NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Pon Sie 10, 2015 4:32 pm
Holendrzy namawiaja mnie do REemigracji!
Autor Wiadomość
Kociamber 
Poczatkujacy
Piotr

Wysłany: Pią Lip 24, 2015 10:18 pm   Holendrzy namawiaja mnie do REemigracji!

Krotko i na temat!
Mieszkam w UK od kilku lat, mam stala prace biurowa jako urzednik panstwowy, na razie bez szalu jesli chodzi o finanse ale z przejrzysta sciezka kariery i wiekszymi zarobkami w przyszlosci. Wszystko ladnie pieknie a tu booom!

Wlasnie dostalem oferte pracy w biurze w miedzynarodowej firmie IT w Eindhoven. Oferuja umowe na stale, pomoc przy relokacji itd itp. Zarobki 34tys rocznie. Brzmi kuszaco ALE...mimo wertowania starych postow na temat kosztow zycia w NL itd itp chcialbym uslyszec od Was jak ma sie ta kwota do realiow zycia?

Bardzo istotna kwestia jest to ze mam rodzine, zone i malego synka, takze nie wchodzi w gre wynajecia pokoju, a wynajecie mieszkania 2 pokojowego. Do pracy na bank dojezdzalbym rowerem ale samochod i tak bysmy mieli wiec kolejny koszt. Zona przez najblizszy rok bedzie opiekowala sie synkiem wiec zyli bysmy tylko z moich dochdow. Pozniej nie znajac Holenderskiego pewnie latwo z praca dla niej by nie bylo ale jest gotowa zaryzykowac.

Jak z waszego doswiadczenia mogloby to wygladac? Wystarczylo by to na zycie bez szalenstw ale bez stresu ze nie starczy do przyslowiowego 1szego? Ciagnie nas do Niderlandow bo slyszelismy ze o wiele ladniej niz w UK, mili ludzie no i oczywiscie blizej do Polski - 8h samochodem to pikus w porownaniu z 20h

Z gor dziekuje za komentarze i podpowiedzi.
Pozdrawiam
Piotr

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Lip 24, 2015 11:55 pm   

http://www.niedziela.nl/f...p=308225#308225

http://www.niedziela.nl/f...p=307552#307552

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Kociamber 
Poczatkujacy
Piotr

Wysłany: Sob Lip 25, 2015 8:43 pm   

Rozumiem kwestie finansowa, zarabialbym wystarczajaco zeby zaspokoic podstawowe potrzeby rodziny jednak nic pozatym, a juz na pewno bez szans na odkladanie kasy... Wiem z autopsi jak wyglada zycie na obczyznie, nie jest to idylla jak sie niektorym wydaje, myslalem jednak, ze moze sa kraje w ktorych jest troche latwiej niz np. w UK...mam w duzej mierze na mysli roznice kulturowe.

Czy jest ktos na forum kto mieszkal kiedys w UK i przeniosl sie do Niderlandii? Ktos kto mialby do powiedzenia cos wiecej niz poprzednie posty.

Raz jeszcze wielkie dzieki

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Nie Lip 26, 2015 6:01 pm   

Kociamber napisał/a:
Mieszkam w UK od kilku lat, mam stala prace biurowa jako urzednik panstwowy, na razie bez szalu jesli chodzi o finanse ale z przejrzysta sciezka kariery i wiekszymi zarobkami w przyszlosci

Ja na twoim miejscu nie ryzykowal bym ...

W NL wiekszosc ludzi rozmawia po angielsku ale juz mniejszosc chce w tym jezyku mowic w urzedach itp

Chcesz wszystko zaczynac od ZERA ?

34 k brutto e na 3 osoby to zaden WYPAS jednak na normalne zycie Wam starczy :039:

Winter 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Wrz 24, 2015 12:29 am   

34K to ja mialem 8 lat temu w firmie obrabiajacej kurczaki na kontrakcie. To nie sa pieniadze, zeby zyc w Holandii. Nie warto wracac do NL. Tutaj kariery nie zrobisz poza praca fizyczna. W UK znajomi albo pracuja w banku, albo gdzies indziej za biurkiem.

Odpowiedz do tematu