Przesunięty przez: Gochna H Pon Wrz 14, 2015 11:54 pm |
aneks do umowy, oszustwo agencji? |
Autor |
Wiadomość |
krolas7
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Wrz 14, 2015 10:29 pm aneks do umowy, oszustwo agencji?
|
|
|
Witam
Od 5 miesiecy pracuje w pewnej sortowni warzyw i owoców, oczywiscie przez agencje pracy na umowe tymczasowa. Jak wiadomo w takiej sortowni jest wiele maszyn do obslugi, a co za tym idzie wiele potrzebnych ludzi. Po miesiacu mojej pracy szef zapytal mnie czy chcialbym zostac asystentem operatora, a w pozniejszym czasie operatorem maszyny. Zgodziłem się i przez ostatnie 4 miesiace uczylem się jako asystent operatora. Wszystko było ok do wczoraj. W pt jeden z moich zakladowych kolegów pokłocil się ze swoją dziewczyną i zrezygnowal z dnia na dzien z pracy. Dodam, że zrobił to po 3 miesiacach nauki na maszynie, a lada moment rusza sezon na pakowanie warzyw na tej maszynie. Szef zirytował się tą sytuacją, bo nie ma teraz kim go zastapic i w ndz wezwał do biura wszystkich uczacych sie maszynistow i dal aneksy do umowy, ktore mielismy przeczytac i podpisac. W aneksie tym bylo napisane, że nasza agencja zapewni nam prace przez 1,5 roku, ale my nie mozemy się przez ten okres zwolnic, bo bedziemy musieli zaplacic 500 euro. Poki co jeszcze tego nie podpisalem, dlatego piszę tu z prośba o pomoc czy coś takiego jest w ogole legalne przy umowach tymczasowych? Bo jesli powiem, że tego nie podpisze, pewnie czekac mnie bedzie szukanie innej pracy:// a nie chce zobowiazywac się na cos takiego pod grozba grzywny.
Proszę Was o pomoc
moze ktos zna sie tutaj na prawie lub ma jakis kontakt z ktorego moglbym skorzystac.
z góry Dziekuje Wam bardzo |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Wrz 14, 2015 11:56 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Wrz 15, 2015 9:13 am
|
|
|
Gochna H, tamte tematy odbiegaja od jego sytuacji , fakt mogl tam zadac pytanie ale odpowiedzi tam nie znajdzie .
krolas7, to nie oszustwo a czesto stosowany art. prawny. Mianowicie pracodwca przyuczajac ciebie do danej pracy/stanowiska ponosi duze koszta z tym zwiazane . Dlatego tez zobowiazuje sie po przyuczeniu ciebie zagwarantowac ci prace przez minimalny okres czasu . W wypadku jak bys wczesniej zrezygnowal z danej pracy/stanowiska oczekuje tez zwrotu ( czesciowego ) poniesionych kosztow, w waszym wypadku €500 .
Wasz pracodawca nie jest wyjatkiem , w np logistyce czesto pracownik moze zrobic wszystkie kursy na koszt pracodawcy ale w zamian podpisuje ankes do kontraktu ze przez taki to a taki okrs czasu pracownik zobowiazuje sie pracowac dla danego pracodawcy w innym wypadku musi zwrocic koszta lub ich czesc , poniesione przez pracodawce na dane szkolenie/przyuczenie . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Wto Wrz 15, 2015 9:19 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|