NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Panicelinka
Śro Cze 28, 2017 10:58 am
PIT-36 + PIT/ZG odliczać ubezpieczenie zdrowotne?
Autor Wiadomość
toma_sz
Poczatkujacy
toma_sz

Wysłany: Sob Kwi 01, 2017 5:39 am   PIT-36 + PIT/ZG odliczać ubezpieczenie zdrowotne?

Witam
Wziąłem się za wykazywanie holenderskich dochodów za rok 2016 w Polsce w tytułowych PIT-ach. Nie pracowałem w Polsce w tym roku, więc PIT nie powinien być trudny do wypełnienia, jednak i tak mam pewne pytanie.

Mianowicie od uzyskanych dochodów brutto w kolejnych miesiącach odliczyłem już diety, przeliczyłem na złotówki oraz całość pomniejszyłem o koszty uzyskania przychodów. Przy takim rachunku obliczony podatek i tak już jest mniejszy od kosztów uzyskania przychodów w Holandii, więc PIT wypełniony jest "na zero".

Pytanie czy formalnie powinienem jeszcze od dochodów odliczyć kwotę ubezpieczenia zdrowotnego "Werkgeversheffing Zorgverzekeringswet" z Jaaropgaafu. Mówię tutaj o pozycjach 153-156 w PIT-36, które odsyłają do art.26 ust.1 pkt 2a ustawy o podatku dochodowym, jednak którego to nie do końca rozumiem. W internecie znalazłem już różne wersje. Jedni piszą, że tak inni, że nie lub niekoniecznie. A może powinienem w ogóle tego ruszać jeśli w PIT-36 jest mowa u ubezpieczeniach społecznych, a przecież to pozycja "loonheffing" na Jaaropgaafie oprócz podatku zawiera ubezpieczenie społeczne.

Dodam, że od kwoty dochodu brutto były pobierane pieniądze na ubezpieczenie zdrowotne oraz dodatek do ubezpieczenia już otrzymałem. Tutaj też pewien przykład:
https://www.epodatnik.pl/...1-415-764-12-mk

Niestety w przykładzie podstawa naliczania składek zdrowotnych 10041.81 i 7% składka na to ubezpieczenie wydają mi się wzięte z kapelusza, bez większego uzasadnienia.

Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam
~T

Odpowiedz do tematu