Przesunięty przez: Panicelinka Pon Paź 16, 2017 10:11 pm |
Urlop |
Autor |
Wiadomość |
_Arczi_
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 16, 2017 10:10 pm Urlop
|
|
|
Witam.
Mam takie pytanie do Was... Jak to jest z urlopami? Otóż pracuję przez Holenderskie biuro pracy i żeby starać się o urlop muszę przynajmniej 4tyg. wcześniej złożyć kartę urlopową. Więc tak zrobiłem i oddałem koło 15-20 września "urlopówkę" na Święta Bożego Narodzenia i do dziś nie otrzymałem żadnej odpowiedzi ani żadnego potwierdzenia. I tu pytanie... Czy pracodawca ma również jakiś czas na rozpatrzenie mojego urlopu czy może mnie tak zbywać aż do ostatniej chwili? |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Wto Paź 17, 2017 7:51 pm
|
|
|
Proponuje zapytać w biurze o decyzję o Twoim urlopie.
Dopytaj wśród 'starszych stazem' pracowników, jak to jest z urlopami w okresie Swiatecznym, bo wiele firm/biur nie wyraza zgody na wolne w tym terminie. |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik

|
Wysłany: Śro Paź 18, 2017 9:58 pm
|
|
|
Zgodnie z NL prawem pracodawca ma na odpowiedź 14 dni, potem z urzędu urlop uważa się za zakceptowany. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
Ostatnio zmieniony przez LeGolasik Śro Paź 18, 2017 9:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
_Arczi_
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Paź 22, 2017 11:16 am
|
|
|
Po 6-iu tygodniach, dostałem odpowiedź... Oczywiście jak można było się tego spodziewać, odpowiedź brzmi "Nie!" (karta urlopowa przekreślona i żadnej konkretnej odpowiedzi dlaczego, po prostu jakaś notatka napisana nie wiadomo przez kogo "Kerst - niet mogelijk!", Sylwester/Nowy Rok ta sama odpowiedź). Czy można coś w takiej sytuacji zrobić? Ponieważ są to kolejne Święta bez możliwości spędzenia ich z rodziną która jest w Polsce! To jest bezprawie co koordynatorzy robią z nami. Mają odpowiednio dużo czasu żeby się jakoś do tego przygotować! |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Paź 22, 2017 12:31 pm
|
|
|
_Arczi_, popros go o motywacje na papierze dlaczego ci odmawia tymbardziej ze mala na odpowiedz 14 dni a on dal ja dopiero po 6 tyg . Jezeli nie bedziej waznych powodow do odmowy to nie ma prawa ci odmowic . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Nie Paź 22, 2017 12:45 pm
|
|
|
_Arczi_, Nie czytasz tego co pisza inni ?
Kolezanka wyzej napisala agastepa13 napisał/a: | wiele firm/biur nie wyraza zgody na wolne w tym terminie. | no i niestety tak tu jest , to sie zgadza .
_Arczi_ napisał/a: | są to kolejne Święta bez możliwości spędzenia ich z rodziną która jest w Polsce! |
A kogo z nich to obchodzi ,czy bedziesz widzial sie z rodzina, czy nie i to akurat w tym swiatecznym czasie .?
edit
http://www.niedziela.nl/f...ic.php?t=102059
http://www.niedziela.nl/f...ic.php?p=230797 |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Nie Paź 22, 2017 12:54 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
LeGolasik

|
Wysłany: Nie Paź 22, 2017 1:24 pm
|
|
|
Jednak w tym momencie oficjalnie urlop u sie należy po takiej akcji, tym bardziej że pracodawca nie podał konkretnego powodu - a do tego jest zobligowany. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
_Arczi_
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 25, 2017 3:55 pm
|
|
|
Dziękuję Wszystkim za zainteresowanie.
Zasięgnąłem jeszcze informacji w kilku innych źródłach i na pewno tego tak nie zostawię |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Czw Paź 26, 2017 8:21 am
|
|
|
Witam,
Z tego co mi wiadomo firma ma prawo odmowic zgody na urlop.
Dla przykladu :
Firma zatrudnia 100 osob z tego 20-30 chce urlop w tym samym okresie i niestety ale nie ma takiej mozliwosci.
W innych krajach np Dania firmy sa zamykane np na 2 tyg w ciagu roku aby wszyscy pracownicy mieli prawo do urlopu np w czasie wakacji lub swiat. |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
LeGolasik

|
Wysłany: Czw Paź 26, 2017 6:41 pm
|
|
|
Tak, tylko to musi być wcześnirj ustalone. Od momentu złożenia wniosku przez pracownika fimra ma obowiazęk na piśmie poinformować o decyzji. Po 14 dniah bez żadnej reakcji urlop jest z automatu zaakceptowany. W momencie jednak gdy firma nie odpowie,a jednak nie będzie chciała przyznać urlopu musi to dobrze zaargumentować i zwrócic praownikowi wszystkie koszty związane z odwołaniem urlopu ( jeśli jakieś juz wystąpiły. |
Kurt Cobain |
|
|
|
|
|