Specjalista okulista - koszty wizyty |
Autor |
Wiadomość |
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Wrz 03, 2014 4:36 pm Specjalista okulista - koszty wizyty
|
|
|
Witam brać,
z moim okiem coś się stało czuję jak bym miał ciało obce w środku - byłem u lekarza rodzinnego, ale zdaje mi się, że to wymaga czegoś więcej niż żelu do oczu.
Czy to normalne u lekarzy rodzinnych, że jest tak trudno się umówić? Dzisiaj chciałem się zapisać to mogę najwcześniej jutro (tylko zapisanie), na wizytę w przyszłym tygodniu bo w tej miejscowości lekarz nie praktykuje w obecnym tygodniu.
Gabinet lekarza to bardziej przypomina średniowiecze niż lecznicę :O
Będę nalegać na wypisanie skierowania do specjalisty okulisty na skan oka - i teraz najważniejsze pytanie - jak długo średnio czeka się na wizytę oraz czy koszt jest wliczany do ryzyka własnego - czyli zapłacę - czy pójdzie na konto ubezpieczalni (Menzis)? |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Wrz 03, 2014 4:43 pm
|
|
|
Fegelein,
Tak, moj lekarz domowy srednio raz w miesiacu ma tydzien wakacji.
Z skierowaniem nie jest latwo, zalezy troche od lekarza domowego, ale zazwyczaj lekarz domowy sam robi eksperymenty zanim wysle cie do specjalisty. Trzeba nalegac ze wizyta u specjalisty jest konieczna, inaczej bedziesz dostawac zele i paracetamol.
Wizyta u specjalisty jest wliczana w wlasne ryzyko, nieraz nawet pare miesiecy do roku po zabiegu przychodzi rachunek.
Ile sie czeka na wizyte u okulisty nie wiem. |
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Wrz 03, 2014 5:02 pm
|
|
|
Zadzwoniłem do Menzis po przeczytaniu twojej odpowiedzi - niestety zapłącę za wizytę, ale nie wiadomo ile :S Ta służba zdrowia jest do dupy...
Płacę składki w pensji, mam ubezpieczenie i jeszcze mam płacić za wizytę w szpitalu :O
To nic, pomęczę się na żelu póki co |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Śro Wrz 03, 2014 6:43 pm
|
|
|
Fegelein napisał/a: | jak długo średnio czeka się na wizytę oraz czy koszt jest wliczany do ryzyka własnego - czyli zapłacę - czy pójdzie na konto ubezpieczalni (Menzis)? |
Ja do okulisty czekalam 5 tygodni ,
lekarz domowy wypisze tylko skierowanie , a to czy bedziesz mial tam na miejscu skan czy nie, to juz lezy w rekach specjalisty.- okularnika
Za wizyte zaplacil najpierw moj ubezpieczyciel , po trzech miesiacach otrzymalam rachunek, zaplacilam 205 euro z eigen risico , mialam badanie dna oka oraz cisnienie galki ocznej
dodam ze jestem rowniez ubezpieczona w menzis |
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2014 5:36 am
|
|
|
Czyli taką wizytę należy traktować prywatnie - nie lepiej zgłosić się wtedy (prywatnie) na wizytę, bez pośrednictwa huisarts skoro tak czy inaczej trzeba płacić i jeszcze o zgrozo czekać? |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Wto Wrz 09, 2014 11:15 pm
|
|
|
Fegelein napisał/a: | Czyli taką wizytę należy traktować prywatnie - nie lepiej zgłosić się wtedy (prywatnie) na wizytę, bez pośrednictwa huisarts skoro tak czy inaczej trzeba płacić i jeszcze o zgrozo czekać? |
Nie w kazdym szpitalu masz opcje by zglosic sie prywatnie na wizyte do specjalisty ,
wlasciwie to bez skierowania od huisarts chyba juz nie ma takiej mozliwosci - przynajmniej w szpitalu pod ktory podlegam .
Pozostaje okulistyczna klinika prywatna , ale i tam od tego roku weszla dyrektywa ze potrzeba potwierdzenia
ze jestes ubezpieczony i wymagaja skierowania od lekarza domowego, wiem, bo zawozilam do takiej kliniki moja pracodawczynie. Kobieta leczy sie tam prywatnie od kilku lat o czym nawet lekarz domowy nie wiedzial. |
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Wrz 10, 2014 2:57 pm
|
|
|
Panicelinka napisał/a: | Fegelein napisał/a: | Czyli taką wizytę należy traktować prywatnie - nie lepiej zgłosić się wtedy (prywatnie) na wizytę, bez pośrednictwa huisarts skoro tak czy inaczej trzeba płacić i jeszcze o zgrozo czekać? |
Nie w kazdym szpitalu masz opcje by zglosic sie prywatnie na wizyte do specjalisty ,
wlasciwie to bez skierowania od huisarts chyba juz nie ma takiej mozliwosci - przynajmniej w szpitalu pod ktory podlegam .
