łuszczyca, leczenie biologiczne, ubezpieczenie, lekarz |
Autor |
Wiadomość |
Psoriasian
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lis 24, 2014 2:49 pm łuszczyca, leczenie biologiczne, ubezpieczenie, lekarz
|
|
|
Cześć Wszystkim,
czy jest ktoś, kto korzysta w Holandii z leczenia biologicznego ciężkiej postaci łuszczycy (plackowatej)? Czy standardowe ubezpieczenie pokrywa to leczenie? Chciałbym ewentualnie kontynuować rozpoczęte w Pl leczenie i nie mam pewności, czy wiem jak się do tego zabrać (jestem jeszcze w Polsce).
Czy mając ubezpieczenie (po jakim okresie od złożenia wniosku jest przyznawane? czy niekiedy załatwia je agencja pracy?) zgłaszam się zwyczajnie do najbliższej poradni dermatologicznej albo lekarza pierwszego kontaktu? Czy jest jakaś procedura kwalifikowania na tego rodzaju leczenie, jak w ma to miejsce w Pl, i jak długo to średnio trwa?
Czy ktos z Was ma w tym względzie doświadczenie, który może się podzielić? |
|
|
|
|
jolcia29
Super gaduła
Pomogła: 1 raz Wiek: 48 Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 228 Skąd: Olsztyn/Tilburg
|
Wysłany: Pon Lis 24, 2014 7:34 pm
|
|
|
Napisze to co wiem choc ja nie mialam leczenia biologicznego bo tak jak w polsce tak i tutaj klasyfikowani do tego leczenia sa tylko osoby u ktorych tradycyjne metody nie przyniosly efektu. Najpierw idziesz do lekarza domowego, moj najpierw probowal mnie leczyc potem jak nic sie nie zmienialo skierowal mnie do dermatologa i tam dostala lampy no i podzialalo teraz jestem pod opieka dermatologa. Wszystkio to pokrywane jest z ubezpieczenia tylko trzeba pamietac o ryzyku wlasnym ktory i tak trzeba zaplacic. Co do ubezpiecznie to jak przyjedziesz skladasz wniosek i jak dostaniesz potwierdzenie przyjecia do ubezpieczenia to juz mozesz isc sie zapisac do lekarza domowego. |
|
|
|
|
Psoriasian
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 25, 2014 2:43 pm
|
|
|
Dzięki:)
Ja, jak wynik z postu, jestem już w trakcie leczenia, czyli powinni mnie od razu na to leczenie kierować. A raczej jego kontynuację na podstawie papierów z Pl. Czy się mylę? Wiesz cos na ten temat? Jesli nie, czy idziesz może w najblizszym czasie do dermatologa i czy mogłabys o to zapytać? Mam wszytskie papiery poswiadczające uprzednie tradycyjne kuracje itp.
A jak długo czeka sie na owe potwierdzenie??? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Lis 25, 2014 5:13 pm
|
|
|
Psoriasian,
Na podstawie papierow z Polski nikt cie nigdzie niestety nie skieruje , tu zaczniesz caly proces leczenia od poczatku
Najpierw lekarz pierwszego kontaktu - huisarts ,to on bedzie cie leczyl a jesli mu sie nie uda
to wtedy skieruje cie do szpitalnego dermatologa
Nastaw sie tez na inny tok myslenia tutejszych lekarzy i uzbroj sie w cierpliwosc .
Pozdrawiam i zdrowka zycze . |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Psoriasian
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 26, 2014 3:01 pm
|
|
|
Nie wymagam od Holendrow znajomosci polskiego, ale istnieja tlumaczenia przysiegle. zreszta pewrwne parametry i informacje sa ewidentne na takich kartach leczenia. Jesteśmy w jednej Unii i nie widzę powodu, zeby powtornie przechodzic kwalifikację na to leczenie. Tylko dlatego, ze jest b. drogie.
Wiem, ze gdzie indziej wystarczylyby papiery z Pl.
Z pewnoscia lekarz pierwszego kontaktu na podstawie mojego stanu, choc chwiolowo jedynie udokumentowanego, jako ze jestem w remisji, nie zacznie mnie leczyc na wlana rękę. Byc moż emusze przejsc przez jego rece, ale wyjśc ze skierowaniem do specjalisty.
