NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przepuklina pachwinowa/ operacje w Holandii
Autor Wiadomość
Bardzomalami 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 26, 2015 6:33 pm   Przepuklina pachwinowa/ operacje w Holandii

Dzień Dobry,
Mam przepuklinę pachwinową od dziecka, dopiero teraz zaczeła mi ona przeszkadzać w życiu codziennym i chciałam się dowiedzieć czy ktoś miał przeprowadzaną operacje usuniecia przepukliny w Holandii...
Jestem ciekawa jak to wszystko wygląda. Domyślam się, że moim pierwszym krokiem powinno być zgłoszenie się do lekarza pierwszego kontaktu. Ale co później, czy przy takich operacjach szpital zapewnia tłumacza? (mówię tylko po angielsku) Czy operacje są tu bezpieczniejsze niż w Polsce? (kilka moich znajomych, właśnie w szpitalu zaraziło się różnymi chorobami). Chciałabym się dowiedzieć również od osób które miały taka operacje, ile trwa rekonwalescencja i ile czasu spędzili w szpitalu.

Dziękuje z góry za każdą radę i wskazówkę.
Pozdrawiam

marcin778 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Maj 27, 2015 12:12 am   

Ją jestem po operacji przepukliny ale kręgosłupa.
Moja małżonka dwa razy rodziła w Holandii i raz Miala zabieg,i żadne z nas niczym się nie zarazilo w szpitalu.
Uważam że specjaliści są w miarę dobrzy i do tego sprzęt którym dysponują pozwala czuć się pacjentowi bezpiecznie.
U mnie niestety nie poszło do końca dobrze i operacja nie do końca pomogla,pamiętaj że po operacji mam na myśli narkoze mogą wystąpić stany lekowe i depresja.
A o polskiego psychologa ciężko w Holandii.
W szpitalu nie zagoscisz długo ją po operacji byłem wypisany po 17 godzinach,angielski język wystarczający.
No coz nie masz czego się bać głową do góry zdrowka i powodzenia.
Ostatnio zmieniony przez marcin778 Śro Maj 27, 2015 12:17 am, w całości zmieniany 1 raz  

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Śro Maj 27, 2015 8:31 am   

Bardzomalami, dobrze myslisz najpierw domowy , ze skierowaniem do szpitala.
W szpitalu bedziesz mial badania i spotkanie z anstezjologiem . Jak juz bedzie wszystko przebadane i nie bedzie zadnych problemow zostanie wyznacona data zabiegu . Oni ciebie tez poinformuja na ile przed opeacja masz byc naczczo i o ktorej masz byc w szpitalu . W szpitalu przygotuja ciebie do zabiegu a po zabiegu jezeli nie bedzie problemow bedziesz mogl isc do domu w ciagu 24 godzin . JEzeli operacja bedzie po 15:00to jest duza szansa ze zostaniesz na noc i rano ciebie wypisza . 10 a 14 dni puzniej kontrola w szpitalu . Powrot do pracy po 2 a 3 tyg.

Bardzomalami 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Maj 27, 2015 2:02 pm   

Dzięki za odpowiedzi. Trochę mnie uspokoiliście.

Marcin to oni wszystkim podają narkozę, a nie miejscowe znieczulenie jak w Polsce? Slyszałam właśnie od kobiety która rodziła (nie znała ani holenderskiego ani angielskiego), że miała tłumacza zapewnionego i się zastanawiam skąd ten tłumacz się tam wziął...

Baileys A nie wiesz ile się czeka na wyznaczenie daty zabiegu? Bo od lipca mam pracę na dwa miesiące, i wolałabym żeby operacja odbyła się w październiku...

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Maj 27, 2015 4:32 pm   

Bardzomalami napisał/a:
Slyszałam właśnie od kobiety która rodziła (nie znała ani holenderskiego ani angielskiego), że miała tłumacza zapewnionego i się zastanawiam skąd ten tłumacz się tam wziął...

Trzeba wziasc pod uwage fakt, ze jesli byl tlumacz ,to na pewno nie za darmo.

takie rzeczy ustala sie wczesniej z ubezpieczalnia ,bo to ona w glownej mierze pokrywa tego typu koszty
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Maj 27, 2015 4:33 pm, w całości zmieniany 1 raz  

marcin778 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Maj 29, 2015 5:38 pm   

Ja mialem do wyboru albo znieczulenie miejscowe, albo narkoza ogolna sam niewiedzialem co wybrac ale jednak wolalem przespac ten okres.
Naprawde tlumacz jest Tobie niepotrzebny dasz rade.
Gohna pamietam ze jak u mojego synka wystapila bardzo silna zoltaczka po porodzie to Pani doktor wezwala nas do gabinetu i tlumacz przez telefon tlumaczyl nam dolegliwosci malego.
Ale zeby tlumacz byl przy kims w szpitalu pierwsze slysze zadarza sie ze sa Polki pielegniarki i moze one pomagaja jezykowo naprzyklad MMC Veldhoven.Pani pielegniarka zrobila w szpitalu ze mna i zona wywiad po Polsku przed zabiegiem wyrwania zabkow pod narkoza mojemu synowi.

Sama sobie wyznaczysz termin operacji a napewno jak poprosisz o pazdziernik to sie ustosunkuja do Twojego wyboru!!!!
Glowa do gory ja tez musze jak najszybciej usunac migdaly narazie jeszcze zwlekam z ta decyzja!!!A afspraak u specjalisty juz lezy czekaja tylko na maja decyzje i spotkanie z anestazjologiem!!!
Ostatnio zmieniony przez marcin778 Pią Maj 29, 2015 5:40 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Bardzomalami 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Maj 30, 2015 4:47 pm   

Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź, podniosłeś mnie na duchu i rozwiałeś wszystkie wątpliwości. Oby więcej tak pomocnych i życzliwych ludzi było na świecie:) Dziękuje. Może moje pytania zmobilizują i Ciebie żeby usunąć migdały.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Bardzomalami Sob Maj 30, 2015 4:47 pm, w całości zmieniany 1 raz  

marcin778 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Maj 30, 2015 9:31 pm   

Bardzomalami napisał/a:
Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź, podniosłeś mnie na duchu i rozwiałeś wszystkie wątpliwości. Oby więcej tak pomocnych i życzliwych ludzi było na świecie:) Dziękuje. Może moje pytania zmobilizują i Ciebie żeby usunąć migdały.

Pozdrawiam

"Co nas nie zabije to nas wzmocni"
Pozdrowonka

xFuRiOn 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Cze 29, 2015 12:14 am   

Ktoś sie orientuje czy taka operacja u mezczyzny przepukliny pachwinowej jest pokrywana z ubezpieczenia ? Mam standardowe ubezpieczenie grupowe z agencji bodajże z Avero

marcin778 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Wrz 08, 2015 12:53 pm   

Napewno jest pokrywana ale zaplacisz eigen risico wysokosc kosztow eigen risico zalezna jest od tego co podpiasles na umowie z ubezpieczycielem czyli wysokosc skladki i zalezna od wysokosc eigen risico na ten rok najnizsza 375 euro.

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Śro Wrz 09, 2015 11:02 am   

xFuRiOn napisał/a:
Mam standardowe ubezpieczenie grupowe z agencji bodajże z Avero

Wobec tego sprawdz ,czy twoje eigen risico nie wynosi czasem 875 euro .

Odpowiedz do tematu