Przesunięty przez: Gochna H Pią Gru 23, 2011 2:45 pm |
Obowiązek zgłoszenia Belastingdienst mieszkania w Polsce. |
Autor |
Wiadomość |
Krzysiek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Gru 22, 2011 12:16 pm Obowiązek zgłoszenia Belastingdienst mieszkania w Polsce.
|
|
|
Witam!
Mieszkam w Holandii kilka lat. Posiadam mieszkania własnościowe w Polsce. Czy moim obowiązkiem jest zgłoszenie tego faktu do Belastingdienst. Pytałem wielu znajomych, lecz każdy był zdziwiony moim pytaniem. Czy ktoś na forum spotkał się z takim tematem.
pozdrawiam,
Krzysiek |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Gru 23, 2011 2:17 pm
|
|
|
Krzysiek,
nie jestem tego pewna na 100% ale znajoma ,ktora miala podobna sytuacje dowiadywala sie u swojego ksiegowego i oto co uslyszala:
jesli nieruchomosc zostala nabyta przed przyjazdem do Holandii
i przed nadananiem numeru BSN /zameldowaniem , to uznaje sie ja za nie podlegajaca opodatkowaniu
ale juz w wypadku sprzedazy owej nieruchomosci, trzeba bedzie ten fakt zglosic i zaplacic podatek o ile wartosc nieruchomosci przekroczy 40 tys euro( ponizej tej kwoty jest belastingvrij )
http://www.niedziela.nl/f...e60d0388c8d9c2a |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Gru 23, 2011 2:21 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Renix
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2012 5:07 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: |
jesli nieruchomosc zostala nabyta przed przyjazdem do Holandii
i przed nadananiem numeru BSN /zameldowaniem , to uznaje sie ja za nie podlegajaca opodatkowaniu |
Witam ,
dobrze ze natrafilam na ten temat, bo jestem w takiej samej sytuacji, mam wlasnosciowe mieszkanie nabyte wiele lat temu w Polsce. Czy jakies nowe regulacje w Holandii weszly z rokiem 2012 , czy jednak pozostaja te same co poprzednio? Z gory dzieki za odpowiedz .
Pozdrawiam, |
_________________ The day you find it is the day I will stop missing you ..... |
|
|
|
|
|