WOZ-waarde |
Autor |
Wiadomość |
lukasz.lukasz
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lut 28, 2015 6:01 pm WOZ-waarde
|
|
|
Witam czy ktoś może mi objaśnić co to jest "Aanslagbiljet / WOZ - beschikking"
Dostałem takie pisemko od mojej gminy( gemeente).
Jest na nim pewna kwota do zapłaty (301e)
W piśmie sa 2 typy podatków
AFV 01-jan-2014 tot 1-jan-2015 90eu.
RIO 01-jan-2014 tot 1-jan-2015 211eu
Nie jestem właścicielem tylko wynajmuje mieszkanie.
Czy ja musze to zapłacic czy właścicielka? bo gdzieś słyszałem ze to musi być moje mieszkanie a ja jak wspomniałem jestem tu zameldowany, ale tylko wynajmuje i płace czynsz włacznie z mediami itd czyli wszystko.
poprosze o pomoc |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Lut 28, 2015 6:14 pm
|
|
|
lukasz.lukasz, wszystko zalezy co masz w kontrakcie najmu . Radze ci ten przeczytac .
Z tego co do tej pory bylo omawiane na forum to bardzo czesto najemca placi swoja czesc . Wlasciciel plac czesc wlasciciela . Ale jak masz faktycznie opisane ze wszystkie podatki sa oplacane przez wlasciciela to oddaj mu poprostu ten rachunek . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Sob Lut 28, 2015 7:10 pm
|
|
|
Huurders betalen geen OZB voor woning
Huurders van woningen betalen geen OZB. Voor panden die niet als woning gebruikt worden (zoals bedrijfspanden) betaalt u als huurder wel OZB.
http://www.rijksoverheid....asting-ozb.html |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Sob Lut 28, 2015 8:29 pm
|
|
|
lukasz.lukasz,
lukasz.lukasz napisał/a: | AFV 01-jan-2014 tot 1-jan-2015 90eu. |
To jest podatek za smieci AFVAL
lukasz.lukasz napisał/a: | RIO 01-jan-2014 tot 1-jan-2015 211eu |
Podatek za kanalizacje RIOOLHEFFING.
Kiedy ja wynajmowalem dom ,to sam oplacalem te podatki.
LeGolasik napisał/a: | Huurders betalen geen OZB voor woning |
I to sie zgadza. Kolejny podatek(onroerendezaakbelasting eigenaar), tym razem od nieruchomosci oplaca zawsze wlasciciel.
[ Dodano: Sob Lut 28, 2015 8:35 pm ]
lukasz.lukasz,
P.S.Sprawdz czy przy podatku za scieki nie jest dopisane - rioolheffing eigenaar. Jesli tak to klocilbym sie z wlascicielem, kto to ma zaplacic. Na czyje nazwisko przyszlo pismo ?
[ Dodano: Sob Lut 28, 2015 8:44 pm ]
Troche poszukalem i okazuje sie,ze to gmina okresla, kto ma placic za kanalizacje.
https://www.bsr.nl/Partic...en/Rioolheffing
[ Dodano: Sob Lut 28, 2015 8:46 pm ]
Ook kan de gemeente er voor kiezen om de rioolheffing van zowel de eigenaar als de gebruiker te heffen. Welke keuze uw gemeente heeft gemaakt, kunt u vinden in de verordening rioolheffing van uw gemeente. |
|
|
|
|
lukasz.lukasz
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Mar 01, 2015 11:41 am
|
|
|
Pismo przyszło na moje nazwisko,
mysle ze Pani od której wynajmuje poprostu bedzie musiała to zapłacić ponieważ cała kwota, którą płace jest włącznie z kanalizacją i odpadami(taką mam umowę). Także każdy z wypowiadających sie tu forumowiczu ma racje, jak sie sprawa wyjaśni to napiszę.
[ Dodano: Śro Mar 04, 2015 10:05 am ]
Temat wyjaśniony właścicielka musi zapłacić tak tak wiec dziekuje za podpowiedzi i pozdrawiam forumowiczów. |
|
|
|
|
|