Skad w ogole oni maja pomysl, zeby leczenie zaczynac od huisartsa, kidy nie mowimy o przeziebienu??? rzeczywiscie luzacki i liberalny naród:-)
Chodzi mi raczje o doswiadczenia nie tyle generalnie z lekarzami w Holandii, co konkretne sytacje- takie jak moja. |
|
|
|
|
jolcia29
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lis 26, 2014 6:10 pm
|
|
|
Psoriasian, sklaniam sie tu temu co napisala Gochna H, ze zaczniesz od lekarza domowego i jak on uzna ze te dokmenty co masz sa dla niego czyms waznym to skieruje cie do dermatologa ale jak postanowi inaczej to tego nie przeskoczysz. Ja w najblizszym czasie nie wybieram sie do dermatologa jak bede szla to zapytam. Pamietaj tez zawsze ze zanim podejmiesz decyzje czy sie czyms leczyc trzeba zadzwonic do ubezpieczalni i zapytac czy oni za to zaplaca czy bedziesz musial to zrobic sam. |
|
|
|
|
Psoriasian
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lis 27, 2014 2:32 pm
|
|
|
Nazbyt skomplikowana ta Holandia dla mnie chyba...:-)
Albo zbyt skomplikowany przypadek zdrowotny mam, niestety. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Lis 27, 2014 2:46 pm
|
|
|
Kod: | Biologicals
Sinds 2004 zijn er biologische geneesmiddelen (monoclonale antistoffen) beschikbaar gekomen voor de behandeling van psoriasis. Dit zijn zeer effectieve maar ook zeer dure geneesmiddelen. Daarnaast remmen ze het afweersysteem. Daarom mogen ze alleen worden voorgeschreven bij ernstige psoriasis, waarbij gewone behandelingen zoals methotrexaat of ciclosporine niet helpen of niet meer kunnen vanwege bijwerkingen. Voorbeelden van biologicals (ook wel biologics genoemd) voor psoriasis zijn infliximab (merknaam Remicade), etanercept (merknaam Enbrel), adalimumab (merknaam Humira) en ustekinumab (merknaam Stelara). Voor meer informatie zie de folder biologicals bij psoriasls. | zaciagniete z http://www.huidziekten.nl...s/psoriasis.htm
Niestety nie azde ubezpieczenie to leczenie pokrywa . Musisz sie dowiadywac w twojej ubezpieczalni czy ci to pokryja i czy ci dadza pozwolenie na takie leczenie . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
jolcia29
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Lis 28, 2014 8:33 am
|
|
|
Psoriasian, nie jest twoj przypadek niczym nowym w NL tylko jest ta sama procedura co w Polsce a ze jest bardzo droga to wszystko zalezy od tego jakie masz ubezpieczenie zreszya mi lekarz wytlumaczyl ze to jest ostatecznosc jak nic innego nie dziala, a ze dziala to nie ma takiej koniecznosci ot cala filozofia |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Pią Lis 28, 2014 12:47 pm
|
|
|
Psoriasian napisał/a: | Nazbyt skomplikowana ta Holandia dla mnie chyba...:-)
Albo zbyt skomplikowany przypadek zdrowotny mam, niestety. |
Nie jest skomplikowana, tylko my , ja Ty i inni po przyjezdzie do tego kraju oczekujemy tego, do czego przyzwyczaila nas polska sluzba zdrowia
Gochna H napisał/a: | Nastaw sie tez na inny tok myslenia tutejszych lekarzy i uzbroj sie w cierpliwosc . | nic dodac nic ujac |
|
|
|
|
Psoriasian
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lis 28, 2014 3:16 pm
|
|
|
Dzięki bailys!
Przez nazbyt skomplikowany przypadekk..." mam na mysli to, ze w mojej sytuacji nie wystarczy posmarowac dwóch zmian luszczycowych na krzyż mazidłem zapisanym przez lekarza rodzinnego. a uważam, ze i takie leczenie powinno byc prowadzone juz przez specjaliste. nie moge sobie pozwolic na pogorszenie stanu bedąc juz tam. i to nie z powodu innego wyglądu.
Rozumeim, ze sa procedury i rozumiem ich powód, ale ja -klinicznbie patrzac- ich nie potrzbuje, bo jestem juz w toku leczenia. a skoro tak, to spelniam wymogi kliniczne. wystarczy tylko zapewnic kontynuacje.
PL przyzwyczaila mnie przynajmnie do tego, ze ubezpieczeniem nie zajmuję sie ja sam (i akurat podbnie jest w bardzo wielu krajach UE), a jesli je już uzyskam, to nie potzrzebuje się martwic, czy pokryje ono zastosowaną u mnie kurację. Moge sie najwyzej martwic o to, czy spelniam wymogi kliniczne.
uznaję wiec, ze pod pewnym wzgledem u nas jest lepiej niż w NL (ubezpieczenie). No i nie widze tez niczego niewlasciwego w tym, ze w Pl od samego poczatku moze cie leczyc dermatolog. |
Ostatnio zmieniony przez Psoriasian Pią Lis 28, 2014 3:18 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|