Od 3 tygodni jestem na chorobowym i nie iwem co dalej |
Autor |
Wiadomość |
pablojarocin
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 14, 2013 4:20 pm Od 3 tygodni jestem na chorobowym i nie iwem co dalej
|
|
|
Witam wszystkich. od 3 tyg. jestem na chorobowym i nie wiem co dalej mam robić?? Zaczeło się to 3 tyg. temu w pracy skręciłem sobie nogę w kolanie. poszedłem do lekarza(to jest mój wogule pierwszy raz u lekarza, brygadzista z zakładu mnie zarejestrował) lekarz obejrzał kolano było mocno opuchnięte z tego co zrozumiałem to dzwonił do szpitala do orthopedy o poradę. Zawinął mi kolano w bandaż elastyczny i do domu i nie pracować i za tydzień do kontroli. 2 wizyta u lekarza tego samego( chyba mi go przypisali jako rodzinnego) popatrzył i widzi że bez zmian dzwonił znowu do szpitala o poradę, lekarz mi mówi że muszę jak najszybciej udać się szpitala do Helmond. Pojechałem a tam oczywiście rejestracja troszkę latania z piętro na piętro. Lekarz popatrzył i skierowanie na zdjęcie kolana. Zrobili mi zdjęcie, lekarz mi nic szczególnego nie powiedział. że nie pracować itd. Pojechałem do domu i na drugi dzień telefon ze szpitala że w przyszłym tygodniu mam się stawić w szpitalu na rezonans magnetyczny kolana. Byłem w tamtym tygodniu na tym rezonansie i od tego czasu cisza.
Nie wiem co robić. Czekać za jakąkolwiek odpowiedzią ze szpitala czy co robić???
Miał ktoś podobną sytuację???
Jak bym znał język to bym sobie zadzwonił i bym się spytał. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Paź 14, 2013 4:31 pm
|
|
|
pablojarocin napisał/a: | 2 wizyta u lekarza tego samego( chyba mi go przypisali jako rodzinnego) |
Jesli nie masz zadnej odpowiedzi ze szpitala (nie wiem jak sie tam umawiales ) to
dzwonisz do lekarza rodzinnego ,on cie poinformuje o wyniku i powie co masz robic
pozdrawiam i zdrowka zycze
ps ,po czasie doczytalam
Cytat: | Jak bym znał język to bym sobie zadzwonił i bym się spytał. |
to masz pod gorke i zstanawiam sie na co jeszcze czekasz,
jesli sprawy nie dopilnujesz we wlasnym zakresie, to mozesz miec problem z pracodawca.
Radze, bys poprosil kogos ,kto w twoim imieniu zadzwoni do lekarza .... bo domyslam sie ze z huisartsem tez sie nie dogadasz , najwyzsza pora by samemu przejac inicjatywe w koncu na szali stawiasz swoje zdrowie. |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Paź 14, 2013 4:52 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pablojarocin
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 14, 2013 4:48 pm
|
|
|
tylko ja nie wiem czy to jest mój lekarz rodzinny. Bo jak właśnie ten lekarz kazał mi jechać do szpitala, i się też pierwszy raz rejestrowałem w szpitalu to się pytali o jakąś ID??? i nic nie miałem to wzieli ode mnie dowód osobisty i tą kartę od ubezpieczenia i mi wydrukował taką kartę Afsprakenkaart/Registratiekaart. I na niej jest mój Sofi, data urodzenia, telefon adres i Huisarts: i jest x ONKEBEND. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Paź 14, 2013 4:56 pm
|
|
|
pablojarocin napisał/a: | tylko ja nie wiem czy to jest mój lekarz rodzinny. | pablojarocin,
to sie dowiedz, od czego masz koordynatora, albo chocby kolege w pracy ,ktory moze lepiej sie dogaduje po niderlandzku
sama nie wiem co to jest ,moze pytali o numer ubezpieczenia skoro cie przyjeli w szpitalu to zapewne doszli do tego jakie masz numer polisy
a huisarts to juz inna sprawa |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
