Wyjazd z Holandii na stałe |
Autor |
Wiadomość |
Krzysiek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Mar 26, 2014 10:40 am Wyjazd z Holandii na stałe
|
|
|
Witam,
Wiem że były już takie posty na temat wymeldowania się, w związku z powrotem na stałe do Polski. Jednak mam kilka pytań, ze względu na długi pobyt w Holandii:
1. Możliwość wynajęcia mieszkania pod hipotekę (tylko oficjalnie przez maklera).
2. Dokumenty związane z moją "wypracowaną" emeryturą w Holandii.
3. Czy muszę po zamknięciu roku bieżącego podatkowego, zgłosić w Belastingu wyjazd z Holandii na stałe (sofinummer, DigiD itd.).
Sprawy związane z zakończeniem ubezpieczenia zdrowotnego, auta, upc, abonamentu na telefon, etc, etc. są mi jasne.
Pozdrawiam Moderatora strony
Krzysztof |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Mar 28, 2014 4:22 pm
|
|
|
1. nie ma znaczenia ze przez maklera (to nie jest oficjalnie, a jedynie powoduje, ze placisz mu czesc zysku z wynajmu ) - dla banku i tak to jest niedopuszczalne, wiec jesli sie bank "jakos" dowie, to bedziesz mial problemy (prawdopodobnie nakaza zakonczenie najmu + splate szybsza hipoteki)
2. musisz w obecnej firmie od emerytury zglosic fakt wyjazdu z NL od dnia X (wypracowana emerytura "zostaje" w NL do osiagniecia wieku emerytalnego z tego co wiem)
3. jak wyjedziesz z NL, to w twoim gemeente (mozna online) wyrejestrowujesz sie, podajac nowy adres zamieszkania (poza NL), oni informuja belastingdienst itp. nie czekasz do konca roku podatkowego, tylko zglaszasz OD MOMENTU wyjazdu. |
|
|
|
|
|
|