Przesunięty przez: Panicelinka Sob Mar 26, 2016 9:36 pm |
Edukacja domowa w PL a zameldowanie w NL |
Autor |
Wiadomość |
MagdaG
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Mar 26, 2016 9:13 pm Edukacja domowa w PL a zameldowanie w NL
|
|
|
Witam
Może ktoś będzie mógł odpowiedzieć na moje pytanie Czy dziecko pobierające w Polsce edukację domową (normalnie zapisane do szkoły) może mieszkac w Holandii i nie chodzic tutaj do szkoły? Nie wiem czy jasno sie wyraziłam Czyli dziecko mieszka w Holandii, ale nie idzie tutaj do szkoły bo jest zapisane/pobiera nauke w Polskim systemie. Z góry dziekuje |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Sob Mar 26, 2016 9:45 pm
|
|
|
MagdaG,
Cytat: | może mieszkac w Holandii i nie chodzic tutaj do szkoły? |
w Holandii istnieje obowiazek nauki dzieci i mlodziezy od 5 do 16 roku zycia, wiec to o czym piszesz tu nie przejdzie
dziecko zamieszkale w Holandii musi rowniez tu chodzic do szkoly
Kod: |
Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit en nieuwkomers (asielzoekers en vreemdelingen). Soms is vrijstelling van de leerplicht mogelijk. Kinderen moeten uiterlijk de 1e dag van de nieuwe maand nadat zij 5 zijn geworden naar school. |
zrodlo https://www.rijksoverheid...lificatieplicht |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Sob Mar 26, 2016 9:51 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Mar 26, 2016 10:48 pm
|
|
|
MagdaG, jest to jak najbardziej mozliwe ale w twoim/waszym wypadku bedzie to malo realne . Jezeli juz bys miala /uzyskala vrijstelling van de leerplichtwet to i tak musiala byc cyklicznie wykazywac ze macie postepy i na jakim poziomie jest twoje dziecko . I nie w systemie innego panstwa a w systeie tu obowiazujacym . Jak juz panicelinka opisala dzieci w wieku 5-16 lat maja bowiazek nauki/uczeszczania do szkoly a to sie rowna tez z nauka nie tylko z podstawowki a i szkoly popodstawej , tutejszy system rozni sie bardzo od polskiego no i mam nadzieje ze sama znasz niderlandzi na bardzo dobrym poziomie bo tego jezyka bedziesz musiala nauczyc swoje dziecko .
dobra rada nim postarasz sie o vrijstelling van de leerplichtwet pomysl jak bedziesz mogla swojemu dziecku zapewnic thuisonderwijs na dobrym poziomie . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Sob Mar 26, 2016 10:50 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
MagdaG
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 11, 2016 11:49 am
|
|
|
Dziekuje za odpowiedzi Muszę w takim razie zgłebic temat unschoolingu w NL wiem, że nie jest łatwo zdobyc zgode na taka edukację. |
|
|
|
|
|