Przesunięty przez: Gochna H Nie Paź 18, 2015 12:56 pm |
Odszkodowanie |
Autor |
Wiadomość |
hertogen
Poczatkujacy hertogen
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2015 6:28 pm Odszkodowanie
|
|
|
Witam, parę dni temu miałem wypadek samochodowy uczestniczyłem w nim jako pasażer, kierowca stracił panowanie i rozbiliśmy się na drzewie, zostałem przewieziony do szpitala w którym zrobili mi szereg badań które nie wykazały niczego prócz licznych otarć naskórka potłuczeń mięśni i siniaków lecz zostałem jeden dzień na obserwacji po czym z wypisem zostałem wypuszczony do domu. Dostałem również chorobowe na okres powyżej 7 dni. Cała sytuacja wydarzyła się autem na polskich numerach rejestracyjnych. Pytanie teraz czy należy mi sie jakieś odszkodowanie? |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2015 8:12 pm Re: Odszkodowanie
|
|
|
Ale odszkodowanie tytulem czego? Możesz ew. kierowcy auta zalozyc sprawę cywilna o uszczerbek na zdrowiu psychicznym. W sumie sam napisales ,ze
hertogen napisał/a: | zrobili mi szereg badań które nie wykazały niczego prócz licznych otarć naskórka potłuczeń mięśni i siniaków lecz zostałem jeden dzień na obserwacji po czym z wypisem zostałem wypuszczony do domu. |
|
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
hertogen
Poczatkujacy hertogen
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2015 8:38 pm Re: Odszkodowanie
|
|
|
agastepa13 napisał/a: | Ale odszkodowanie tytulem czego? Możesz ew. kierowcy auta zalozyc sprawę cywilna o uszczerbek na zdrowiu psychicznym. W sumie sam napisales ,ze
hertogen napisał/a: | zrobili mi szereg badań które nie wykazały niczego prócz licznych otarć naskórka potłuczeń mięśni i siniaków lecz zostałem jeden dzień na obserwacji po czym z wypisem zostałem wypuszczony do domu. |
|
Nie znam się ale wydaje mi się, że po wypadku można ubiegać się o jakieś roszczenia z OC. Chociażby z tytułu iż byłem uczestnikiem wypadku i jestem stroną poszkodowaną. |
Ostatnio zmieniony przez hertogen Czw Maj 07, 2015 8:38 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2015 9:28 pm
|
|
|
hertogen, mowie odrazu ze wiele lat jestemw NL i nie am pojecia o prawie PL. ale znalazlam cos takiego Cytat: | W jakich sytuacjach poszkodowanym przysługuje odszkodowanie bądź zwrot kosztów:
•uszkodzenia ciała, lub tak zwany roztrój zdrowia, w tym między innymi:
•koszty związane z leczeniem, zakupem lekarstw, środków opatrunkowych czy ortopedycznych, protez jak i aparatów (np. słuchowego),
•niezbędne zabiegi medyczne i rehabilitacyjne,
•opieka nad osobami trzecimi,
•śmierci poszkodowanego, w tym m.in. zwrotu za organizację pogrzebu czy stypy, zakup nagrobka czy przewóz zwłok.
Z tytułu OC sprawcy poszkodowany może ubiegać się również o przyznanie renty, zadośćuczynienia utraconych zarobków czy też za doznane w trakcie wypadku krzywdy.
|
Inna sprawa hertogen napisał/a: | Cała sytuacja wydarzyła się autem na polskich numerach rejestracyjnych. | wiec powinienes szukac co i jak u polskiego ubezpieczyciela danego auta . Z NL nic nie dostaniesz . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Czw Maj 07, 2015 9:29 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
hertogen
Poczatkujacy hertogen
|
Wysłany: Pią Maj 08, 2015 9:52 am
|
|
|
A z mojej prywatnej polisy holenderskiej może coś się należeć? |
|
|
|
|
Robus_1
Nieśmiały użytkownik

Pomógł: 2 razy Wiek: 55 Dołączył: 10 Cze 2007 Posty: 82 Skąd: Barendrecht/Wroclaw
|
Wysłany: Pią Maj 08, 2015 10:10 am
|
|
|
Witam,
Moze sie myle ale z Twojego ubezpieczenia zostala oplacona pomoc w szpitalu, diagnostyka itp. . Tak bylo bynajmniej u mnie jak syna kiedys zabrala karetka do szpitala, potem na wszystko szpital wystawil rachunek, ktory pokryla ubezpieczalnia z mojej polisy (oczywiscie minus eigen risico).
Powodzenia i szybkiego powrotu do zdrowia ... |
|
|
|
|
hertogen
Poczatkujacy hertogen
|
Wysłany: Pią Maj 08, 2015 12:01 pm
|
|
|