Świetlica szkolna dla dzieci w Holandii??? |
Autor |
Wiadomość |
maciek29
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Wrz 11, 2008 6:58 pm Świetlica szkolna dla dzieci w Holandii???
|
|
|
W związku z tym że od października mam zamiar zamieszkać w Holandii interesuje mnie czy w tym kraju funkcjonuje coś takiego jak świetlica szkolna? Na razie mieszkam w Belgii i tutaj mogę zostawić dzieci przed(od 7 rano) i po szkole w czymś w rodzaju szkolnej świetlicy, oczywiście odpłatnie w granicach 2 euro za godzinkę.Czy coś podobnego funkcjonuje w Holandii? Z góry dziękuje za informację. |
|
|
|
|
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Czw Wrz 11, 2008 7:18 pm
|
|
|
Tutaj jest kinderopvang,zazwyczaj w kazdej szkole jakis funkcjonuje.Dzieci moga zostac na przerwie i potem auto zabiera je do budynku tego kinderopvang.Tak jest przynajmniej u mojego syna,ze po zajeciach samochody kin. objezdzaja pobliskie szkoly i zabieraja dzieciaki.Kinderopvang sa do 4 lat i sa do 12-14. |
_________________ nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radze... |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Czw Wrz 11, 2008 7:20 pm
|
|
|
U nas dla odmiany kinderopvang jest przy szkole |
|
|
|
|
maciek29
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Wrz 11, 2008 7:49 pm
|
|
|
RobKAM napisał/a: | Tutaj jest kinderopvang,zazwyczaj w kazdej szkole jakis funkcjonuje.Dzieci moga zostac na przerwie i potem auto zabiera je do budynku tego kinderopvang.Tak jest przynajmniej u mojego syna,ze po zajeciach samochody kin. objezdzaja pobliskie szkoly i zabieraja dzieciaki.Kinderopvang sa do 4 lat i sa do 12-14. |
Ok, dzięki za szybką informację. A jak to wygląda przed szkołą, wiem że większość szkół jest otwarta od godz 8:30 a na przykład między 7 a 8;30 "kinderopvang" działa? |
|
|
|
|
RobKAM
|
Wysłany: Czw Wrz 11, 2008 7:54 pm
|
|
|
Witch01 napisał/a: | U nas dla odmiany kinderopvang jest przy szkole |
Dlatego dodalam,ze tak jest u mojego syna,czasami jest przy szkole a czasami nie,chyba nie o to chodzi.
Maciek,jezeli chodzi o godziny przed szkola to trudno mi powiedziec,ale (tak mysle),ze Holendrzy to raczej nie sa ranne ptaszki i zazwyczaj chodza pozniej do pracy niz my Polacy(sa wyjatki oczywiscie),mysle ze nie ma co liczyc na opieke przed szkola.Jednak jak szukalam kinderopvang dla synka,to sa czynne od 6-ej.Chyba musisz sie zorientowac w okolicy.Czasami jest tak,ze szkole obsluguje kilka kinderopvang i moze,moze sie uda,Zycze powodzenia. |
Ostatnio zmieniony przez RobKAM Czw Wrz 11, 2008 7:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
|
Wysłany: Czw Wrz 11, 2008 7:57 pm
|
|
|
RobKAM napisał/a: | Witch01 napisał/a: | U nas dla odmiany kinderopvang jest przy szkole |
Dlatego dodalam,ze tak jest u mojego syna,czasami est przy szkole a czasami nie,chyba nie o to chodzi. |
A co sie takiego stalo,ze napisalam? Tylko Ty mozesz pisac w tym watku?
Napisalam dla potwierdzenia,ze jest przy szkole,zeby chlopak na zapas sie nie martwil,ze dziecko bedzie musialo codziennie jezdzic busem i to wszystko. |
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Czw Wrz 11, 2008 8:05 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
RobKAM
|
Wysłany: Czw Wrz 11, 2008 8:00 pm
|
|
|
Witch01 napisał/a: | A co sie takiego stalo,ze napisalam? Tylko Ty mozesz pisac w tym watku? |
Oczywiscie nie,chyba to oczywiste.Moglabym usprawiedliwic swoj komentarz zadajc ci to samo pytanie co ty mi.Pozdrawiam i zycze jak najmniej nerwow. |
|
|
|
|
maciek29
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Wrz 11, 2008 8:02 pm
|
|
|
RobKAM napisał/a: | Witch01 napisał/a: | U nas dla odmiany kinderopvang jest przy szkole |
Dlatego dodalam,ze tak jest u mojego syna,czasami jest przy szkole a czasami nie,chyba nie o to chodzi.
Maciek,jezeli chodzi o godziny przed szkola to trudno mi powiedziec,ale (tak mysle),ze Holendrzy to raczej nie sa ranne ptaszki i zazwyczaj chodza pozniej do pracy niz my Polacy(sa wyjatki oczywiscie),mysle ze nie ma co liczyc na opieke przed szkola.Jednak jak szukalam kinderopvang dla synka,to sa czynne od 6-ej.Chyba musisz sie zorientowac w okolicy.Czasami jest tak,ze szkole obsluguje kilka kinderopvang i moze,moze sie uda,Zycze powodzenia. |
ok, wielkie dzięki za informacje,
pozdrawiam |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
|
Wysłany: Czw Wrz 11, 2008 8:08 pm
|
|
|
RobKAM napisał/a: | Moglabym usprawiedliwic swoj komentarz zadajc ci to samo pytanie co ty mi.Pozdrawiam i zycze jak najmniej nerwow. |
Niesadze - ja sie do Ciebie nie przyczepilam tylko Ty do mnie a nerwy to raczej Ty swoje uspokoj. |
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Czw Wrz 11, 2008 8:09 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
RobKAM
|
Wysłany: Czw Wrz 11, 2008 8:11 pm
|
|
|
maciek29 napisał/a: | ok, wielkie dzięki za informacje, |
Nie ma za co,pozdrowionka. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Wrz 11, 2008 8:12 pm
|
|
|
prosze trzymac sie watku i skonczyc te docinki na forum ... a teraz serdecznie pozdrawiam |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
|