Konto Ing nieciekawa sytuacja |
Autor |
Wiadomość |
Bień
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sie 29, 2013 10:03 am Konto Ing nieciekawa sytuacja
|
|
|
Witam wszystkich
Pisze z prosba o pomoc porade lub informacje.
Jakis czas temu pracowalem w NL.Zalozylem sobie konto w ing jesli dobrze pamietam pakiet podstawowy.W 2010 roku zjechalem do polski i konta nie zamykalem..czekalem jeszcze by wyplacic zwrot podatku ktore mialo na nie przyjsc.Czas mijal a ja calkowici o nim zapomnialem(!).Ostatnio sprzatajac szafki znalazlem karte do bankomatu wazana do 2014 roku i przypomnialem sobie ze mam w nl konto.Az mnie scielo z nog jak sobie pomyslalem co sie moglo na nim wyrabiac.Adres kontaktowy ktory podalem w momecie otwierania konta to oczywiscie adres pod ktorym wtedy w Nl mieszkalem.Jak stawiam bank naliczal caly ten okres prowizje za prowadzenie konta(czy moze konto po jakims okresie nie uzywania zostalo ,,zamrozone,,?)Chce sie problemu pozbyc wiec konto jakos zamknac..pozostanie mi spata debetu i osobista wizyta w ing?jak go uzywalem wtedy nie posiadalem konta internetowego...jakies rady?jestem lekko podlamany(swoja glupota) |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Sie 29, 2013 1:15 pm
|
|
|
Cytat: | Jak stawiam bank naliczal caly ten okres prowizje za prowadzenie konta(czy moze konto po jakims okresie nie uzywania zostalo ,,zamrozone,,?)
|
jesli nie bylo wplywow, to po pewnym czasie konto chyba zostalo zamkniete
pisze ''chyba'' bo nigdy w takiej sytuacji nie bylam, podpieram sie wypowiedziami innych uzytkownikow
pozdrawiam
http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?p=106108
http://www.niedziela.nl/f...pic.php?t=10440 |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Czw Sie 29, 2013 3:05 pm
|
|
|
Oj, obawiam sie, ze poki konto nie zostanie zamkniete, to oplaty beda naliczane. |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x
|
Wysłany: Czw Sie 29, 2013 4:16 pm
|
|
|
Oplata za konto to jakies niecale 4 euro za kwartal, wiec na rok kolo 16 euro razy 3 lata to kolo 50 euro. Jak zamrozili czy zamkneli to ok jak nie to trzeba by bylo to zrobic i oplacic. Mozna zawsze zadzwonic na centrale i wypytac o to konto co sie z nim dzieje. |
|
|
|
|
vanrafell
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Sie 29, 2013 4:38 pm
|
|
|
Zapewniam Cię że automatycznie nie zamkną Ci konta. Wiem bo ze znajomym byłem w banku w podobnej sprawie. Wpłaciliśmy na konto kwote która była na minusie i tym sposobem mogliśmy szczęśliwie zamknąć konto. |
|
|
|
|
bagniaczka
|
Wysłany: Pią Sie 30, 2013 3:03 am
|
|
|
feel_x napisał/a: | Oplata za konto to jakies niecale 4 euro za kwartal, |
8,50 |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x
|
Wysłany: Pią Sie 30, 2013 6:40 am
|
|
|
Na kwartal 4.35
Inne pakiety sa drozsze ale basis kosztuje 4 |
|
|
|
|
Bień
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sie 30, 2013 8:18 am
|
|
|
Dzieki za wszystkie odpowiedzi.Z tego co przegladalem moje papiery znalazlem jeszcze kwit ze bylem rozliczac sie w marcu '11 za rok 2010 wiec w 2011 wpadla mi tam jeszcze jakas kasa (moglo to troszke splacic ewen. debet ktory powstal miedzy 2010 a 2011).
I jeszcze jedno pytane(wybaczcie jak zabrzmi glupio).
Jesli np. chce karte kredytowa w holenderskim ing to musze sam osobiscie zglosic sie do banku?Czy np ing wysyla sam z siebie pewnego razu na adres korespondencji taka karte(cos w stylu ,,hey moze chcesz sprobowac naszej karty kredytowej?oto ona!,, ) |
|
|
|
|
Karolina_
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Sie 31, 2013 2:08 pm
|
|
|
Ing raczej samo nie wysyła karty pod tytułem "wypróbuj" (tak to chyba tylko robią w USA?:P), należy wysłać podpisany wniosek o karte kredytową z wypełnionymi informacjami na temat zarobków Twoich i partnera, wydatków, ważności karty itp. Decyzje otrzymujemy w ciągu kilku dni mailowo i pocztą wraz z podpisaną umową i za kolejne kilka dni przychodzi karta i pin. Nie masz się o co martwić, nikt nie byłby w stanie zrobić tego za Ciebie, chyba, że istnieje osoba, która zna wszystkie Twoje szczegółowe informacje. |
Ostatnio zmieniony przez Karolina_ Sob Sie 31, 2013 2:10 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bień
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 31, 2013 1:17 pm
|
|
|
Witam ponownie..lekki update na temat mojej sprawy.
