Karta płatnicza+bank |
Autor |
Wiadomość |
patrolx2
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lut 01, 2015 3:02 pm Karta płatnicza+bank
|
|
|
Witam
Niedawno przybyłem do Holandii(dziś) i chciałem w Lidlu zapłaić kartą polską-ale rachunek prowadzony w euro z T-mobile usługi bankowe MASTERCARD(paypass), ale mi odrzuciło. Niestety nie mogłem. Czy to wina karty, że jeste debetowa-powinna być kredytowa MC i by przeszło? Czy wina Mastercard? Jakie darmowe najlepiej(konto interntowe-bez opłat), polecacie, jeżeli nie uda mi się nic innego z tą obecną kartą??
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Pon Lut 02, 2015 10:34 am
|
|
|
patrolx2 napisał/a: | Jakie darmowe najlepiej(konto interntowe-bez opłat), polecacie, |
Zacznijmy od pytania, czy w Holandii mozna zalozyc darmowe konto w banku?
Na forum sa juz takie tematy . |
|
|
|
|
patrolx2
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 02, 2015 11:11 pm
|
|
|
A można odpowiedź o tej MasterCard, czy to wina, że polski bank? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Lut 02, 2015 11:50 pm
|
|
|
Zerknij moze tu znajdziesz odpowiedz
Cytat: |
Nie wszędzie system kartowy działa dokładnie tak samo jak w Polsce
Niektóre terminale płatnicze za granicą są skonfigurowane tak, że transakcja autoryzowana jest lokalnie (urządzenie kontaktuje się z mikroprocesorem na karcie i sprawdza tylko zgodność kodu PIN).
Z kolei ustawienia niektórych kart wydawanych przez polskie banki wymuszają autoryzację online (terminal musi połączyć się z wystawcą karty, a na jej rachunku musi pojawić się blokada środków). Próba użycia takiej karty za granicą, w terminalu, który weryfikuje tylko kod PIN, nie może się więc udać. |
reszta w linku
http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/679592.html
ps.
To jeszcze dopowiem , ze lata temu osobiscie mialam problem z mastercard na terenie Niemiec kiedy zatankowalam i nie moglam nia zaplacic . |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Lut 02, 2015 11:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
simi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Maj 08, 2015 9:31 am pomocy
|
|
|
edytowane
korzystajac z forum zapoznaj sie z Regulaminem |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Maj 08, 2015 11:54 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|