Przesunięty przez: Gochna H Pon Sie 10, 2015 4:32 pm |
Holendrzy namawiaja mnie do REemigracji! |
Autor |
Wiadomość |
Kociamber
Poczatkujacy Piotr
|
Wysłany: Pią Lip 24, 2015 10:18 pm Holendrzy namawiaja mnie do REemigracji!
|
|
|
Krotko i na temat!
Mieszkam w UK od kilku lat, mam stala prace biurowa jako urzednik panstwowy, na razie bez szalu jesli chodzi o finanse ale z przejrzysta sciezka kariery i wiekszymi zarobkami w przyszlosci. Wszystko ladnie pieknie a tu booom!
Wlasnie dostalem oferte pracy w biurze w miedzynarodowej firmie IT w Eindhoven. Oferuja umowe na stale, pomoc przy relokacji itd itp. Zarobki 34tys rocznie. Brzmi kuszaco ALE...mimo wertowania starych postow na temat kosztow zycia w NL itd itp chcialbym uslyszec od Was jak ma sie ta kwota do realiow zycia?
Bardzo istotna kwestia jest to ze mam rodzine, zone i malego synka, takze nie wchodzi w gre wynajecia pokoju, a wynajecie mieszkania 2 pokojowego. Do pracy na bank dojezdzalbym rowerem ale samochod i tak bysmy mieli wiec kolejny koszt. Zona przez najblizszy rok bedzie opiekowala sie synkiem wiec zyli bysmy tylko z moich dochdow. Pozniej nie znajac Holenderskiego pewnie latwo z praca dla niej by nie bylo ale jest gotowa zaryzykowac.
Jak z waszego doswiadczenia mogloby to wygladac? Wystarczylo by to na zycie bez szalenstw ale bez stresu ze nie starczy do przyslowiowego 1szego? Ciagnie nas do Niderlandow bo slyszelismy ze o wiele ladniej niz w UK, mili ludzie no i oczywiscie blizej do Polski - 8h samochodem to pikus w porownaniu z 20h
Z gor dziekuje za komentarze i podpowiedzi.
Pozdrawiam
Piotr |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
Kociamber
Poczatkujacy Piotr
|
Wysłany: Sob Lip 25, 2015 8:43 pm
|
|
|
Rozumiem kwestie finansowa, zarabialbym wystarczajaco zeby zaspokoic podstawowe potrzeby rodziny jednak nic pozatym, a juz na pewno bez szans na odkladanie kasy... Wiem z autopsi jak wyglada zycie na obczyznie, nie jest to idylla jak sie niektorym wydaje, myslalem jednak, ze moze sa kraje w ktorych jest troche latwiej niz np. w UK...mam w duzej mierze na mysli roznice kulturowe.
Czy jest ktos na forum kto mieszkal kiedys w UK i przeniosl sie do Niderlandii? Ktos kto mialby do powiedzenia cos wiecej niz poprzednie posty.
Raz jeszcze wielkie dzieki |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Lip 26, 2015 6:01 pm
|
|
|
Kociamber napisał/a: | Mieszkam w UK od kilku lat, mam stala prace biurowa jako urzednik panstwowy, na razie bez szalu jesli chodzi o finanse ale z przejrzysta sciezka kariery i wiekszymi zarobkami w przyszlosci |
Ja na twoim miejscu nie ryzykowal bym ...
W NL wiekszosc ludzi rozmawia po angielsku ale juz mniejszosc chce w tym jezyku mowic w urzedach itp
Chcesz wszystko zaczynac od ZERA ?
34 k brutto e na 3 osoby to zaden WYPAS jednak na normalne zycie Wam starczy |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Winter
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 453 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Czw Wrz 24, 2015 12:29 am
|
|
|
34K to ja mialem 8 lat temu w firmie obrabiajacej kurczaki na kontrakcie. To nie sa pieniadze, zeby zyc w Holandii. Nie warto wracac do NL. Tutaj kariery nie zrobisz poza praca fizyczna. W UK znajomi albo pracuja w banku, albo gdzies indziej za biurkiem. |
|
|
|
|
|