dziecko z przepikliną oponowo rdzeniową i wodoglowiem |
Autor |
Wiadomość |
bettinka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 07, 2013 11:21 am dziecko z przepikliną oponowo rdzeniową i wodoglowiem
|
|
|
Witam serdecznie jestem mamą 1,5rocznego Maćka planuje przenieść się do Holandii (Horn) ale bardzo sie boję czy syn będzie miał tam dobrą opiekę lekarską i rehabilitację. Maciek ma przepuklinę oponowo rdzeniową, wodogłowie, niedowład dolnych kończyn, pęcherz neurogenny (jest cewnikowany co 3 godz.), niedowidzi, musi być rehabilitowany i pod stałą opieka lekarską. I teraz moje pytanie czy ktoś z Państwa ma podobny problem??
Ojciec Maćka pracuje w Holandii legalnie i chcemy być tam razem. Jeśli ktoś coś wie o jakimś stowarzyszeniu czy fundacji (dla takich dzieci)czy po prostu jest rodzice takiego dziecka to bardzo proszę o kontakt. |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
|
|
|
|
bettinka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 07, 2013 4:07 pm
|
|
|
bardzo dziękuję za odpowiedź nie znam niestety holenderskiego to trochę mi to zajmie ale to i tak dużo mi daje bo po angielsku się dogadam więc zawsze mogę się z nimi telefonicznie wcześniej umówić i dopytać co i jak
Jeszcze raz dziękuję i jakby ktoś coś jeszcze wiedzial na ten temat to kazda najmniejsza informacja nam pomoże więc proszę o kontakt |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Nie Kwi 07, 2013 6:51 pm
|
|
|
Mysle tez, ze Wasz lekarz rodzinny powinien Was odpowiednio pokierowac. Powodzenia! |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
bettinka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 07, 2013 7:17 pm
|
|
|
tak myślałam że to najprostszy sposób ale wolę wszystko wcześniej poustalać i mieć spokojną głowę no i zawsze lepiej mieć poleconych lekarzy niż sprawdzać ich na własnym dziecku ale dziękuję |
|
|
|
|
AnkaL
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Kwi 25, 2013 11:09 pm
|
|
|
Opieka lekarska jest tutaj generalnie na dobrym poziomie. Sama mam dziecko niepełnosprawne. Synek ma Zespół Downa. Miał i ma robione systematycznie badania. Rehabilitacją muszę się zajmować jednak głównie sama, w domu, a do fizjoterapeutki chodzę co 2-3 tygodnie na godzinę, więc jest to za mało, żeby coś osiągnąć. Mam wspólnie z fizjoterapeutką logopedę, jako jedno spotkanie.
W zależności od tego, jak wysokie się tu opłaca ubezpieczenie zdrowotne, to dziecku przysługuje dana ilość godzin (czy spotkań) z terapeutą. Za ubezpieczenie podstawowe wiele się nie uzyska. Dowiedzcie się dokładnie najpierw, tutaj bez problemu się dogadasz po angielsku. Na stronach www można znaleźć, co da się uzyskać z konkretnego poziomu ubezpieczenia, np. liczbę spotkań nieodpłatnych z fizjoterapeutą itd.
Dodam, że nie dostaję tutaj, jak to jest w Polsce, żadnego dodatku , kwoty na dziecko niepełnosprawne, ale można się o pomoc, różną, także finansową starać w gminie.
Dostałam dofinansowanie do żłobka, i to bardzo duże. Nie wiem, czy coś się przyda, ale pozdrawiam i życzę powodzenia! |
|
|
|
|
bettinka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Kwi 26, 2013 10:18 am
|
|
|
bardzo dziękuję za odpowiedz to mi już dużo rozjaśniło, bo najbardziej się bałam własnie o rehabilitację
maciek ma niedowład kończyn dolnych i musi mieć rehabilitację 3razy w tyg.z rehabilitantem a tak już wiem od czego zacząć
pozdrawiam i zdrowia życzę dla pociechy |
|
|
|
|
darek11
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lut 15, 2015 12:11 pm
|
|
|
AnkaL, Witam .
Szukam rodziców ,dzieci niepełnosprawnych w NL .
Chcielibyśmy się dowiedzieć , o kilku sprawach dotyczących , rodziców takich
dzieci .
0 645 219 702
[email protected]
Pozdrawiam . |
|
|
|
|
|