witeknr0
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 13, 2019 12:06 pm Pytanie o stawki i dodatki
|
|
|
Witam, z góry przepraszam jeśli było podobnie już wcześniej.
Mam delikatnie mały problem, chodzi mi głównie o dodatki do stawki.
Dla danego biura pracy pracuje już dłuższy czas przez co przeszedłem już na fazę 3/C .
W jednej z firm w której pracowałem przeszedłem na stawkę 11,27€ brutto.
Niestety firma ta się spaliła i biuro rzucało mnie tu i tam.
Tutaj właśnie mam to pytanie, powiedziano mi w biurze pracy że moja stawka na godzinę pozostaje taka sama nie ważne gdzie pójdę ze względu na 3 fazę, tak więc było do czasu aż poszedłem pracować do firmy, która oferowała dodatkowe 118% dodatku.
Niestety biuro pracy powiedziało mi, że stawkę w tej pracy powinien mieć 9,68€ a nie 11,27€ (miałem liczone 9,68*118%), po jakimś czasie rzucili mnie znów do innej firmy, która oferowała 112,5% ze stawką 10,30€ (liczone miałem 10,30*112,5%).
W tym o to momencie pracuje jeszcze w innej firmie która oferuje 118% ale mam już liczone po swojej tzw stałej stawce, tj. 11,27€ (11,27€*118%) i to właśnie w tej firmie domyśliłem się, że jest coś nie tak.
Kiedy zadzwoniłem do biura powiedziano mi, że był to błąd z ich strony i uwaga, cofną moją stawkę z powrotem na 9,68*118% by było delikatnie więcej ponad stawkę stałą.
Tutaj właśnie nie rozumiem, nie jest to tak , że skoro mam swoją stawkę to powinienem dostać korektę za poprzednie tygodnie?
Moja stawka powinna być liczona razem z bonusem, tj. 11,27€*BONUS a nie jakaś stawka*BONUS byle by było więcej lub podobnie do mojej "stałej" stawki.
W ten sposób tracę tak jakby swój dodatek, a biuro pracy zwiększa swój dochód za mnie.
Wie ktoś coś na ten temat?
Dzięki z góry. |
Ostatnio zmieniony przez witeknr0 Śro Lis 13, 2019 12:07 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Lis 13, 2019 6:16 pm
|
|
|
witeknr0, Podstawowe pytanie .
NA kontrakcie z twoim b.pracy jaka masz stawkę ? jest to €11,27 to taka masz miec i od tej stawki maja naliczać ci bonusy, dodatki i inne należące się ci pieniądze anie od żadnej inne stawki . Wiec idź do biura i maja ci zrobić korektę za poprzednie tygodnie . Nie pasuje im coś to idź do juridisch loket lub adwokata zajmującego się prawem pracy i ten wystosuje do nich odpowiedni list |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|