Jak pisalem w innym temacie --> KLIK
Jako ze moj znajomy byl teraz w Polsce na swieta zlapalem go i poprosilem wreczajac moja stara karte z pinem by zobaczyl co sie z tym kontem wyprawia.Karta byla wazna do czerwca 2014 roku ale jak tylko na nia spojrzal to powiedzial ze moze byc z nia ciezko bo ING wymienialo karty wszystkim jakos w 2013 i moze byc problem.Faktycznie karta byla nie aktywna.Nastepnego dnia(w sumie dzis) przeszedl sie osobicie do ING by tam dowiedziec sie co i jak...przedstawil cala moja sytuacje..i co sie okazalo...konto juz dawno jest zamkniete..gosciu zabral karte..sprawdzil cos na kompie..powiedzial ze nie ma sie o co martwic bo konto juz dawno zostalo ,,zlikwidowane,,.
Wiec jednak chyba potwierdza sie to ze konta nie uzywane jakis czas sa likwidowane.
Ja wam wszystkim jeszcze raz dziekuje za wszystkie odpowiedzi w tym temacie.
Pozdrawiam...i w sumie..szczesliwego nowego roku! |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Wto Gru 31, 2013 2:13 pm
|
|
|
Bień,
Cytat: | Wiec jednak chyba potwierdza sie to ze konta nie uzywane jakis czas sa likwidowane.
....................
gosciu zabral karte..sprawdzil cos na kompie..powiedzial ze nie ma sie o co martwic bo konto juz dawno zostalo ,,zlikwidowane,,.
|
A masz cos na potwierdzenie tych slow? czy wierzysz bezgranicznie koledze
Po pierwszym pobycie i pracy w Holandii kiedy stad wyjezdzalam zamykalam konto osobiscie otrzymalam na miejscu na pismie potwierdzenie zamkniecia konta . Z tego co wiem nikt tez tego za mnie wtedy zrobic nie mogl takie byly wymogi banku . |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Wto Gru 31, 2013 6:03 pm
|
|
|
Mi tez ta 'sprawa' smierdzi, bo nie chce mi się wierzyc, ze ktoś za kogos cos w banku mogl zalatwic. Kolega kolegi chyba cos miesza. Panicelinka jak mówisz, powinno być jakiekolwiek potwierdzenie zamkniecia konta... |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
Bień
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sty 01, 2014 3:43 pm
|
|
|
Zle mnie chyba rozumiecie...kolega konta mi nie zamknal.Konto zostalo zlikwidowane przez ING i jest juz od dawna nie aktywne.Tego dowiedzial sie od pracownika banku(takie bylo jego zadanie..mial sie dowiedziec co sie z kontem dzieje) po pokazaniu mojej karty z nr konta.A jest to osoba ktora znam od kilku lat wiec to nie tak ze to ,,kolega z przypadku,,. |
|
|
|
|
bagniaczka
|
Wysłany: Śro Sty 01, 2014 4:42 pm
|
|
|
Bieďż˝ napisał/a: | Karta byla wazna do czerwca 2014 roku ale jak tylko na nia spojrzal to powiedzial ze moze byc z nia ciezko bo ING wymienialo karty wszystkim jakos w 2013 i moze byc problem.Faktycznie karta byla nie aktywna. |
Hmmmm, jednak cos tu cuchnie. Ani mnie, ani moim dzieciom nikt w ostatnich 4 - 5 latach kart nie wymienial. O ile komus sie nie zepsula, to mamy te same od poczatku. A kolega tylko spojrzal i juz wiedzial....
Poza tym znam osobe, ktora przez ladnych pare miesiecy (dobrze ponad pol roku) nie przebywala w NL, z konta ani karty nie korzystala, a nikt tego automatycznie nie zamknal. Konto i karta dziala nadal. Za to jak chcial cos w ING zalatwic majac tylko niewazny paszport tymczasowy, to nie mogl. A kolega w Twoim imieniu dal rade? |
|
|
|
|
Damianos
Gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 20 Cze 2009 Posty: 173
|
Wysłany: Śro Sty 01, 2014 6:04 pm
|
|
|
bagniaczka napisał/a: | Ani mnie, ani moim dzieciom nikt w ostatnich 4 - 5 latach kart nie wymienial |
bagniaczka, wymieniali wszystkim karty z niebieskich na pomarańczowe. |
|
|
|
|
|