Hulajnoga eklektryczna |
Autor |
Wiadomość |
mbn
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Paź 02, 2017 9:30 am Hulajnoga eklektryczna
|
|
|
Czy w tym przeregulowanym, faszystowskim kraju można używać hulajnogi elektrycznej? Bo właśnie znajomy Holender upiera się że jest to zabronione. A miałem plan używać tego na te kilka tygodni w roku, kiedy muszę tu być. Jakieś urozmaicenie w tej nudzie.
Sprawdziłem i faktycznie zabronione jest używanie na publicznych drogach hoverboarda, ponieważ nie da się na nim siedzieć (?) - chyba chodzi o to, że nie może być używany tylko przy użyciu siły mięśni.
Ale hulajnoga może - ba, nawet wiele modeli nie ruszy silnikiem, jeśli najpierw nie rozpędzimy jej do np. 5km/h, zaś maksymalna prędkość to jakieś 20km/h więc również dopuszczone dla roweró elektrycznych.
pozdrawiam |
|
|
|
|
Morbin
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 02, 2017 10:23 am
|
|
|
Oczywiscie, ze mozna.
https://www.rijksoverheid...r-een-motorstep
Ale trzeba spelnic kilka warunkow:
- miec min. 16 lat
- miec prawa jazdy kategori AM (lub prawo jazdy kat. A lub B)
- hulajnoga musi byc ubezpieczona i posiadac tablice rejestracyjna |
|
|
|
|
mbn
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Paź 05, 2017 11:11 am
|
|
|
Dzieki wielkie za odpowiedz - czyli poza formalnosciami nie jest tak zle
Edit: jednak nie. Potrzebna certyfikacja, wiec wszelkie wynalazki z Chin odpadaja. I komu to przeszkadza? Nikomu bym tym nie zrobil krzywdy. |
Ostatnio zmieniony przez mbn Czw Paź 05, 2017 11:26 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Morbin
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 05, 2017 2:36 pm
|
|
|
Skad takie info? |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Czw Paź 05, 2017 5:26 pm
|
|
|
Ze strony Rijksoverheid:
Cytat: | Een elektrische (scooter)step, die rijdt op oplaadbare batterijen, is alleen toegestaan als hij door de minister is aangewezen als bijzondere bromfiets. Andere elektrisch stepjes zijn dus niet toegestaan op de openbare weg. |
|
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
Ostatnio zmieniony przez LeGolasik Czw Paź 05, 2017 5:27 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
katalonczyk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lut 02, 2019 12:42 pm
|
|
|
I jak, posiada ktos legalnie hulajnoge w nl? Gdzie niby zamocowac tablice rejestracyjna? |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Pon Lut 04, 2019 10:52 am
|
|
|
katalonczyk,
Jezeli nie ma gdzie umocowac tablicy, to znaczy, ze nie mozna sie tym poruszac po drodze, bo akurat ten typ- model nie jest zaliczony do bromfiets. |
|
|
|
|
|