NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Stawki podatkowe - jak liczyć?
Autor Wiadomość
thomsson19
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Wrz 26, 2015 1:16 pm   Stawki podatkowe - jak liczyć?

Witam.

Wyjechałem do pracy w Holandii przez agencję pracy Covebo i dowiedziałem się że przez progresywny system podatkowy nie opłaca sie pracować ponad pewien wymiar godzin tygodniowo bo narzuca wyzszy podatek i wcale się na tym lepiej nie wyjdzie ze przepracuje się więcej godzin.

Moje pytanie brzmi jak wyglądają te stawki podatkowe, na jakiej podstawie są ustalane i a końcu ile wynoszą. Moze ktoś to wyjaśnić, bo ciężko mi znaleźć informacje jak to wygląda w praktyce?

Podaje dane mające znaczenie:

Wynagrodzenie: 8,7-9,7 euro brutto/h (w zależności od zakładu pracy)
Ilość godzin: 24-40h/ tydzien

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Wrz 26, 2015 1:52 pm   

thomsson19,to jest tak kompleksowy temat ze sie nie da wytlumaczyc 1+1+2-1=3 poszukaj ksiegowej ( takiej prawdziwej z papierami i zaplac za godzine lub dwie porady i ona ci wytlumaczy najlepiej i najdokladniej jak bedzie potrafila dla laika . Zeby to dobrze zrozumiec i umiec obliczac musisz miec dobre pojecie o ksiegowosci a w NL podatek jest calkiem zawiklany , a czy jest i w jakim wypadku oplacalne to zalezy nie tylko od progu podatkowego ale czy masz jakiesz koszta do odliczenia czy masz np rodzine , wlasny dom w NL czy jestes tylko sezonowym .
Ostatnio zmieniony przez baileys Sob Wrz 26, 2015 1:53 pm, w całości zmieniany 1 raz  

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Sob Wrz 26, 2015 2:46 pm   

thomsson19,

Powiedzmy że jesteś singlem to przy takich stawkach i jak czasami masz 24h tygodniowo to nie martw się o nadgodziny. Biuro może zarezerwować według wyższego progu, ale w Holandii płacisz podatek za cały rok, więc będziesz miał wyższy zwrot.

thomsson19
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Wrz 27, 2015 5:22 pm   

A przy 40 godzinach?
No i tez chodzi mi o to ze pracuje raz w jednej firmie raz w drugiej (zależy gdzie mnie rzucą). W pierwszej mam wyższa stawkę o ok. 1euro/h, ale sa r-ki (siedzisz w domu), nawet 2-3 razy w tygodniu.
Zastanawiam się czy nawet gdyby w obu zakładach było po tyle samo godzin tygodniowo (mam nadzieje się to unormuje) to czy i tak po odjeciu podatku nie wyde lepiej z ta niższa stawka, z racji tego ze im wiekszy zarobek tym wyzszy podatek

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Nie Wrz 27, 2015 5:46 pm   

thomsson19,

Tez, zarabiasz pensje za stawke prawie minimalna, przy 40 godzinach to 20.000 rocznie z godzinna 9e.

Podatek placisz od tych 20.000, a nie od poszczegolnej godziny. Przekraczajac pewne granice http://www.belastingschij...gschijven-2015/ placisz 36%, 42% i 52%. Za pierwsze 20k 36%, potem za czesc pomiedzy 20k a 58k 42%, a powyzej 59.000euro 52%.

Wiec maksymalnie za kazdza nadgodzina moga ci zabrac pare procent wiecej, ale nie ma takiej sytuacji ze nagle zarabiasz łącznie mniej, pracujac wiecej. Przy rozliczeniu z Belastingdienst sa stosowane odpowiednie granice i zazwyczaj dostaje sie zwrot przy nadgodzinach.
Ostatnio zmieniony przez GeraltRivia Nie Wrz 27, 2015 5:47 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu