witam.
Czy jest tu może ktoś kto odmówił szczepienia swojego dziecka tu w Holandii ? jak to wygląda ze strony prawnej? Niby wiem, że szczepienia w NL sa nieobowiązkowe no ale jak to wygląda w praktyce mnie interesuje. Odmawiam i muszę podawać uzasadnienie? Czy potem mogą mnie nękać i czymś grozić?
Bardzo proszę o rzetelne info. rady typu "zaszczep dziecko" mnie nie interesują w ogóle. Pozdrawiam
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 389 Skąd: Zeeland
Wysłany: Pią Lut 27, 2015 4:55 pm
Nie stawiasz się w podanym terminie i kolejnych jeżeli będą. GGD odnotuje brak szczepień terminowych i raz lub dwa podejmą próbę kontaktu z Tobą w celu wyjaśnienia. Jeżeli ich olejesz to sprawa szczepień się zamyka. Jeżeli masz aktywny cyfrowy profil pacjenta to fakt braku szczepień zostanie tam odnotowany. Każde prywatne ubezpieczenie zdrowotne przez cały okres życia Twojego dziecka będzie odpowiednio droższe (niewiele). Podobnie ubezpieczenia turystyczne, szkolne i wszystkie inne które wymagają deklaracji stanu zdrowia. Koszty leczenia szpitalnego i w prywatnych klinikach są często dużo wyższe.
Nie wiem jakie są Twoje powody odmowy szczepień i uważam,że to tylko Twoja sprawa. O ile masz zapewne swoje racje to z ekonomicznego punktu widzenia jest to całkowicie nieuzasadnione.
Pozdrawiam
_________________ If You always follow, You will never lead.
W Holandii rodzice posiadają wybór i tak powinno być wszędzie.Poniżej trochę na temat.
http://wolnemedia.net/wiadomosci-ze-swiata/szczepienia-najczesciej-wywolujace-autyzm-i-encefalopatie/
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez welness Wto Mar 10, 2015 8:01 pm, w całości zmieniany 1 raz