NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Specjalista okulista - koszty wizyty
Autor Wiadomość
Fegelein
Super gaduła

Wysłany: Śro Wrz 03, 2014 4:36 pm   Specjalista okulista - koszty wizyty

Witam brać,

z moim okiem coś się stało czuję jak bym miał ciało obce w środku - byłem u lekarza rodzinnego, ale zdaje mi się, że to wymaga czegoś więcej niż żelu do oczu.

Czy to normalne u lekarzy rodzinnych, że jest tak trudno się umówić? Dzisiaj chciałem się zapisać to mogę najwcześniej jutro (tylko zapisanie), na wizytę w przyszłym tygodniu bo w tej miejscowości lekarz nie praktykuje w obecnym tygodniu.
Gabinet lekarza to bardziej przypomina średniowiecze niż lecznicę :O

Będę nalegać na wypisanie skierowania do specjalisty okulisty na skan oka - i teraz najważniejsze pytanie - jak długo średnio czeka się na wizytę oraz czy koszt jest wliczany do ryzyka własnego - czyli zapłacę - czy pójdzie na konto ubezpieczalni (Menzis)?

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Śro Wrz 03, 2014 4:43 pm   

Fegelein,

Tak, moj lekarz domowy srednio raz w miesiacu ma tydzien wakacji.

Z skierowaniem nie jest latwo, zalezy troche od lekarza domowego, ale zazwyczaj lekarz domowy sam robi eksperymenty zanim wysle cie do specjalisty. Trzeba nalegac ze wizyta u specjalisty jest konieczna, inaczej bedziesz dostawac zele i paracetamol.

Wizyta u specjalisty jest wliczana w wlasne ryzyko, nieraz nawet pare miesiecy do roku po zabiegu przychodzi rachunek.

Ile sie czeka na wizyte u okulisty nie wiem.

Fegelein
Super gaduła

Wysłany: Śro Wrz 03, 2014 5:02 pm   

Zadzwoniłem do Menzis po przeczytaniu twojej odpowiedzi - niestety zapłącę za wizytę, ale nie wiadomo ile :S Ta służba zdrowia jest do dupy...

Płacę składki w pensji, mam ubezpieczenie i jeszcze mam płacić za wizytę w szpitalu :O

To nic, pomęczę się na żelu póki co :(

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Śro Wrz 03, 2014 6:43 pm   

Fegelein napisał/a:
jak długo średnio czeka się na wizytę oraz czy koszt jest wliczany do ryzyka własnego - czyli zapłacę - czy pójdzie na konto ubezpieczalni (Menzis)?

Ja do okulisty czekalam 5 tygodni ,
lekarz domowy wypisze tylko skierowanie , a to czy bedziesz mial tam na miejscu skan czy nie, to juz lezy w rekach specjalisty.- okularnika
Za wizyte zaplacil najpierw moj ubezpieczyciel , po trzech miesiacach otrzymalam rachunek, zaplacilam 205 euro z eigen risico , mialam badanie dna oka oraz cisnienie galki ocznej
dodam ze jestem rowniez ubezpieczona w menzis

Fegelein
Super gaduła

Wysłany: Czw Wrz 04, 2014 5:36 am   

Czyli taką wizytę należy traktować prywatnie - nie lepiej zgłosić się wtedy (prywatnie) na wizytę, bez pośrednictwa huisarts skoro tak czy inaczej trzeba płacić i jeszcze o zgrozo czekać? :D

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Wysłany: Wto Wrz 09, 2014 11:15 pm   

Fegelein napisał/a:
Czyli taką wizytę należy traktować prywatnie - nie lepiej zgłosić się wtedy (prywatnie) na wizytę, bez pośrednictwa huisarts skoro tak czy inaczej trzeba płacić i jeszcze o zgrozo czekać? :D

Nie w kazdym szpitalu masz opcje by zglosic sie prywatnie na wizyte do specjalisty ,
wlasciwie to bez skierowania od huisarts chyba juz nie ma takiej mozliwosci - przynajmniej w szpitalu pod ktory podlegam .
Pozostaje okulistyczna klinika prywatna , ale i tam od tego roku weszla dyrektywa ze potrzeba potwierdzenia
ze jestes ubezpieczony i wymagaja skierowania od lekarza domowego, wiem, bo zawozilam do takiej kliniki moja pracodawczynie. Kobieta leczy sie tam prywatnie od kilku lat o czym nawet lekarz domowy nie wiedzial.

Fegelein
Super gaduła

Wysłany: Śro Wrz 10, 2014 2:57 pm   

Panicelinka napisał/a:
Fegelein napisał/a:

Nie w kazdym szpitalu masz opcje by zglosic sie prywatnie na wizyte do specjalisty ,
wlasciwie to bez skierowania od huisarts chyba juz nie ma takiej mozliwosci - przynajmniej w szpitalu pod ktory podlegam .
Pozostaje okulistyczna klinika prywatna , ale i tam od tego roku weszla dyrektywa ze potrzeba potwierdzenia
ze jestes ubezpieczony i wymagaja skierowania od lekarza domowego, wiem, bo zawozilam do takiej kliniki moja pracodawczynie. Kobieta leczy sie tam prywatnie od kilku lat o czym nawet lekarz domowy nie wiedzial.

