ING - nieaktywna karta |
Autor |
Wiadomość |
Sadam
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Mar 07, 2014 11:23 pm ING - nieaktywna karta
|
|
|
Cześć.
Pracowałem w Agencji Pracy w Holandii przez Listopad i Grudzień 2013. Agencja wymagała holenderskiego konta bankowego które musiałem założyć sam. Konto założyłem w ING w Ede i po tygodniu dostałem kartę z PINem w kopercie. We wiosce w której mieszkałem miałem tylko bankomat Rabobanku, w którym chciałem sprawdzić stan konta ale karta mi w nim nie działała.Pieniądze wpływały na konto (ok2000E) a godziny pracy wykluczały wizytę w Banku.
Na święta zjechałem do PL, na początku roku informowano mnie że praca będzie z początkiem Marca. Nie czekając znalazłem pracę w PL i nie planuję wyjazdu do NL.
W jaki sposób mogę wyciągnąć pieniądze z konta nie wyjeżdzając do NL ?
Czy wujek pracujący w NL w okolicach Ede, posiadając moją kartę i kopię dowodu oraz pismo po niderlandzku o mojej sytuacji i jego pełnomocnictwie z moim podpisem jest w stanie coś załatwić ? |
|
|
|
|
Kasica31
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 30 Paź 2013 Posty: 56
|
Wysłany: Sob Mar 08, 2014 3:10 am Re: ING - nieaktywna karta
|
|
|
Sadam napisał/a: | Cześć.
Pracowałem w Agencji Pracy w Holandii przez Listopad i Grudzień 2013. Agencja wymagała holenderskiego konta bankowego które musiałem założyć sam. Konto założyłem w ING w Ede i po tygodniu dostałem kartę z PINem w kopercie. We wiosce w której mieszkałem miałem tylko bankomat Rabobanku, w którym chciałem sprawdzić stan konta ale karta mi w nim nie działała.Pieniądze wpływały na konto (ok2000E) a godziny pracy wykluczały wizytę w Banku.
Na święta zjechałem do PL, na początku roku informowano mnie że praca będzie z początkiem Marca. Nie czekając znalazłem pracę w PL i nie planuję wyjazdu do NL.
W jaki sposób mogę wyciągnąć pieniądze z konta nie wyjeżdzając do NL ? |
Co do kart wydawanych przez ING to otrzymujesz dwie,jedna taka tymczasowa-z krotkim okresem waznosci,a potem dostajesz druga imienna karte.Stan konta mozesz sprawdzic tylko w bankomacie ING,w bankomatach innych bankow mozesz wyplacac tylko pieniadze.Posluchaj,a nie prosciej byloby Ci zrobic przelew internetowy z Twojego holenderskiego konta na jakies polskie konto walutowe kogos z rodziny,badz z dobrych znajomych?
Czy wujek pracujący w NL w okolicach Ede, posiadając Twoją kartę i kopię dowodu oraz pismo po niderlandzku o Twojej sytuacji i jego pełnomocnictwie z Twoim podpisem jest w stanie coś załatwić ?Co do pelnomocnictwa Twojego wujka,to znalazlam cos na ten temat
http://www.niedziela.nl/f...pic.php?t=70246 |
Ostatnio zmieniony przez Kasica31 Sob Mar 08, 2014 4:00 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Mar 08, 2014 8:26 am
|
|
|
Wedlug mnie dostaje sie od razu imienna, tylko pierwszy raz trzeba pobrac kase z bankomatu ING (ale moglo sie cos zmienic). Reszta to tak jak Kasica ci napisala, stan konta mozna sprawdzic tylko w bankomatach ING.
Tylko przeciez ING tez jest otwarty w soboty, nie miales nawet w sobote czasu?
