NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wyprowadzka z holandii
Autor Wiadomość
kurczak19 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Sty 22, 2016 2:53 pm   wyprowadzka z holandii

Witam, 5go lutego sprzedajemy nasz dom w holandii i moze jest ktos kto moglby przyblizyc jakie kroki podjac by nie zapomniec o czyms przy przeprowadzce do pl. Wiec tak:

Wizyta w gminie przed 5lutym z wymeldowaniem

5luty notariusz i spisanie licznikow przy ostatniej kontroli domu i obdzwonienie mediow.

Do konca lutego mamy czas na wypowiedzenie pracy i pozniej regulaminowy caly marzec bedzie ostatnim miesiacem konczacym prace

Trzeba pewnie zawiadomic svb, belasting i sprzedac auta.

Moje pytanie, jakie pisma potrzebuje by miec papier ze mieszamy i placimy podatki od lat w holandii by polski urzad skarbowy sie nie doczepil.

Od 5 lutego do 31marca przenosimy sie do domku letniego ale tam nie ma meldunku. pierwszy miesiac juz zaplacony. to tylko by zakonczyc bez kary prace i pokonczyc abonamenty i rozliczyc sie w marcu za 2015 itd.

Pewnie dla holandii bedziemy jako bezdomni przez te dwa miesiace.

Czytalem ze za ten rok musimy zlozyc formularz M, ale kiedy? w kwietniu po ostatnim salarisie? domek mamy do 5go kwietnia wiec pare dni by bylo. tylko zeby nie poslali formularza do polski :( juz lepiej na stary adres

ciekawi mnie tez co z funnduszem emerytalnym NN, czy te skladki przepadaja? szczegolnie jak nie wiemy czy w pl znajdziemy jakas prace. z krotkich okresow z biura pracy mozna bylo wybrac czy maja wyplacic czy nie ale z pieciu lat to nie wiem.

Czy konto z rabo mozna zamknac z polski? wolelibymsy je zostawic bo jeszcze z podatku pieniadze moga splynac w te lato i moze za rok za 2016?

Wszystkie porady mile widziane! :038:

aha jeszcze tu rozliczamy sie jako zwiazek partnerski. pytanie juz na pozniej jak rozliczyc to w pl skoro tam formalnie nie mamy slubu a tu wszystko jest dzielone (hipoteka,podatki itd) na dwoje,

pozdrowienia

wigru 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pią Sty 22, 2016 3:08 pm   Re: wyprowadzka z holandii

kurczak19 napisał/a:

[...] Moje pytanie, jakie pisma potrzebuje by miec papier ze mieszamy i placimy podatki od lat w holandii by polski urzad skarbowy sie nie doczepil. [...]

Najlepiej potwierdzenie rozliczenia od księgowej, jarografy za każdy rok i definitieve berekening za każdy rok z belastingu.

kurczak19 napisał/a:
[...] ciekawi mnie tez co z funnduszem emerytalnym NN, czy te skladki przepadaja? szczegolnie jak nie wiemy czy w pl znajdziemy jakas prace. z krotkich okresow z biura pracy mozna bylo wybrac czy maja wyplacic czy nie ale z pieciu lat to nie wiem. [...]

Składki nie przepadają, dostaniesz emeryturę z Holandii w wieku 67 lat z SVB i NN. NN możesz wypłacić, jeśli przez dwa lata nie będzie żadnego wpływu i jak stan konta będzie poniżej ok. 500€, ale podejrzewam że po 5 latach masz więcej to albo tam to zostaje i dostaniesz te pieniądze na 67r. albo możesz je przenieść do innego funduszu emerytalnego.

kurczak19 napisał/a:
[...] Czy konto z rabo mozna zamknac z polski? wolelibymsy je zostawic bo jeszcze z podatku pieniadze moga splynac w te lato i moze za rok za 2016?

Ludzie zamykaja konta z ING listownie z Polski to w Rabo też pewnie się da. Najlepiej przejdź się do Rabo i zapytaj co trzeba zrobić.

kurczak19 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Sty 24, 2016 8:30 am   

Dziekuje za odpowiedz,

bylem w gemeente i poradzono nam sie NIE wypisywac bo od razu traci sie wszystkie ubezpieczenia itd, a dla kupujacego to ponoc bez znaczenia jest. tak wiec myslimy moze przeczekac z wymeldowaniem do lipca by byc formalnie ponad pol roku w nl i nie rozliczac sie z 2016 w pl wogole. wtedy z czysta karta mozna zaczac w 2017.

Pozdrawiam :039:

Odpowiedz do tematu