NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Konto Ing nieciekawa sytuacja
Autor Wiadomość
Bień 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sie 29, 2013 10:03 am   Konto Ing nieciekawa sytuacja

Witam wszystkich
Pisze z prosba o pomoc porade lub informacje.
Jakis czas temu pracowalem w NL.Zalozylem sobie konto w ing jesli dobrze pamietam pakiet podstawowy.W 2010 roku zjechalem do polski i konta nie zamykalem..czekalem jeszcze by wyplacic zwrot podatku ktore mialo na nie przyjsc.Czas mijal a ja calkowici o nim zapomnialem(!).Ostatnio sprzatajac szafki znalazlem karte do bankomatu wazana do 2014 roku i przypomnialem sobie ze mam w nl konto.Az mnie scielo z nog jak sobie pomyslalem co sie moglo na nim wyrabiac.Adres kontaktowy ktory podalem w momecie otwierania konta to oczywiscie adres pod ktorym wtedy w Nl mieszkalem.Jak stawiam bank naliczal caly ten okres prowizje za prowadzenie konta(czy moze konto po jakims okresie nie uzywania zostalo ,,zamrozone,,?)Chce sie problemu pozbyc wiec konto jakos zamknac..pozostanie mi spata debetu i osobista wizyta w ing?jak go uzywalem wtedy nie posiadalem konta internetowego...jakies rady?jestem lekko podlamany(swoja glupota) :(

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Czw Sie 29, 2013 1:15 pm   

Cytat:
Jak stawiam bank naliczal caly ten okres prowizje za prowadzenie konta(czy moze konto po jakims okresie nie uzywania zostalo ,,zamrozone,,?)

jesli nie bylo wplywow, to po pewnym czasie konto chyba zostalo zamkniete

pisze ''chyba'' bo nigdy w takiej sytuacji nie bylam, podpieram sie wypowiedziami innych uzytkownikow

pozdrawiam

http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?p=106108

http://www.niedziela.nl/f...pic.php?t=10440

bagniaczka 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Czw Sie 29, 2013 3:05 pm   

Oj, obawiam sie, ze poki konto nie zostanie zamkniete, to oplaty beda naliczane.

feel_x 
Super gaduła
feel_x

Wysłany: Czw Sie 29, 2013 4:16 pm   

Oplata za konto to jakies niecale 4 euro za kwartal, wiec na rok kolo 16 euro razy 3 lata to kolo 50 euro. Jak zamrozili czy zamkneli to ok jak nie to trzeba by bylo to zrobic i oplacic. Mozna zawsze zadzwonic na centrale i wypytac o to konto co sie z nim dzieje.

vanrafell 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Sie 29, 2013 4:38 pm   

Zapewniam Cię że automatycznie nie zamkną Ci konta. Wiem bo ze znajomym byłem w banku w podobnej sprawie. Wpłaciliśmy na konto kwote która była na minusie i tym sposobem mogliśmy szczęśliwie zamknąć konto.

bagniaczka 

Wysłany: Pią Sie 30, 2013 3:03 am   

feel_x napisał/a:
Oplata za konto to jakies niecale 4 euro za kwartal,

8,50

feel_x 
Super gaduła
feel_x

Wysłany: Pią Sie 30, 2013 6:40 am   

Na kwartal 4.35 :074:
Inne pakiety sa drozsze ale basis kosztuje 4

Bień 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Sie 30, 2013 8:18 am   

Dzieki za wszystkie odpowiedzi.Z tego co przegladalem moje papiery znalazlem jeszcze kwit ze bylem rozliczac sie w marcu '11 za rok 2010 wiec w 2011 wpadla mi tam jeszcze jakas kasa (moglo to troszke splacic ewen. debet ktory powstal miedzy 2010 a 2011).
I jeszcze jedno pytane(wybaczcie jak zabrzmi glupio).
Jesli np. chce karte kredytowa w holenderskim ing to musze sam osobiscie zglosic sie do banku?Czy np ing wysyla sam z siebie pewnego razu na adres korespondencji taka karte(cos w stylu ,,hey moze chcesz sprobowac naszej karty kredytowej?oto ona!,, )

Karolina_ 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Sie 31, 2013 2:08 pm   

Ing raczej samo nie wysyła karty pod tytułem "wypróbuj" (tak to chyba tylko robią w USA?:P), należy wysłać podpisany wniosek o karte kredytową z wypełnionymi informacjami na temat zarobków Twoich i partnera, wydatków, ważności karty itp. Decyzje otrzymujemy w ciągu kilku dni mailowo i pocztą wraz z podpisaną umową i za kolejne kilka dni przychodzi karta i pin. Nie masz się o co martwić, nikt nie byłby w stanie zrobić tego za Ciebie, chyba, że istnieje osoba, która zna wszystkie Twoje szczegółowe informacje.
Ostatnio zmieniony przez Karolina_ Sob Sie 31, 2013 2:10 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Bień 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 31, 2013 1:17 pm   

Witam ponownie..lekki update na temat mojej sprawy.