Co do pełnomocnictwa zadzwon na infolinie: +31 20 22 888 88 , tam na pewno pomoga ci z sprawa. |
|
|
|
|
Kasica31
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Mar 08, 2014 10:53 am
|
|
|
GeraltRivia napisał/a: | Wedlug mnie dostaje sie od razu imienna, tylko pierwszy raz trzeba pobrac kase z bankomatu ING (ale moglo sie cos zmienic). |
Ja dostalam dwie,pierwsza w banku przy zakladaniu konta-ale tak jak pisalam z krotkim okresem waznosci,a po paru dniach przyszla mi poczta karta imienna.W styczniu tego roku zakladalam konto mojemu dziecku i nic sie nie zmienilo,taka sama procedura.Tak samo miala moja znajoma ktora tez otwierala konto w ING.A i pamietam jeszcze jak sie pytalam od kiedy jest karta aktywna,to Pani w banku mi powiedziala,ze od chwili,kiedy ja dostalam i powiem Ci GeraltRivia ,ze wlasnie sobie przypomnialam-bo to troche dwa lata temu bylo,to pierwszy raz pobralam pieniadze z bankomatu Rabobank.Serio serio. |
Ostatnio zmieniony przez Kasica31 Sob Mar 08, 2014 11:16 am, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Mar 08, 2014 11:12 am
|
|
|
Kasica31,
Ok dzieki, to sie widocznie zmienilo, swoje konto zakladalem w 2011. |
|
|
|
|
jolcia29
Super gaduła
Pomogła: 1 raz Wiek: 48 Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 228 Skąd: Olsztyn/Tilburg
|
Wysłany: Sob Mar 08, 2014 7:45 pm
|
|
|
Ja zakladalam w 2013 i dostalam karte od razu imienna poczta po jakims tygodniu, potem pismo z kodem aktywacyjnym do bankowosci internetowej i kod do aktywacji pinu i musialam isc do banku zeby dostac pin do karty. |
|
|
|
|
Kasica31
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Mar 08, 2014 8:31 pm
|
|
|
jolcia29 napisał/a: | Ja zakladalam w 2013 i dostalam karte od razu imienna poczta po jakims tygodniu, potem pismo z kodem aktywacyjnym do bankowosci internetowej i kod do aktywacji pinu i musialam isc do banku zeby dostac pin do karty. |
Powaznie?To moze to zalezy od odzialu?Szczerze zaskoczona jestem.Niemniej nie odbiegajac zbytnio od tematu,Mam nadzieje,ze uda Ci sie Sadam czy to zrobic ten internetowy przelew,czy tak jak pisal GeraltRivia zalatwic to telefonicznie. |
|
|
|
|
Sadam
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Mar 09, 2014 3:25 pm
|
|
|
Kartę otrzymałem jedną z kodem nadrukowanym na wewnętrznej stronie koperty (PIN ?)
Kasica31 Gdybym miał dostęp przez internet nie było by problemu, ale niestety nie mam takiej opcji przy moim koncie.Gdy byłem wypłacić pieniądze w bankomacie Rabobanku to po wpisaniu kodu z koperty (chyba PIN ) wyskoczyło mi że ta karta nie może być obsługiwana przez ten bankomat( karta Maestro -bankomat je obsługuje)
GeraltRivia Niestety w NL nie miałem samochodu. W soboty także pracowałem a jak miałem 2 razy wolne to inni pracowali. Niestety ale bez znajomości języka ciężko jest coś samemu załatwić.
Czy zakładając konto w ING w Ede tylko tam muszę się zgłaszać z problemami czy mogę udać się do dowolnego banku ING ?
Znalazłem że przez stronę ing.nl mogę zrobić dostęp do konta przez internet. Po wpisaniu moich danych i danych karty kolejne kroki to:
6. W ciągu 5 dni roboczych otrzymasz na swój domowy adres pismo (w języku holenderskim) zawierające nazwę użytkownika oraz instrukcje wyjaśniające jak uzyskać hasło.
7.W piśmie będzie wskazany oddział ING lub punkt obsługi ING, w którym można odebrać swoje hasło. Hasło należy odebrać maksymalnie do 6 tygodni od momentu otrzymania pisma.
