NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozliczenie podatku 2016, kod digID
Autor Wiadomość
claymore
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lip 20, 2016 5:53 pm   Rozliczenie podatku 2016, kod digID

Witam,
w zeszłe wakacje pracowałem w wakacje w holandii. Chciałem teraz otrzymać zwrot podatku za rok 2015. Miałem to zrobić przez "księgową z polecenia" (której na oczy nie widziałem), która załatwiła mi jakieś kody, które przyszły pocztą, i które miałem jej przekazać.
Gdy przyszły owe listy i zdałem sobie sprawę, że zawierają one mój osobisty login i hasło, oczywiście postanowiłem sprawdzić do czego one służą i nic jej nie przekazałem.
Wydaje mi się teraz, że są to kody do aktywacji mojego digID. Jednak nie mogę się zalogować ani dokonać autoryzacji za pomocą tych haseł. Czy jest możliwe, że to są kody do czegoś innego?
login to NL oraz 10 cyfr, hasło to 8 losowych znaków.
Czy powinienem podawać te dane księgowej, którą znam tylko przez internet?
Pozdrawiam

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lip 20, 2016 6:07 pm   

claymore,
DigID jest dla osob zameldowanych, a kod NL to zazwyczaj dla firm.

Wracajac do pytania. Tak.

claymore
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lip 21, 2016 5:47 pm   

Mówisz o tym, że zapewne ma ona swoją działalność gospodarczą i powinienem przekazać te kody tak?

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Czw Lip 21, 2016 10:27 pm   

Tak, o to wlasnie chodzi.

pattu095
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sie 04, 2016 1:19 pm   

edtowane
firm rozliczajcych podatek szukaj w ogloszeniach nie podawaj ich nazw ,ani linkow na forum, bo uznane to bedzie za spam
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Czw Sie 04, 2016 1:57 pm, w całości zmieniany 1 raz  

paranoise 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Paź 12, 2016 6:52 pm   

Chciałbym rozwinąć temat bo sam jestem w podobnej sytuacji, z tym, że kody uzyskałem samodzielnie. Wysłałem druk holenderski polskiej skarbówce. Ona mi podbiła, że nie miałem dochodów w Polsce. Wysłałem to do belastingu. Belasting wysłał mi w dwóch oddzielnych pismach, hasło i kod. Czy nie ma zagrożenia, że jeśli podam to księgowemu, to ten np. zmieni numer konta, na który do tej pory belasting przelewał mi pieniądze, albo zrobi coś innego, co niekoniecznie będzie mi się podobać?

wigru 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Paź 13, 2016 8:31 am   

Jest taka możliwość, dlatego swojemu księgowemu powinieneś ufać. DigiD to jest Twój podpis, to tak jakbyś sam podpisywał osobiście dokumenty.

paranoise 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Paź 13, 2016 2:35 pm   

To nie jest DIGID. DIGID mogą mieć tylko osoby zameldowane. Dwie osoby wcześniej mówiły, że można bez obaw podawać te informacje księgowemu, którego się nie widziało na oczy, więc chciałbym zapytać na jakiej podstawie.
Ostatnio zmieniony przez paranoise Czw Paź 13, 2016 3:18 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu