NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Śro Wrz 18, 2013 4:38 pm
Zdjecie z fotoradaru
Autor Wiadomość
dziobak91 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Wrz 18, 2013 12:00 pm   Zdjecie z fotoradaru

Witam, dostalem telefon z biura posrednictwa pracy w Holandii, ze dostalem mandat wystawiony na auto firmowe przypisane do mnie. Tlumaczylem im ze to nie ja prowadzilem auto na co oni odpowiedzieli mi ze ja ponosze cala odpowiedzialnosc. Mandat jest za przekroczenie predkosci wiec aby miec jakis dowod chcialbym dostac zdjecie z owego fotoradaru, tak wiec moje pytanie brzmi: w jaki sposob mieszkajac juz w Polsce moglbym zdobyc zdjecie z fotoradaru z Holandii ?
Prosze o pomoc

tomala 
Super gaduła

Wysłany: Śro Wrz 18, 2013 1:00 pm   

Biuro posrednictwa pracy musi Tobie przeslac mandat wraz ze zdjeciem i numerem konta na ktore masz wplacic pieniadze. Jak dostaniesz zdjecie to bedziesz wiedzial, czy to Ty siedziales za kierownica. Druga mozliwosc: biuro odesle mandat policji wraz z Twoimi danymi i policja wystawi mandat na Ciebie i od Ciebie bedzie dochodzic naleznosci.

dziobak91 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Wrz 18, 2013 1:31 pm   

Rozmawialem z kobieta z tego posrednictwa pracy i powiedziala mi ze oni dostali jedynie mandat na ktorym bylo napisane kiedy, gdzie, o ile przekroczylem predkosc i ile mam do zaplaty, nie dostali zdjecia. Kiedy mowilem jej o tym ze chce dostac to zdjecie to odpowiedziala mi, ze oni sie tym nie zajmuja, ze jest to w moim zakresie. Co w takim razie poczac ?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Wrz 18, 2013 6:01 pm   

tomala,
Cytat:

Biuro posrednictwa pracy musi Tobie przeslac mandat wraz ze zdjeciem

chyba , ze w takiej formie ten mandat otrzymali a dziobak91, pisze

Cytat:
Rozmawialem z kobieta z tego posrednictwa pracy i powiedziala mi ze oni dostali jedynie mandat na ktorym bylo napisane kiedy, gdzie, o ile przekroczylem predkosc i ile mam do zaplaty, nie dostali zdjecia.

z tego co mi wiadomo... to do mandatow przynajmniej w Holandii nie dolaczaja za czesto zdjec o ile wogole dolaczaja (moze w ostatnim czasie ..?)

nie mam sie czym chwalic ale skoro temat o tym traktuje, to wspomne ze mandat z fotka otrzymalam z Niemiec ...nigdy jeszcze w Holandii

dziobak91 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Wrz 18, 2013 6:07 pm   

Rozumiem, dlatego stad moje pytanie w pierwszym poscie, jak moge zdobyc zdjecie z fotoradaru z Holandii bedac w Polsce ?

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Śro Wrz 18, 2013 6:22 pm   

dziobak91,

Ale mozesz sie odwolac do Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB)

tu masz przyklad takiego pisma

http://www.rechtspraak.nl...keersboete.aspx

edit. troche poszperalam
zerknij tu https://www.mijnpolitie.nl/bvs.shtml i tu http://www.flitsservice.nl/
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Wrz 18, 2013 7:29 pm, w całości zmieniany 1 raz  

dziobak91 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Wrz 18, 2013 7:20 pm   

Musi byc jakis sposob na zdobycie zdjecia z fotoradaru(nawet odplatny), bo jak inaczej moge udowodnic ze nie ja siedzialem w tym czasie za kierownica ? Moze inaczej, czy jest mozliwe zdobycie takiego zdjecia z pomoca znajomego (biorac pod uwage ze naprawde sam nie moge go zdobyc) mieszkajacego w Holandii ?

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Śro Wrz 18, 2013 7:31 pm   

dziobak91 napisał/a:
Musi byc jakis sposob na zdobycie zdjecia z fotoradaru(nawet odplatny), bo jak inaczej moge udowodnic ze nie ja siedzialem w tym czasie za kierownica ? Moze inaczej, czy jest mozliwe zdobycie takiego zdjecia z pomoca znajomego (biorac pod uwage ze naprawde sam nie moge go zdobyc) mieszkajacego w Holandii ?

