recepta platna czy nie? |
Autor |
Wiadomość |
v40d
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Mar 23, 2014 11:39 pm recepta platna czy nie?
|
|
|
Witam,wlasnei wyszlam ze szpitala po ciezkim porodzie dzidziusia. wszystko sie naszczescie dobrze skonczylo ale spedzilam tam pare dni i nadal dochodze do siebie. jeszcze w szpitalu przed wyjsciem lekarze dali mi recepte na proszki pomagajace w trawieniu abym latwiej sie mogła "zalatwiac" gdyz po takim porodzie nie jest mi latwo chodzic w ogole a takze oprozniac sie.
Moje pytanie brzmi dlaczego musialam zaplacic za te leki w aptece skoro nie placilamnic za porod ani te same leki gdy dawano mi je w szpitalu. czy moge jakos odzyskac pieniadze od ubezpieczyciela?
Drugie pytanie to czy moze wynika to z tego ze apteka wktorej jestem zapisana byla zamnkieta wiec poszlam do innej ..W holandii trzeba byc zapisanym do apteki jak do lekarza rodzinnego i tylko tam leki kupowac? Tak mi powiedziala niezbyt muila aptekarka ktora w koncu spredala mi lek ale z krzywa mina i tymi tekstami... |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 10:24 am
|
|
|
Wypelnij deklaracje i wyslij z oryginalnym rachunkiem do ubezpieczalni, powinno byc ok. Jesli nabywalas leki w aptede innej niz 'Twoja', to zazwyczaj jest, tak ze placisz przy odbiorze za leki - bynajmniej ja tak mialam. |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 6:11 pm
|
|
|
Cytat: | recepta platna czy nie? | i tak i nie ...w zaleznosci od tego czy wyczerpalas juz wlasne eigen risico , lub czy leki sa refundowane czy tez nie .
v40d napisał/a: | Moje pytanie brzmi dlaczego musialam zaplacic za te leki w aptece skoro nie placilamnic za porod ani te same leki gdy dawano mi je w szpitalu. czy moge jakos odzyskac pieniadze od ubezpieczyciela? | odpowiedz wyzej
-nie placisz za wizyty u lekarza domowego .. ale juz za lekarstwa , ktore huisarts przepisze placisz ( .....patrz wyzej )
- placisz z eigen risico za wizyte u specjalisty i za lekarstwa ,ktore przepisze a trwa to dotad poki nie wyczerpiesz eigen risico (360 euro)
porod ze wskazan medycznych nadal jest bezplatny ,pisalismy o tym juz w innym temacie |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Mar 24, 2014 6:12 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|