Inkomstenopgave a vakantiegeld |
Autor |
Wiadomość |
donchwalko
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 11:59 am Inkomstenopgave a vakantiegeld
|
|
|
Witam,
poszperałem trochę w sieci poszukując odpowiedzi na moje pytanie, jednak nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Otóż, od 8 dni jestem bezrobotny, mam przyznany zasiłek do 1 września. Pod koniec miesiąca, z tego co mi wiadomo muszę wypełnić inkomstenopgave czyli formularz przychodów za dany miesiąc. Z uwagi, że skończyłem prace dniem 1 maja, otrzymałem ostatnią tygodniówkę 3 maja i wciąż czekam na pieniądze wakacyjne + wypłatę godzin urlopowych. Czy muszę wpisać w tym formularzu to wszystko czy zawrzeć w nim muszę tylko przychody które uzyskałem z innych źródeł niż mój ostatni pracodawca? Zakładając że muszę wpisać ostatnią wypłatę + wakacyjne z tytułu pracy od ostatniego pracodawcy (łącznie około 1800e netto) czy zasiłek zostanie mi pomniejszony/nie wypłacony z uwagi, żę otrzymałem te pieniądze?
pozdrawiam, |
Ostatnio zmieniony przez donchwalko Wto Maj 10, 2016 11:59 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Oskar
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 1:43 pm
|
|
|
Ten formularz to wypelniasz wg daty przepracowania, a nie otrzymania wynagrodzenia |
_________________ Ostrzezenie za ostrzezeniem.... |
|
|
|
|
donchwalko
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Cze 01, 2016 9:22 am
|
|
|
jednak kolega wyżej jest w błędzie. Każdy przychód księgowany w danym miesiącu, trzeba zgłosić w tym formularzu, jednak nie zostaje on odjęty od zasiłku jeśli jest to przychód z firmy która była ostatnią przed pójściem na zasiłek - przynajmniej w odniesieniu do pieniędzy wakacyjnych. Udzielono mi takiej infromacjii po rozmowie w UWV, więc myśle, że w to rzetelne źródło. |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Czw Cze 02, 2016 10:28 pm
|
|
|
Inkomstenopgave wypełnia się wtedy, gdy jesteś na zasiłku dla bezrobotnych i podjąłeś jakąś pracę - np w niepełnym wymiarze czasu pracy, a nie przez cały okres otrzymywania zasiłku. Jeśli zgłosisz w UWV ze podjąłeś pracę w trakcie trwania zasiłku to wtedy będziesz musiał ten inkomstenopgave wypełniać co 4 tygodnie
Jest to dokument w którym wpisuje się TYLKO ile godzin w danym dniu pracowałeś i przez jakiego pracodawcę. Tam nie ma rubryki do wpisania kwoty, którą otrzymałeś za przepracowany dzień/tydzień. Wiem co mówię, bo wypełniam taki formularz już od roku.
Wakacyjne nijak się ma do zasiłku, podobnie jak zwrot z belastingu.
Zasiłek nie zostanie ci pomniejszony dlatego ze dostaniesz wakacyjne. Pomniejszą ci tylko wtedy, gdy wykażesz w tym formularzu że pracowałeś
Nie wiem z kim rozmawiałeś w UWV, ale przypuszczam ze ktoś nie zrozumiał o co ci chodzi... |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
Izabela123
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Cze 03, 2016 5:50 pm
|
|
|
Inkomstenopgave wypelnia sie kazdego miesiaca, nawet jesli nie nie pracowalo i nie mialo zadnego dochodu w miesiacu poprzednim. Wpisuje sie wszystko, wakacyjne tez. Musisz tylko zaznaczyc ze otrzymales wakacyjne i w jakiej wysokosci. |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
|
Wysłany: Pią Cze 03, 2016 11:31 pm
|
|
|
Izabela123 napisał/a: | Inkomstenopgave wypelnia sie kazdego miesiaca, nawet jesli nie nie pracowalo i nie mialo zadnego dochodu w miesiacu poprzednim. Wpisuje sie wszystko, wakacyjne tez. Musisz tylko zaznaczyc ze otrzymales wakacyjne i w jakiej wysokosci. |
Co ty za bzdury wypisujesz.....
Oboje z mężem jesteśmy aktualnie na zasiłku. Mój mąż podjął pracę przez uitzendbureau i musi co 4 tygodnie wypełnić inkomstenformulier w którym NIE WPISUJE SIĘ ŻADNYCH KWOT, a jedynie ilość przepracowanych w danym dniu godzin i przez jakiego pracodawcę.
Ja nie pracuję więc u mnie na stronie UWV pisze - cytuję - "U hoeft op dit moment geen inkomsten door te geven". I nie muszę wypisywac żadnego formularza....
