BSN - zmiany od 1-10-2013 |
Autor |
Wiadomość |
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Czw Cze 27, 2013 8:30 pm BSN - zmiany od 1-10-2013
|
|
|
Witam,
Obiło mi sie dzisiaj o uszy ze BSN nie bedzie juz wydywany przez Belastingdienst tylko przez Registratie Niet Ingezetenen (RNI)
Wiecej info o RNI mozna znalesc tutaj :
http://www.rijksoverheid....etenen-rni.html
Wiecej info po pl tutaj :
http://www.doetinchem.nl/...ndii_39237.html
Obecnie istnieje ok 18 urzedow RNI ...
Ciekawe czy co beda robic z osobami ktore beda wyrabiac BSN w RNI i beda pracowac po rok i dluzej ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Cze 27, 2013 8:46 pm
|
|
|
Beny.rac,
Cytat: | Obiło mi sie dzisiaj o uszy ze BSN nie bedzie juz wydywany przez Belastingdienst tylko przez Registratie Niet Ingezetenen (RNI)
|
troszke sprostowania
BSN burgerservicenummer (BSN) wydawany jest przez gmine oddz. Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens a nie przez urzad podatkowy.
BD -urzad podatkowy ,od kiedy pamietam wydalawal sofi numer . |
|
|
|
|
ElaM
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lis 04, 2013 10:17 am BSN????
|
|
|
To gdzie wreszcie teraz sie wyrabia ten BSN???? Czy mozna to zrobic przez internet????Prosze o szczegoly jesli ktos moze pomoc. |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Pon Lis 04, 2013 11:06 am
|
|
|
Male sprostowanie...
Od 9 grudnia tak bedzie, ze sofi nr nie bedzie juz wyrabiany przez BD, a trzeba bedzie sie umowic w RNI na afspraak, osobiscie sie pofatygowac i tam wyrobia nr. |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
ElaM
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lis 04, 2013 11:20 am
|
|
|
Olbrzymie dzieki Agastepa13.
To ja prosze jeszcze raz o pomoc. Gdzie sie znajduja te RNI??Nie moge znalezc w internecie.
Czy to jest w kazdej gminie czy zle mysle??Nie mam w tym temacie zielonego pojecia a potrzebne mi. |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
|
Wysłany: Wto Lis 05, 2013 9:38 am
|
|
|
Tylko w nizej wymienionych gminach mozna to zalatwic....
Bij 18 gemeenten in Nederland worden inschrijfvoorzieningen ingericht:
Alkmaar, Almelo, Amsterdam, Breda, Den Haag, Doetinchem, Eindhoven, Goes, Groningen/Eemshaven, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Terneuzen, Utrecht, Venlo, Zwolle.
Deze plaatsen zijn zo gekozen dat de verwachte werklast goed verdeeld is en er een optimale geografische spreiding over Nederland is.
http://www.programmarni.n...hoofdrolspelers |
|
|
|
|
Niunia27
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 23 Lip 2010 Posty: 113
|
Wysłany: Wto Lis 05, 2013 10:54 am
|
|
|
A czy sofi numer i BSN numer to nie jest to samo? Kiedys ktors mi mowil(chyna w jakims urzedzie)ze stary sofi numer nazywa sie teraz BSN numer.Ale pewnosci nie mam. |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
|
Wysłany: Wto Lis 05, 2013 12:39 pm
|
|
|
Niunia27, Gochna H powyzej napisala, czym rozni sie BSN od Sofinr, a raczej tym, jaka instytucja, co wydaje. |
|
|
|
|
Niunia27
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 23 Lip 2010 Posty: 113
|
Wysłany: Wto Lis 05, 2013 1:04 pm
|
|
|
No dobrze,wydawanie wydawaniem,ale czym sie rozni jeden od drugiego.To jest jeden numer. |
|
|
|
|
jolcia29
Super gaduła
Pomogła: 1 raz Wiek: 48 Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 228 Skąd: Olsztyn/Tilburg
|
Wysłany: Wto Lis 05, 2013 1:06 pm
|
|
|
Niunia27, wg mnie niczym |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Lis 05, 2013 1:41 pm
|
|
|
jolcia29, politycy i prawo przewiduja na przyszlosc ze pracownicy czasowi beda mieli sofinr. a ludzie tu zameldowani dluzej jak xx czasu i/lub osiedleni/z obywatelstwem beda mieli BSN .
pod NRI beda podciagnieci ludzie ktorzy maja nadal cos wspolnego z instancjami panstwowymi w NL ale nie maja stalego miejsca zamieszkania w NL lub emigrowali poza NL i nie podali nowego adresu zamieszkania . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Wto Lis 05, 2013 1:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jolcia29
Super gaduła
Pomogła: 1 raz Wiek: 48 Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 228 Skąd: Olsztyn/Tilburg
|
Wysłany: Wto Lis 05, 2013 4:41 pm
|
|
|
baileys, na pewno jest tak jak mowisz tylko tak na moje niedoswiadczone oko to wyglada, ja wyrobilam sobie sofi numer 2 lata temu bo potrzebny byl mi do roziczenia podatkowego teraz tutaj mieszkam i wciaz go uzywam |
|
|
|
|
ElaM
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 05, 2013 8:18 pm
|
|
|
Bardzo dziekuje za odpowiedz i za linka.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Lis 10, 2013 8:55 am
|
|
|
Witam,
Juz sie zaczyna powoli jazda w biurach jak sie ogarnie ten temat skoro do firmy przyjedzie np 20 osob bez sofi nr w jeden weekend - wczesniej jeden podpis i papiery byly wysylane poczta a teraz ...
Ciekawe czy te RNI bedzie kontrolowac te sofi nr dla osob ktore chca zostac rzekomo ponizej 3 miechow w NL a tak naprawde beda tu robic latami ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
kindzal
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Gru 03, 2013 9:19 am
|
|
|
Na wniosek ABU (Związek Agencji Pracy Tymczasowej) wprowadzenie nowego systemu zostalo przelozone na 6 stycznia 2014. |
_________________ " Kto nie szanuje i nie ceni swej przeszlości, nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani prawa do przyszlości. " Józef Piłsudski. |
|
|
|
|
|