Kosz na śmieci |
Autor |
Wiadomość |
osiek13
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 5:59 pm Kosz na śmieci
|
|
|
Gdzie mozna kupic bądz dostac kosz na smieci?
Chodzi mi o taki zielony , duzy jaki maja przewaznie ludzie mieszkający na parterze .
Z góry dziekuje! |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 6:21 pm
|
|
|
osiek13,
kosz zielony sluzy do odpadow z ogrodu resztek jedzenia..etc (chyba o tym wiesz)
jesli uwazasz ze powinienes go posiadac to mozesz zamowic w swojej gemeente pamietaj jednak o dodatkowych kosztach jakie w zwiazku z tym bedziesz ponosil miesiecznie |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 6:26 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | (...) kosz zielony sluzy do odpadow z ogrodu resztek jedzenia (...) |
niekoniecznie. u mnie zielony jest na papier, a bordowy jest wlasnie na takie resztki. i dostaje sie takie kosze z gemeente. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
Ostatnio zmieniony przez zaq Wto Wrz 28, 2010 6:27 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Agattka
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Wrz 29, 2010 8:19 am
|
|
|
no wlasnie - nasz duzy - ogolny - tez jest zielony. I nie jest na odpady biologiczne - do tego mamy maly kubelek. |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Śro Wrz 29, 2010 8:32 am
|
|
|
Widocznie zalezy od rejonu, u nas szary kontener jest na smieci a na odpady i resztki jedzenia zielony tak jak u Gochny, a bordowych nie ma. |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
Pomogła: 8 razy Wiek: 52 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Śro Wrz 29, 2010 8:44 am
|
|
|
W moim rejonie kontenery na śmieci są trzy:
- niebieski - papier i kartony,
- zielony - resztki jedzenia i odpady z ogrodu
- brązowy - inne śmieci.
Poza tym od początku roku mamy specjalne worki na szeroko pojęte odpady plastikowe - woreczki, reklamówki, opakowania po płynach i szamponach, plastikowe bezzwrotne butelki itp. Raz w miesiącu jeździ samochód i zbiera te wory.
Dodatkowo przed sklepem wystawiony jest żółty kontener na zużyty olej (taki z frytkownicy).
Nie wspomnę już o specjalnych kontenerach an opakowania szklane - bo to chyba jest w całej Holandii |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
mariola 784
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 18 Sty 2008 Posty: 220
|
Wysłany: Śro Wrz 29, 2010 9:47 am
|
|
|
Moj kontener na smieci jest koloru zielonego ,ale w srodku jest przedzielony ,jedna czesc jest na resztki jedzenia i odpady z ogrodka ,druga czesc na smieci ogolne.Niedaleko domu mam wspolne kontenery na papier i szklo . |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Paź 08, 2010 7:18 am
|
|
|
temat juz chyba jest wyczerpany, ale musze cos sprostowac:) dzisiaj jest dzien wywozenia smieci "organicznych" i zwrocilem uwagi na kontenery. Sa czarne z brazowa pokrywka, a nie jak pisalem, ze bordowe:) sam z takiego nie korzystam i poprzednio cos mi sie pomylilo:) |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
doronio
Super gaduła ->OPOLE.ZWM<-
Pomógł: 10 razy Wiek: 39 Dołączył: 04 Wrz 2007 Posty: 347 Skąd: Amsterdam/Opole
|
Wysłany: Pią Paź 08, 2010 5:47 pm
|
|
|
Sortowanie śmieci jest obowiązkowe? Sam akurat sortuje - ogólne, organiczne i kartony... do szkła mam troche daleko, dlatego daje do ogólnych (plastik też). Pytam się bo jak mieszkałem pare lat temu w Belgii to niezły mandat mi przyszedł, że w ogólnych były organiczne odpadki, a tu jakoś nie orientowałem się |
_________________ Pomóż
http://www.poomoc.pl |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
Pomogła: 8 razy Wiek: 52 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Pią Paź 08, 2010 6:53 pm
|
|
|
Doronio moim zdaniem trochę głupie pytanie, bo skoro są osobne kontenery na specjalne rodzaje śmieci to widocznie sortowanie śmieci jest obowiązkowe. W jakim innym celu były by 3-4 pojemniki różnego koloru w każdym gospodarstwie domowym??? Po co wystawiali by na każdym osiedlu specjalne kontenery na szkło? Po co robili by akcje typu "Oldpaper"??
Chyba nie po to by "umilić" (czytaj utrudnić) życie mieszkańcom.
Poza tym uważam że sortowanie śmieci to bardzo dobry pomysł |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
Ostatnio zmieniony przez Hera Pią Paź 08, 2010 6:54 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Pią Paź 08, 2010 8:26 pm
|
|
|
Gdyby bylo to obowiazkowe to na kazdym kroku by staly kontenery/kosze do segregacji. W moim poprzednim mieszkaniu byla zborka smieci raz w tygodniu i nigdzi enie bylo kontenerow do segregacji, owczem obok supermarketu ale nie bylo to w moim sasiedztwie wiec nawet nie zawracalam sobie glowy takimi sprawami. Teraz mam kontenery na prawie wszytsko oprocz plastiku wiec segreguje (ubranie, szklo, papier, zielone odpady) ale nikt mi nigdy nic powiedzial z ejest to obowiazkowe. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 7:22 pm
|
|
|
z tego co wiem to segregowanie nie jest obowiazkowe... |
|
|
|
|
olek1063
Gaduła
|
Wysłany: Śro Lut 29, 2012 1:15 pm
|
|
|
Odkopuję
Może mi ktoś napisać lub podać adres gdzie znajdę informację dotyczące tego co możemy zaliczyć do odpadów chemicznych?
Czy puste pojemniki pod ciśnieniem też segregujemy czy wrzucamy do odpadów ogólnych?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
YANNOSICK
Super gaduła Cogito ergo sum
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 389 Skąd: Zeeland
|
Wysłany: Śro Lut 29, 2012 4:07 pm
|
|