NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Salaris - problem
Autor Wiadomość
Royal85
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Gru 15, 2014 8:18 pm   Salaris - problem

Witam,
Z góry przepraszam jeśli taki temat był już gdzieś, ale szukałem i nie mogłem znaleźć>
Sprawa wygląda w ten sposób iż 6tyg temu podjąłem prace w Holandii przez agencje, praca rozpoczęła się natychmiast 12godzinnymi zmianami przez prawie 2 tyg, dopiero po tygodniu podpisałem umowe z datą właściwą dla rozpoczęcia pracy numer BSN miałem wyrobić później i donieść zgodnie z zaleceniem koordynatora, jednakże w tym czasie zostały mi skradzione dokumenty paszport i dowód osobisty, po zgłoszeniu sprawy na Policje i próbie wyrobienia paszportu w Hadze (zakończonej niepowodzeniem ponieważ ponad 6tyg miałbym czekać), ostatecznie wybrałem się na tydz do PL by zrobić dowód osobisty (Ponieważ tylko na dowód lub paszport Gemente wyrabia BSN). W zeszłym tygodniu dostałem maila od agencji abym przesłał im nr BSN/sofi ponieważ będą musieli mnie obciążyć wyższym podattkiem (Oni mam na myśli agencje), odesłałem maila z wyjaśnieniami o kradzieży i o tym, że BSN wyrobie i dostarcze w przyszłym tj. tym tygodniu. Zamiast odpowiedzi na maila dostałem Salaris z 49tygodnia (tj. mój 6ty tydzień pracy), poprzednich 5salarisów w ogóle mi nie przysłali. Salaris który dostałem jest dla mnie w ogóle niezrozumiały, nie moge rozszyfrować opłat które mi pobrali (poza zakwaterowaniem, ubezpieczeniem i transportem). Czy ktoś miał podobną sytuację? Czy firma się pomyliła? Za jakiekolwiek wskazówki, rady będę niezmiernie wdzięczny. Jesli ktoś potrafi mi przetłumaczyć Salarisa też by mnie oświecił.

LeGolasik 
Gaduła nad gadułami :-)
LeGolasik

Wysłany: Wto Gru 16, 2014 1:28 pm   

Zakryj rachunek bankowy bo wszyscy go widza !

Kurt Cobain

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Gru 16, 2014 5:47 pm   

Dziwne podliczenie, a najbardziej:
loonheffing (podatek) z kwoty 305,01 - pobrany aż 158,61 - to więcej niż 50%. Tyle to nie płaca nawet najbogatsi.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Wto Gru 16, 2014 7:25 pm   

jedrzej2225 napisał/a:
Tyle to nie płaca nawet najbogatsi
placa placa i dla tego przeklinaja NL podatki . A tyle mu naliczyli bo odciagneli mu podatek w wysokosci 52% czyli nie dostal loonheffinkorting bo nie ma jeszcze BSN .
Ostatnio zmieniony przez baileys Wto Gru 16, 2014 7:26 pm, w całości zmieniany 1 raz  

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Gru 16, 2014 8:05 pm   

baileys - najbogatsi płacą najmniej. Tak jest wszędzie. A w tej sytuacji, skoro od nadgodzin pobierają 36,25% to od godzin normalnych zawsze jest pobierane mniej. Albo pomyłka, albo ... biuro które coś kombinuje.

Ps. jeśli robią to w dobrej wierze, to zapłacony (nadpłacony) podatek będzie w przyszłym roky do zwrotu prawie w całości. Takie małe pocieszenie dla Royal 85
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Wto Gru 16, 2014 8:09 pm, w całości zmieniany 1 raz  

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Wto Gru 16, 2014 8:09 pm   

jedrzej2225,

Przeciez z vakantiegeld tez zabieraja 54%, wiec dokladnie tyle mu musza zabrac dopoki nie ma sofi, maksymalna taryfa.

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Gru 16, 2014 8:14 pm   

GeraltRivia z vakantiegeld zabierają róznie, zależnie do biura, a najczęściej 42%. Ale nie widziałem jeszcze żeby z tygodniówki 420 euro zostało 160.

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Wto Gru 16, 2014 8:45 pm   

jedrzej2225,

Wieksza czesc tego podatku Royal dostanie jako zwrot.

A takie tygodniowki zdarzaja sie u osob ktory maja 2 prace, tylko w jednej moga miec loonheffingskorting, wiec w drugiej pracy placa zwyczajnie max. 52% i w nastepnym roku rozliczaja sie z Belastingdienst.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Wto Gru 16, 2014 9:24 pm   

jedrzej2225, czego nie chcesz/nie umiesz zrozumiec ?
jak ci GeraltRivia, tlumaczy i ja tez , ze jak nie ma BSN to musza mu pobrac 52% bo nie moga mu dac loonheffinkorting to ty dalej swoje . Nie wiezysz zaplac ksiegowej ( postronnej ) za wytlumaczenie jak to jest nie chcesz jej placic wpisz sobie w google "loonheffinkorting"i sie dowiesz co w trawie piszczy i ile tego podatku jest .
Co do bogatych powiem ci tak oni tez placa 52% podatku ale ci maja dobre ksiegowe i potrafia im tyle odpisac i naliczyc ze na konie zostaje im procentualnie tyle samo jak komus kto placi 31 czy 33% . Jednak nie zmienia to faktu ze ci majac dobra ksiegowa tez moga odciagc rozliczac i odpisywac , dostawac dodatki itd ze i ci wychodza calkiem dobrze .

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Śro Gru 17, 2014 8:02 am   

Zgadzam sie z przedmowcami. Jesli ktos nie posiada BSN od wynagrodzenia odciagana jest max. kwota podatku

Odpowiedz do tematu