Pozostaje okulistyczna klinika prywatna , ale i tam od tego roku weszla dyrektywa ze potrzeba potwierdzenia
ze jestes ubezpieczony i wymagaja skierowania od lekarza domowego, wiem, bo zawozilam do takiej kliniki moja pracodawczynie. Kobieta leczy sie tam prywatnie od kilku lat o czym nawet lekarz domowy nie wiedzial. |
Nic, ja byłem znów u lekarza i musiałem jej pomóc bo za 1 razem nic nie widziała. Teraz pokazałem jej guzek i stwierdziła, że to raczej gradówka. Dostałem antybiotyki w kroplach, które stopują rozwój bakterii, a sam guzek ma zniknąć do kilku miesięcy.
Powiem szczerze, że w PL to od razu bym był u specjalisty. Tutaj co prawda mój pierwszy raz z lekarzem, ale jestem zawiedziony ich podejściem.
Co do Menzis, to w panelu Zorgkosten mam wyliczone (tutaj jeszcze nie ma antybiotyku, tylko pierwsze krople):
29-08-2014 Farmacie Betaald aan zorgverlener -- € 6,36 € 0,00 € 6,36
29-08-2014 Farmacie Betaald aan zorgverlener -- € 9,35 € 0,00 € 9,35
29-08-2014 Farmacie Betaald aan zorgverlener -- € 9,35 € 0,00 € 9,35
01-01-2014 Huisartsen hulp Betaald aan zorgverlener -- € 0,00 € 0,00 € 1,68
Dostałem tylko jeden lek - krople do oczu - dlaczego liczone jest to razy 3?
Pierwsze to Eerste terhandstellingsgesprek , dwa kolejne to same krople. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Wrz 10, 2014 5:07 pm
|
|
|
Fegelein napisał/a: | Dostałem tylko jeden lek - krople do oczu - dlaczego liczone jest to razy 3? |
Pewnie lek przepisano ci na dluzej i masz policzone za trzy opakowania, sprawdz czy nie masz na recepcie zaznaczone - herhalen |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Wrz 14, 2014 12:14 pm
|
|
|
Gocha, a jak tu wygląda recepta?
Bo podczas wizyty lekarz wpisał w komputer dane i powiedział, że do odebrania w aptece.
Tam dostałem tylko ulotki jak stosować. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Wrz 14, 2014 6:35 pm
|
|
|
Nic takiego nie otrzymałem, po wpisaniu do komputera powiedziała tylko, żebym odebrał leki i tyle O_o.
W pn pójdę do apteki i zadzwonię do Menzis w celu wyjaśnienia. |
Ostatnio zmieniony przez Fegelein Nie Wrz 14, 2014 6:38 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Nie Wrz 14, 2014 8:09 pm
|
|
|
Fegelein napisał/a: | Nic takiego nie otrzymałem,
pójdę do apteki i zadzwonię do Menzis w celu wyjaśnienia.
|
Ale co ty chcesz wyjasniac ? to ze nie otrzymales gotowca . wypisanego przez lekarza ?
Przeciez to tez jest prawidlowe dzialanie .. kiedy recepta zostaje przekazana droga elektroniczna lekarz - apteka |
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Wrz 14, 2014 8:41 pm
|
|
|
Niestety wciąż nie wiem za co obciążają mnie kosztami kilka razy za to samo. Bez widoku recepty nie wiem czy to lek na dłużej czy błąd. |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)

|
Wysłany: Nie Wrz 14, 2014 9:53 pm
|
|
|
Fegelein napisał/a: | Nic takiego nie otrzymałem, po wpisaniu do komputera powiedziała tylko, żebym odebrał leki i tyle |
ja tez jeszcze nie mialem w Holandii w reku recepty. Przesylana jest droga elektroniczna do apteki,DO KTOREJ JESTES PRZYPISANA . Zglaszasz sie i prosisz o wydanie leku podajac swoje dane. Wszystko.
Fegelein napisał/a: | Niestety wciąż nie wiem za co obciążają mnie kosztami kilka razy za to samo. Bez widoku recepty nie wiem czy to lek na dłużej czy błąd. |
Zaloguj sie w Mijn Menzis. Tam masz wszystko opisane. Kilka lat temu bylem ubezpieczony w Menzis i za kazdym razem przy platnosciach otrzymywalem poczta rachunek. |
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Wrz 15, 2014 7:30 pm
|
|
|
Sprawa wydaje się wyjaśniać.
Apteka przyznała się do błędu i dziś koryguje dane.
Pobiera również ponad 6 euro za pierwsze wydanie leków (ogólnie w historii).
Dziś przyszedł również rachunek z Menzis z objaśnieniem, że do 2 tygodni pobiorą z konta. |
|
|
|
|
|