praca w amsterdamie dla 20-latka |
Autor |
Wiadomość |
krulartór
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Kwi 06, 2011 6:54 pm praca w amsterdamie dla 20-latka
|
|
|
Witam serdecznie.
Moja sytuacja wygląda następująco - w tamtym roku skończyłem liceum ogólnokształcące, mam 20 lat. W zeszłym roku odwiedziłem Amsterdam i myślę, że byłaby to dla mnie najciekawsza alternatywa z miejsc mi znanych. Chciałem wyjechać na mniej-więcej rok - żeby się sprawdzić, przeżyć jakąś przygodę, nauczyć się języka.
Z językiem angielskim nie mam żadnych problemów i swobodnie się nim posługuję...
I tutaj moje pytania:
- czy mój pomysł ma jakiekolwiek szanse powodzenia? Nie mam wysokich wymagań, jedyne rzeczy, które z góry odrzucam - to mieszkanie z kimś w pokoju (chciałbym wynająć nawet choćby najmniejszą klitkę, byle była w mieście; kuchnia i łazienka mogą być współdzielone) i praca budowlana, bo po prostu nie wyrobiłbym fizycznie, chucherko ze mnie.
Z tego co przeglądałem, często przewijała się oferta pracy w Ikei - ideał dla mnie, bo klasyczny zmywak bardzo by mi pasował, ale z tego co wyczytałem praca jest dla kobiet, a maksymalny (?) czas pracy to pół roku...
- wyjazd w ciemno - zdaje egzamin? co, gdzie, jak szukać?
- przeraziły mnie też różnice w płacach minimalnych dla 20-latków, znacznie różnią od płac >23 - czy w Amsterdamie dałbym radę się utrzymać, nie wypruwając sobie przy okazji żył?
pozdrawiam i z góry dziękuję za ewentualną pomoc |
_________________ a lot of people never use their initiative because no-one told them to |
Ostatnio zmieniony przez krulartór Śro Kwi 06, 2011 7:22 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Śro Kwi 06, 2011 7:35 pm Re: praca w amsterdamie dla 20-latka
|
|
|
krulartór napisał/a: | Witam serdecznie.
Moja sytuacja wygląda następująco - w tamtym roku skończyłem liceum ogólnokształcące, mam 20 lat. W zeszłym roku odwiedziłem Amsterdam i myślę, że byłaby to dla mnie najciekawsza alternatywa z miejsc mi znanych. Chciałem wyjechać na mniej-więcej rok - żeby się sprawdzić, przeżyć jakąś przygodę, nauczyć się języka.
Z językiem angielskim nie mam żadnych problemów i swobodnie się nim posługuję... |
Witam,
Nie chce Cie straszyć ale jak masz 20 lat to za dużo nie zarobisz ( kilka osób ze mną pracuje które mają po 20 lat właśnie i wychodzą jakieś 200 euro netto za 40 godz tyg , z tych 200 trzeba jeszcze opłacić lokum + jedzenie , ubezp już odliczone od tych 200 )
Więc przy zakwaterowaniu 200 euro na miecha w co wątpię czy znajdziesz , realne to ok 300 euro na miesiąc ( 800 euro zarobisz wydasz 300 na lokum , pewnie z 100-200 na jedzenie i pierdoły tzn karta do tel itp ) wiec zostaje z 300-400 euro do odłożenia
Sam sie zastanów czy warto (ale jak chcesz coś przeżyć poznać świata to myślę że warto ... )
Już nie jest w NL jak było z 4-5 lat temu że gdzie sie nie poszło to praca była a angol wystaczył w zupełności - teraz są inne wymagania ...
Pozdrawiam |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
pracownik789
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 03, 2019 10:32 am
|
|
|
spam |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Wto Gru 03, 2019 5:23 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|