Jak pisalem w innym temacie --> KLIK
Jako ze moj znajomy byl teraz w Polsce na swieta zlapalem go i poprosilem wreczajac moja stara karte z pinem by zobaczyl co sie z tym kontem wyprawia.Karta byla wazna do czerwca 2014 roku ale jak tylko na nia spojrzal to powiedzial ze moze byc z nia ciezko bo ING wymienialo karty wszystkim jakos w 2013 i moze byc problem.Faktycznie karta byla nie aktywna.Nastepnego dnia(w sumie dzis) przeszedl sie osobicie do ING by tam dowiedziec sie co i jak...przedstawil cala moja sytuacje..i co sie okazalo...konto juz dawno jest zamkniete..gosciu zabral karte..sprawdzil cos na kompie..powiedzial ze nie ma sie o co martwic bo konto juz dawno zostalo ,,zlikwidowane,,.
Wiec jednak chyba potwierdza sie to ze konta nie uzywane jakis czas sa likwidowane.
Ja wam wszystkim jeszcze raz dziekuje za wszystkie odpowiedzi w tym temacie.

Pozdrawiam...i w sumie..szczesliwego nowego roku! :030:

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Wto Gru 31, 2013 2:13 pm   

Bień,

Cytat:
Wiec jednak chyba potwierdza sie to ze konta nie uzywane jakis czas sa likwidowane.

....................

gosciu zabral karte..sprawdzil cos na kompie..powiedzial ze nie ma sie o co martwic bo konto juz dawno zostalo ,,zlikwidowane,,.

A masz cos na potwierdzenie tych slow? czy wierzysz bezgranicznie koledze
Po pierwszym pobycie i pracy w Holandii kiedy stad wyjezdzalam zamykalam konto osobiscie otrzymalam na miejscu na pismie potwierdzenie zamkniecia konta . Z tego co wiem nikt tez tego za mnie wtedy zrobic nie mogl takie byly wymogi banku .

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Wto Gru 31, 2013 6:03 pm   

Mi tez ta 'sprawa' smierdzi, bo nie chce mi się wierzyc, ze ktoś za kogos cos w banku mogl zalatwic. Kolega kolegi chyba cos miesza. Panicelinka jak mówisz, powinno być jakiekolwiek potwierdzenie zamkniecia konta...

Bień 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sty 01, 2014 3:43 pm   

Zle mnie chyba rozumiecie...kolega konta mi nie zamknal.Konto zostalo zlikwidowane przez ING i jest juz od dawna nie aktywne.Tego dowiedzial sie od pracownika banku(takie bylo jego zadanie..mial sie dowiedziec co sie z kontem dzieje) po pokazaniu mojej karty z nr konta.A jest to osoba ktora znam od kilku lat wiec to nie tak ze to ,,kolega z przypadku,,.

bagniaczka 

Wysłany: Śro Sty 01, 2014 4:42 pm   

Bieďż˝ napisał/a:
Karta byla wazna do czerwca 2014 roku ale jak tylko na nia spojrzal to powiedzial ze moze byc z nia ciezko bo ING wymienialo karty wszystkim jakos w 2013 i moze byc problem.Faktycznie karta byla nie aktywna.

Hmmmm, jednak cos tu cuchnie. Ani mnie, ani moim dzieciom nikt w ostatnich 4 - 5 latach kart nie wymienial. O ile komus sie nie zepsula, to mamy te same od poczatku. A kolega tylko spojrzal i juz wiedzial....
Poza tym znam osobe, ktora przez ladnych pare miesiecy (dobrze ponad pol roku) nie przebywala w NL, z konta ani karty nie korzystala, a nikt tego automatycznie nie zamknal. Konto i karta dziala nadal. Za to jak chcial cos w ING zalatwic majac tylko niewazny paszport tymczasowy, to nie mogl. A kolega w Twoim imieniu dal rade?

Damianos 
Gaduła

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Śro Sty 01, 2014 6:04 pm   

bagniaczka napisał/a:
Ani mnie, ani moim dzieciom nikt w ostatnich 4 - 5 latach kart nie wymienial

bagniaczka, wymieniali wszystkim karty z niebieskich na pomarańczowe.

Odpowiedz do tematu