NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
alimenty od ojca z Polski
Autor Wiadomość
magda2800 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sie 23, 2012 9:48 pm   alimenty od ojca z Polski

Witam,
bardzo proszę o pomoc.
Córka skończyła właśnie 18 lat, mieszka i uczy się w Holandii. Jej ojciec mieszka w Polsce. Do jej 18 urodzin nieregularnie płacił zasądzone przez polski sąd alimenty. A te wygasają z dniem uzyskania pełnoletności.
Gdy córka po 18 urodzinach zaproponowała mu podpisanie porozumienia notarialnego w sprawie dalszego płacenia alimentów - odmówił i stwierdził, że takich głupot nie będzie robił i sam zdecyduje kiedy i ile jej przyśle.
Usiłowałyśmy zasięgnąć informacji w sądzie rodzinnym w Polsce - ale Pani nas od razu uprzedziły, że sprawa długa i trudna itp. bo córka mieszka w NL.
I tu moje pytanie - być może ktoś będzie w stanie mi coś podpowiedzieć - czy córka może wystąpić o przyznanie jej alimentów tu w NL tzn czy sąd holenderski jest (nie wiem jak to właściwe ująć)upoważniony do tego , czy raczej powinna się z tym męczyć w Polsce - w NL ma prawo pobytu, meldunek.
I jeśli może o te alimenty w NL wystąpić - to gdzie i w jaki sposób??
Czy LBIO może jej w tym pomóc??
Będę wdzięczna za wszelką pomoc.

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Czw Sie 23, 2012 10:58 pm   

Najpierw corka musi podac sprawe do Sadu tu w Holandii lub w Polsce a LBIO pomaga dopiero jak ojciec nie placi alimentow conajmniej 1 miesiac.

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3

Odpowiedz do tematu