Na zdjeciu z fotoradaru w NL nie widac twarzy tylko numer rejestracyjny pojazdu. Wiele radarow robi zdjecia z tylu pojazdu. Osoba na ktora zarejestrowane jest auto ponosi wszelkie konsekwencje, wiec sam bedziesz musial ustalic kto siedzial za kierownica w danym dniu i godzinie. Jesli pozyczyles auto to masz teraz wyzwanie zeby to udowodnic. Zdobycie zdjecia jest jak najbardziej mozliwe, jednak odplatne.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Śro Wrz 18, 2013 7:35 pm   

tomala napisał/a:
Biuro posrednictwa pracy musi Tobie przeslac mandat wraz ze zdjeciem i numerem konta na ktore masz wplacic pieniadze.

Widziales kiedys mandat z NL za przekroczenie predkosci bo wydaje mi sie ze nie ... ?

Cytat:
Jak dostaniesz zdjecie to bedziesz wiedzial, czy to Ty siedziales za kierownica.
Biuro dostalo pewnie pismo na ktorym były info o nr rejst , kiedy i gdzie przekroczono predkosc i jaka kwota mandatu i tyle

Sprawdzili w bazie danych na kogo było auto i sciagneli kase z wyplaty doliczajac koszty administracyjne

dziobak91 napisał/a:
Rozmawialem z kobieta z tego posrednictwa pracy i powiedziala mi ze oni dostali jedynie mandat na ktorym bylo napisane kiedy, gdzie, o ile przekroczylem predkosc i ile mam do zaplaty, nie dostali zdjecia.
No i ta Pani ma racje widzialem sporo mandatow z biura i chyba nigdy nie było foty tylko info

Jakbyś był pewny ze w tym czasie nie jechałeś tym autem bo np byłeś chory albo przekazałeś auto dla kogos innego to byłby sens aby walczyc o ten mandat inaczej daj sobie spokoj i zapłać i zapomnij ...

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Śro Wrz 18, 2013 7:39 pm   

tak wygladaja zdjecia z footoradaru

http://www.autoweek.nl/forum/read.php?9,4302671

tomala 
Super gaduła

Wysłany: Czw Wrz 19, 2013 7:50 am   

Beny.rac napisał/a:
tomala napisał/a:
Biuro posrednictwa pracy musi Tobie przeslac mandat wraz ze zdjeciem i numerem konta na ktore masz wplacic pieniadze.

Widziales kiedys mandat z NL za przekroczenie predkosci bo wydaje mi sie ze nie ... ?

Widziales? Pewnie, ze widzialem! Mam takie trzy, jestem zawodowym kierowca, zjechalem Holandie wzdluz i wszerz. Sa jeszcze fotoradary (stary model-jest ich niewiele), ktore robia zdjecia twarzy-pasazerowie wymazani-wraz z nr rej. a sa tez takie, ktore robia zdjecia tylu samochodu (jest ich najwiecej). Wszystko zalezy od tego, czy jest to fotoradar stacjonarny czy przenosny oraz gdzie jest usytuowany.
Radzac powyzej dziobak91 mialem na mysli przede wszystkim sprawdzenie miejsca, daty i godziny popelnienia wykroczenia. Po tych danych moglby sie zorientowac, czy to on prowadzil samochod czy ktos inny.

KKamil 
Gaduła

Wysłany: Nie Maj 25, 2014 11:30 am   

Odświeżę troszkę tematu bo znajomy Holender powiedział że tutaj mogę sprawdzić zdjęcie z fotoradaru.
https://www.mijnpolitie.nl/bvs.shtml (Wymagany DIGID)
Jednak gdy wpisuje potrzebne dane, wywala mi że nie znaleziono zdjęcia.

Może ktoś sprawdzić czy działa? :)

jolcia29 
Super gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Nie Maj 25, 2014 2:29 pm   

sprawdzilabym gdybym jakis mandat miala a nie mam wiec nie mam co sprawdzac

KKamil 
Gaduła

Wysłany: Czw Cze 05, 2014 7:00 pm   

Znajomy dostał nowy dzisiaj, ale także nie działa na tej stronie ;(

vanrafell 
Nieśmiały użytkownik