Nic, ja byłem znów u lekarza i musiałem jej pomóc bo za 1 razem nic nie widziała. Teraz pokazałem jej guzek i stwierdziła, że to raczej gradówka. Dostałem antybiotyki w kroplach, które stopują rozwój bakterii, a sam guzek ma zniknąć do kilku miesięcy.

Powiem szczerze, że w PL to od razu bym był u specjalisty. Tutaj co prawda mój pierwszy raz z lekarzem, ale jestem zawiedziony ich podejściem.

Co do Menzis, to w panelu Zorgkosten mam wyliczone (tutaj jeszcze nie ma antybiotyku, tylko pierwsze krople):

29-08-2014 Farmacie Betaald aan zorgverlener -- € 6,36 € 0,00 € 6,36
29-08-2014 Farmacie Betaald aan zorgverlener -- € 9,35 € 0,00 € 9,35
29-08-2014 Farmacie Betaald aan zorgverlener -- € 9,35 € 0,00 € 9,35
01-01-2014 Huisartsen hulp Betaald aan zorgverlener -- € 0,00 € 0,00 € 1,68

Dostałem tylko jeden lek - krople do oczu - dlaczego liczone jest to razy 3?
Pierwsze to Eerste terhandstellingsgesprek , dwa kolejne to same krople. :039:

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Wrz 10, 2014 5:07 pm   

Fegelein napisał/a:
Dostałem tylko jeden lek - krople do oczu - dlaczego liczone jest to razy 3?

Pewnie lek przepisano ci na dluzej i masz policzone za trzy opakowania, sprawdz czy nie masz na recepcie zaznaczone - herhalen

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Fegelein
Super gaduła

Wysłany: Nie Wrz 14, 2014 12:14 pm   

Gocha, a jak tu wygląda recepta?

Bo podczas wizyty lekarz wpisał w komputer dane i powiedział, że do odebrania w aptece.
Tam dostałem tylko ulotki jak stosować.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Wrz 14, 2014 1:16 pm   

Fegelein,

Pewnie sie zdziwisz, ale okazuje sie nia byc zwykla biala karteczka :029:

Recepta wydrukowana w gabinecie u lekarza , ktora otrzymujesz na koniec wizyty.

podobna do tej >>>

https://www.sal.nl/apothe...taanvragen.aspx

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Fegelein
Super gaduła

Wysłany: Nie Wrz 14, 2014 6:35 pm   

Nic takiego nie otrzymałem, po wpisaniu do komputera powiedziała tylko, żebym odebrał leki i tyle O_o.

W pn pójdę do apteki i zadzwonię do Menzis w celu wyjaśnienia.
Ostatnio zmieniony przez Fegelein Nie Wrz 14, 2014 6:38 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Wysłany: Nie Wrz 14, 2014 8:09 pm   

Fegelein napisał/a:
Nic takiego nie otrzymałem,

pójdę do apteki i zadzwonię do Menzis w celu wyjaśnienia.

Ale co ty chcesz wyjasniac ? to ze nie otrzymales gotowca . wypisanego przez lekarza ?
Przeciez to tez jest prawidlowe dzialanie .. kiedy recepta zostaje przekazana droga elektroniczna lekarz - apteka

Fegelein
Super gaduła

Wysłany: Nie Wrz 14, 2014 8:41 pm   

Niestety wciąż nie wiem za co obciążają mnie kosztami kilka razy za to samo. Bez widoku recepty nie wiem czy to lek na dłużej czy błąd.

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Nie Wrz 14, 2014 9:53 pm   

Fegelein napisał/a:
Nic takiego nie otrzymałem, po wpisaniu do komputera powiedziała tylko, żebym odebrał leki i tyle

ja tez jeszcze nie mialem w Holandii w reku recepty. Przesylana jest droga elektroniczna do apteki,DO KTOREJ JESTES PRZYPISANA . Zglaszasz sie i prosisz o wydanie leku podajac swoje dane. Wszystko.
Fegelein napisał/a:
Niestety wciąż nie wiem za co obciążają mnie kosztami kilka razy za to samo. Bez widoku recepty nie wiem czy to lek na dłużej czy błąd.

Zaloguj sie w Mijn Menzis. Tam masz wszystko opisane. Kilka lat temu bylem ubezpieczony w Menzis i za kazdym razem przy platnosciach otrzymywalem poczta rachunek.

Fegelein
Super gaduła

Wysłany: Pon Wrz 15, 2014 7:30 pm   

Sprawa wydaje się wyjaśniać.

Apteka przyznała się do błędu i dziś koryguje dane.
Pobiera również ponad 6 euro za pierwsze wydanie leków (ogólnie w historii).

Dziś przyszedł również rachunek z Menzis z objaśnieniem, że do 2 tygodni pobiorą z konta.

Odpowiedz do tematu