Czy hasło w ING muszę odebrać osobiście czy może to zrobić np: wujek posiadający moją kartę ? |
Ostatnio zmieniony przez Sadam Nie Mar 09, 2014 5:05 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
Kasica31
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Mar 09, 2014 6:27 pm
|
|
|
Sadam
Jezeli nie podales wczesniej wujka jako pelnomocnika,czy tez wspolwlasciciela to nie sadze,zeby ktos cos mu wydal.Za to Gochna posdunela mi swoja wypowiedzia swietna mysl.Ze tez wczesniej Cie o to nie zapytalam,a na pismie,ktore przyszlo razem do Ciebie z karta jaka masz podana date do aktywacji?Szczerze to nie rozumiem tych ludzi z ING w Ede.Jakby to problem byl dla nich,wydac Ci karte tymczasowa i odrazu ja aktywowac.Ale ja jutro bede u siebie w banku to sie zapytam przy okazji o to pelnomocnictwo,bo moze sie myle. |
Ostatnio zmieniony przez Kasica31 Nie Mar 09, 2014 6:39 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Sadam
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Mar 09, 2014 8:24 pm
|
|
|
Gochna H Dzięki za link ale wcześniej go też czytałem.
Kasica31 Jedyna data to 3.12.2013 umieszczona w ramce z Rekeningnummer, Pasnummer i moim Nazwiskiem na dole pierwszej strony pisma do którego przyklejona była karta. Dodam że założyć konto byłem 29.11.2013. Innej daty ani informacji z ilością dni nie znalazłem. |
|
|
|
|
Kasica31
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Mar 10, 2014 9:01 pm
|
|
|
Jest tak jak podejrzewalam,ze jezli nie upowazniles wujka do konta wczesniej,to nic Twojemu wujkowi nie wydadza.No chyba,ze wujek ma przy sobie poswiadczenie notarialne.Co prawda na stronie internetowej Ing znalazlam formularz upowaznienia kogos do konta.jest mozliwosc wyslania tego poczta.Ale nie jestem pewna co do pkt 7 tego formularza,bo wynika z Niego-przynajmniej tak mi wydaje sie,ze i tak musisz sie zglosic osobiscie.Widzisz moj holenderski w ogole nie jest dobry,na razie wladam tylko angielskim.Ale jak chcesz to napisz na priv to podam Ci jak to znalesc i najwyzej poprosisz kogos o przetlumaczenie.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
funkyfreshzorro
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Kwi 04, 2014 4:08 pm
|
|
|
Witam,
ja akurat przed samym wyjazdem do Polsnki zgubiłem karte ing do bankomatu. Zablokowałem ją natychmiast. Poprosiłem o nową kartę. Na mój adrs nie przyszła karta ing, lecz kod pin oraz druga kartka do wypełnienia i odesłania.
Nie zna holenderskiego, ale z tego co widze Na tej kartce trzeba wpisać ten nowy Pin oraz podpisać się
i są tam dwa miejsca na złozenie podpisu....
po lewej:
handtekening rekeninghouder
i po prawej
handtekening wettelijk vertegenwoordiger
Czyli mam się podpisać tylko po lewej, a po prawej ma sie podpisać ktoś z banku?
I tez dziwna troche sytuacja, bo babka powiedziala mi przez telefon, ze przyjdzie mi nowa karta, zachowam stary pin.....nie wiem, mam nadzieje ze dobrze mnie zrozumiała, ze nie chce zmieniac pinu, tylko chce karte nowa |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Kwi 04, 2014 4:58 pm
|
|
|
funkyfreshzorro,
Cytat: |
Na mój adrs nie przyszła karta ing, lecz kod pin oraz druga kartka do wypełnienia i odesłania.
Nie zna holenderskiego, ale z tego co widze Na tej kartce trzeba wpisać ten nowy Pin oraz podpisać się
| oj... chyba cos nie tak ,
nigdy i nigdzie nie podaje sie swojego pincode, wiec jesli mozesz to wklej to pismo do tematu w ktorym tlumaczymy, tam bedzie mozna zobaczyc o co w nim chodzi ,watpie by wymagano od ciebie podania pinu |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2014 11:33 am
|
|
|
expekt84 napisał/a: | witam
mam kartę debetową w ING do 04-2015 jednak teraz są już dostępne karty zbliżeniowe pay pass i właśnie na takom chcę sobie wymienić, wiem że wystarczy iść do banku ale mam pytanie czy przy wymianie zablokują mi ING online i będzie od nowa przejść proces aktywacji????? |
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
|