Opcja "Inkomsten doorgeven" jest nieaktywna, więc jak mam wg ciebie wypełnić ten formularz???? |
|
|
|
|
Izabela123
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Cze 04, 2016 12:17 pm
|
|
|
HERA
nie opowiadam bzdur. Od lipca zeszlego roku jestem na zasilku. Na poczatku kazdego miesiaca wypelniam inkomstenopgaven. od lutego pracuje przez Tempo team. I tez musze wypelniac ile zarobilam. W maju dostalam wakacyjne. Na poczatku miesiaca znow musialam wypelnic ten formularz i zaznaczylam w nim ze otrzymalam pieniázki wakacyjne i w jakiej wysokosci.
Ze strony UWV:
Als u op of na 1 juli 2015 werkloos bent geworden moet u elke maand uw Inkomstenopgave invullen. Uw Inkomstenopgave staat voor u klaar als de maand is afgelopen. Bent u werkloos geworden voor 1 juli 2015? Dan betalen wij u per vier weken. Verandert er iets in uw situatie? Geef dat dan altijd direct aan ons door. |
Ostatnio zmieniony przez Izabela123 Sob Cze 04, 2016 12:22 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
|
Wysłany: Sob Cze 04, 2016 11:13 pm
|
|
|
No to bardzo dziwne, ze ty musisz a my nie.....
W momencie podejmowania pracy muszę wypełniać formularz, ale jeśli praca się kończy, to kończy się i wypełnianie formularza. Opcja staje się nieaktywna i koniec.
Koniec kropka.
Na dodatek jakoś nie widzę tam rubryk do wpisywania jakichkolwiek kwot. I nigdy też ich nie wpisywałam, a UWV samo z siebie wiedziało ile zasiłku mi wypłacić...
Dziwne, nie?
No chyba że chodzi o "magiczny" dzień 1 lipca 2015, bo my z mężem zostaliśmy bezrobotni przed tą datą.... |
Ostatnio zmieniony przez Hera Sob Cze 04, 2016 11:16 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Izabela123
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Cze 05, 2016 10:10 am
|
|
|
I masz odpowiedz. Ciebie i twojego meza obowiazuja jeszcze stare zasady. Od 1 lipca 2015"troszeczke"" sie pozmienialo. |
|
|
|
|
donchwalko
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 05, 2016 6:21 pm
|
|
|
Czytając te forum mam wrażenie, że moderatorzy czują się mądrzejsi od innych i mają jakiś mentalny problem z samym sobą. Sugeruję liznąć trochę informacji przed próbą wmówienia innym, że są w błędzie. Sprawdza się to w każdym aspekcie życia. |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Cze 05, 2016 7:04 pm
|
|
|
donchwalko,
Dziekujemy! |
|
|
|
|
baba jaga555
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Cze 07, 2016 6:49 pm
|
|
|
Witam
Czy może mnie ktoś oświecic o co chodzi z tym inkomstenopgave;/
Czy w formularzu musze wypelnic pole dochody 0 E i podpisac czy coś jeszsze?Czy musze wpisywać miejsca pracy w których bylam na rozmowie?
Mam tez pytanie czy zasiłek przyznawany od rejestracji w urzedzie czy od dnia decyzji?Czy we wszystkich sprawach zwiazanych z zasiłkiem powinnam kontaktować się z urzędem który wydał mi decyzję o zasiłku czy tam gdzie sie rejestrowałam.
Przepraszam jesli moje pytania już gdzies sie pojawiły ale nie udało mi się na nie znaleśc odpowiedzi.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Cze 07, 2016 10:40 pm
|
|
|
baba jaga555 napisał/a: | Czy musze wpisywać miejsca pracy w których bylam na rozmowie? | tak to jest obowiazek baba jaga555 napisał/a: | czy zasiłek przyznawany od rejestracji w urzedzie czy od dnia decyzji? | od dnia utraty pracy baba jaga555 napisał/a: | Czy we wszystkich sprawach zwiazanych z zasiłkiem powinnam kontaktować się z urzędem który wydał mi decyzję o zasiłku czy tam gdzie sie rejestrowałam. | tam gdzi sie rejestrowalac |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Monia09090
Poczatkujacy Monia09090
|
Wysłany: Śro Cze 08, 2016 2:47 pm
|
|
|
Inkomstenopgave trzeba wypełniać niezależnie od tego czy miało się dochody czy nie.
Również dostałam ten formularz. W tym miesiącu otrzymałam również pozostałą część wakacyjnego.
Czy jest ktoś w stanie powiedzieć gdzie na loonstrooku jest SV-loon? Czy to jest total brutto loon? Czy może loonheffing? Nie mam nigdzie takiej rubryczki jak SVloon.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Śro Cze 08, 2016 4:17 pm
|
|
|
donchwalko napisał/a: | Czytając te forum mam wrażenie, że moderatorzy czują się mądrzejsi od innych |
Odpowiem rownie zlosliwie
Jesli o twoj przypadek chodzi ,to tak jest i to na 100%
pisze sie nie te forum tylko to forum |
|
|
|
|
|