Otwarty przez: baileys Śro Lut 28, 2018 3:42 pm |
Bezpośrednie zatrudnienie u pracodawcy. |
Autor |
Wiadomość |
xunzi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 28, 2018 3:04 pm Bezpośrednie zatrudnienie u pracodawcy.
|
|
|
Witam. Pracowałem tylko przez biuro pracy w Holandii dotychczas, ale mam możliwość pracowania bez biura pracy, przez co mogę dostawać więcej €/h, no i mam mieszkanie już ogarnięte, gdzie nie będę musiał mieszkać z 11 innymi osobami. Ma ktoś może jakieś wzory umowy o pracę po Polsku oraz Holendersku? Jak się ma kwestia odprowadzania podatku, robię to sam (z pomocą jakiejś księgowej) czy powinien to robić pracodawca? Jeśli chciałbym pracować po 3-5 miesięcy i zjeżdżać do Polski na 2 miesiące, to jakieś umowy tymczasowe lepiej podpisać (o ile takie są przy bezpośrednim zatrudnieniu, nie przez biuro)? Ubezpieczenie wystarczy, że się ubezpieczę u jakiegoś ubezpieczyciela chyba tak? Mam kartę ubezpieczeniową, którą dostałem jak pracowałem w tamtym roku przez biuro pracy w NL, będę mógł jej używać jak zacznę opłacać ubezpieczenie? Jest jeszcze kwestia mieszkania, które mi szef załatwi, lepiej podpisać umowę najmu i się zameldować, żeby np. dostawać dodatek eksterytorialny? Przepraszam za tak dużo pytań, ale trochę chyba tego załatwiania jest. Przez biuro mógłbym pracować, ale wtedy dostałbym jakieś 9,5-10€ na godzinę, no i jeszcze krzywe patrzenie na pracownika, bo nie mieszka w mieszkaniu od biura:) Jeszcze jest kwestia samochodu, jak będę pracował mniej niż 3 miesiące, a następnie będę więcej niż 2 tygodnie poza granicami Holandii, to nie trzeba płacić podatku drogowego? Nr SOFI oczywiście mam i konto bankowe holenderskie. Pozdrawiam i liczę na jakąś pomoc/wskazówki. |
Ostatnio zmieniony przez xunzi Śro Lut 28, 2018 3:12 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Lut 28, 2018 3:42 pm
|
|
|
xunzi napisał/a: | Ma ktoś może jakieś wzory umowy o pracę po Polsku oraz Holendersku? | nic ci takie przyklady nie dadza bo kazda umowa jest inna dla innego sektoru i pracodawcy .p.s. b.zadko sie zdaza ze pracodawca daje ci kontrakt po polsku to juz w twojej kwestji zebys sobie go przetlumaczyl . xunzi napisał/a: | Jak się ma kwestia odprowadzania podatku, robię to sam (z pomocą jakiejś księgowej) czy powinien to robić pracodawca? | najczesciej jest on odprowadzany przez pracodawce ale to zalezy jak sie umowisz z pracodawca i na jakich zasadach bedziesz u niego pracowal . xunzi napisał/a: | Jeśli chciałbym pracować po 3-5 miesięcy i zjeżdżać do Polski na 2 miesiące, to jakieś umowy tymczasowe lepiej podpisać (o ile takie są przy bezpośrednim zatrudnieniu, nie przez biuro)? | sa mozliwe ale wapie zeby jaks pracodawca biorac cebie bezposrednio na kontrakt chcial dawac takie umowy , no ale kazdy pracodawca jest inny i mozesz o to zapytac , pamietaj jednak ze jest ograniczona ilosc kontraktow i po ktoryms z koleii pracodawca bedzie musial dac ci staly kontrakt . Dlatego podejzewam ze raczej sie nie zgodzi na taki system jak ty chcesz . xunzi napisał/a: | Ubezpieczenie wystarczy, że się ubezpieczę u jakiegoś ubezpieczyciela chyba tak? | tak wystarczy a wrecz jest obowiazkowe zeby sie ubezpieczyl . xunzi napisał/a: | Mam kartę ubezpieczeniową, którą dostałem jak pracowałem w tamtym roku przez biuro pracy w NL, będę mógł jej używać jak zacznę opłacać ubezpieczenie? | nie nie bedziesz mogl . dostaniesz inna polise co za tym idzie tez nowy nr. klijenta/polisy .Pamietaj ze w chwili jak zakonczysz prace przez b.pracy nie bedziesz ubezpieczony i twoja karta jest niewazna bo oni zakoncza ubezpieczenie ktore teraz oplacaja. xunzi napisał/a: | Jest jeszcze kwestia mieszkania, które mi szef załatwi, lepiej podpisać umowę najmu i się zameldować, | W NL istnieje obowiazek meldunkowy jak tu przebywasz dluzej jak 4 m-ce w roku wiec chcac czy nie musisz sie zameldowac . Co do kosztow extyrytorialnych to niezawsze ma sie do nich prawo i nie zawsze dostaje sie zgode od u.podakowego na takie znizki podatkowe , wiec sie dobrze doinformuj czy nadal bedziesz mial do niego prawo i jak dlugo to niestety czesto sie zdaza ze ludzie go dostaja a przy rozliczeniu musza o zwracac . xunzi napisał/a: | Jeszcze jest kwestia samochodu, jak będę pracował mniej niż 3 miesiące, a następnie będę więcej niż 2 tygodnie poza granicami Holandii, to nie trzeba płacić podatku drogowego? | poszukaj dokladnej odpowiedzi na to pytanie tu na forum , ale w skrocie oplacac podatek drogowy musisz juz od 1 dnia poruszania sie tym autem w NL . Mozna dostac raz do roku zwolnienie z podaktu na 14 dni . Odpowiedzi na twoje pytania sa juz dawno omowione tu na forum wystarczy uzyc "szukaj " w prawym gornym rogu |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
|
|