jolcia29
Super gaduła
Pomogła: 1 raz Wiek: 48 Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 228 Skąd: Olsztyn/Tilburg
|
Wysłany: Pon Paź 14, 2013 11:55 pm
|
|
|
ID to inaczej dowod osobisty oczywiscie po angielsku, ja jak bylam ostatnio w szpitalu z corka to oprocz karty ubezpieczenia tez wlasnie chcieli Id lub paszport |
|
|
|
|
pablojarocin
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 15, 2013 9:53 am
|
|
|
Ten koordynator to powinien być w zakladzie gdzie pracuje czy w moim biurze pracy?? |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Wto Paź 15, 2013 12:52 pm
|
|
|
pablojarocin napisał/a: | Ten koordynator to powinien być w zakladzie gdzie pracuje czy w moim biurze pracy?? |
No raczej z Twojego biura pracy, bo zaklad pracy nie ma w tym wypadku nic do Twojej choroby. |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
pablojarocin
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 15, 2013 10:26 pm
|
|
|
Dzisiaj zadzwoniłem do mojego biura 'ZON' i taka wredna baba wszystko mi mówiła na nie. Pytam się o jakiegoś koordynatora ona nie ma takiego czegoś bo to nie jest zwykłe biuro pracy! Mówię do niej że chciałbym aby mnie zapisała do lekarza pracy- ona mi mówi na jakiej podstawie. Tłumaczę wrednej babie ze już jestem 3 tyg. na chorobowym i się pytam co dalej mam robić. Ona mi mówi że ta osoba która prowadzi moją sprawę to jest na urlopie do poniedziałku.
Mam zadzwonić do zakładu pracy i do lekarza rodzinnego.
To już >>>cenzura<<<......y dostałem.
Dobra dzwonie do firmy żeby mnie zapisali do lekarza rodzinnego, babka spokojnie się pyta dlaczego co się dzieje, wszystko jej opowiedziałem a ona że wszystko mi załatwi. Nie minęła godzina dzwoni do mnie babka z pracy ze wyników u lekarza rodzinnego nie ma, że dopiero je zrobili w szpitalu i musieli ten rezonans opisać czy coś takiego i że mam przyjść 24 października do lekarza z osobą bardzo dobrze znajomością holenderskiego .
Polak polakowi nie pomaga, siedzi na dupie i pieniądze bierze za mnie a nic nie robi. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Paź 15, 2013 10:34 pm
|
|
|
pablojarocin napisał/a: | siedzi na dupie i pieniądze bierze za mnie a nic nie robi |
Ale to nie jest ich obowiazkiem zeby dzwonic za ciebie do lekarzy szpitali itd . Jej obowiazkiem jest znalesc ci prace i jak juz ja znajdzie to oddelegowac ciebie , a na koniec miesiaca/tygodnia przelaci ci pieniazki za ta prace . Cala reszta to juz ich tylko i wylacznie dobra wola . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
ewaewa2411
Poczatkujacy ewaewa2411
|
Wysłany: Czw Gru 19, 2013 7:24 pm Potrzebuje porady
|
|
|
Witam
Jestem w 23 tygodniu ciazy, do pazdziernika otrzymywalam zasilek dla bezrobotnych, po jego zakonczeniu az do dzisiaj bezskutecznie poszukuje pracy. Nikt nie chce zatrudnic kobiety w ciazy. Na ostatniej wizycie u ginekolga okazalo sie, ze mam miesniaki macicy oraz przidujace lozysko a takze dolegliwosci z powodu przepukliny kregoslupowej, ktora sie uaktywnila pod wplywem ciazy. czy w tym wypadku moge sie zameldowac do UWV jako chora.Pracuje w Holandii od 2009 roku i gdyby nie to ,firma wyslala mnie na 3 miesieczna przymusowa przerwe to pracowalabym nadal. czy ktos moze mi poradzic cos w tej kwestii?
[ Dodano: Nie Gru 29, 2013 3:40 pm ]
Dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi, bardzo mi pomogliscie!!! |
|
|
|
|
|