pieniadze z ubezpieczalni za zgon rodzica |
Autor |
Wiadomość |
olisimka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 04, 2008 12:36 am pieniadze z ubezpieczalni za zgon rodzica
|
|
|
witam
chcialabym sie dowiedziec,czy w Holandii mozna tez otrzymac jakies pieniazki kiedy zmarl rodzic.cos jak polskie PZU.
oplacam ubezpieczenie zdrowotne i ubezpieczenie domu i hipoteki
mam przetlumaczony akt zgonu i nie za bardzo wiem ,gdzie sie mam z nim udac:(
dziekuje za informacje |
_________________ ola |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Wto Lis 04, 2008 8:09 am
|
|
|
Renta na dziecko -wezen pensien z SVB oraz z zakladu pracy zmarlego ojca.Jezeli tata pracowal - zaklad pracy powinien wyplacic kwote w wysokosci 3krotnej wyplaty.
Ubezpieczenie nic nie wyplaca.Tylko jezeli ktos mial wykupione ubezpieczenie na zycie lub od wypadku i zginal w wypadku. |
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Wto Lis 04, 2008 8:32 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Lis 04, 2008 2:04 pm Re: pieniadze z ubezpieczalni za zgon rodzica
|
|
|
olisimka napisał/a: | witam
chcialabym sie dowiedziec,czy w Holandii mozna tez otrzymac jakies pieniazki kiedy zmarl rodzic.cos jak polskie PZU.
oplacam ubezpieczenie zdrowotne i ubezpieczenie domu i hipoteki
mam przetlumaczony akt zgonu i nie za bardzo wiem ,gdzie sie mam z nim udac:(
dziekuje za informacje |
Rodzic mial ubezpieczenie na zycie?
W Polsce po zgonie pieniadze sa wyplacane przez ZUS i nazywa sie to zasilek pogrzebowy. PZU czy inna ubezpieczalnia wyplaca pieniadze tylko w przypadku posiadania odpowiedniej polisy. |
|
|
|
|
olisimka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 04, 2008 7:12 pm
|
|
|
tata zmarl w Polsce i nigdy nie pracowal w NL.
myslalam,ze stad moge tez cos otrzymac-jako najstarsze dzieco mam prawo do3 albo 4 wolnych dni platnych,bo mam obowiazek zajac sie formalnosciami zwiazanymi z pochowkiem
za odpowiedzi od was serdecznie dziekuje |
_________________ ola |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Lis 04, 2008 10:14 pm
|
|
|
olisimka, Wyrazy wspolczucia ...... Rozumiem ze Twoj tato byl Polakiem mieszkal i pracowal w Polsce i z tym krajem nie mial nic wspolnego ? wobec tego jak doszlas do wniosku ze moga nalezec Ci sie jakiekolwiek pieniadze za rodzica tu w Holandii? czy tylko dlatego ze Ty tu mieszkasz i placisz podatki czy moze slyszalas od kogos o podobnej sytuacji.... jestem ciekawa ,bo szczerze mowiac nigdy nie spotkalam sie tu z czyms podobnym. |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Lis 04, 2008 10:16 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
olisimka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 05, 2008 7:00 pm
|
|
|
Witaj Gochna:)
W Polsce sie otrzymuje jakies pieniadze jak rodzic umrze/za tesciow otrzymuje sie polowe sumy.
Moja mama dlatego dala mi akt zgonu(mam przetlumaczony) i kazala sie tu pytac,czy uznaja.
Ja w Polsce zadnych pieniedzy z tego tytulu nie otrzymalam-tylko te PZU,bo tata wpisal mnie i mame.
Dlatego myslala,ze jak zyje tutaj,place "podatki od podatkow" jestem ubezpieczona to tutaj moge sie starac o posmiertne pieniazki.
Ale jak sie nie da to trudno.
ps.dziekuje za wspolczucia:(
I wlasnie w Polsce to tak wyglada-tu sie dowiadujesz o smierci kogos bliskiego,czlowiek jest zalamany a musisz latac od urzedu durzedu mijajac sie z zakladem pogrzebowym i wszedzie musisz sie prosic i nastac na pieniadze,bo bez nich nie pochowiesz ani stypy i proboszczowi nie zaplacisz-to jest takie zenujace.
do tego w tym nieszczesnym PZU nie wyplacili pieniedzy na poczekaniu tylko trzeba czekac miesiac,bo w kasie wyplacaja do 3000zl. |
_________________ ola |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Śro Lis 05, 2008 7:44 pm
|
|
|
Wyrazy wspolczucia , ale nawiazujac do tego co napisalas jaka jest sytuacja w Polsce wiedac jak wazne jest ubezpieczenie na pogrzeb , wiem ze kazdy chcialby zyc jak najdluzej ale niestety kazdy kto sie urodzil musi kiedys umrzec. To ze tu zyjesz i placisz podakti i hipoteke nie ma nic wspolnego z odszkodowaniem za zgon rodzica , tu niestety nic nie dostaniesz.
Kidy zmarl moj tesc to juz wszystko bylo gotowe na zawiadomienia trzeba bylo wpisac tylko date zgonu i wlozyc do kopert i wyslac, nawet kto co mial powiedzic w kosciele bylo na papierze.Ja z mezem tez mamy takie ubezpieczenia i chociaz boje sie smierci to tez wszystko wolalam juz teraz napiasc co i jak, potem niechce tymi problemami obarczac bliskich.Chociaz nie jestem na nic chora lub cos w tym rodzaju ale nigdy nic nie wiadomo.
Monika |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Lis 05, 2008 8:22 pm
|
|
|
olisimka napisał/a: | W Polsce sie otrzymuje jakies pieniadze jak rodzic umrze/za tesciow otrzymuje sie polowe sumy.
Moja mama dlatego dala mi akt zgonu(mam przetlumaczony) i kazala sie tu pytac,czy uznaja.
Ja w Polsce zadnych pieniedzy z tego tytulu nie otrzymalam-tylko te PZU,bo tata wpisal mnie i mame.
Dlatego myslala,ze jak zyje tutaj,place "podatki od podatkow" jestem ubezpieczona to tutaj moge sie starac o posmiertne pieniazki.
Ale jak sie nie da to trudno.
ps.dziekuje za wspolczucia:(
I wlasnie w Polsce to tak wyglada-tu sie dowiadujesz o smierci kogos bliskiego,czlowiek jest zalamany a musisz latac od urzedu durzedu mijajac sie z zakladem pogrzebowym i wszedzie musisz sie prosic i nastac na pieniadze,bo bez nich nie pochowiesz ani stypy i proboszczowi nie zaplacisz-to jest takie zenujace.
do tego w tym nieszczesnym PZU nie wyplacili pieniedzy na poczekaniu tylko trzeba czekac miesiac,bo w kasie wyplacaja do 3000zl. |
Moment bo mylisz dwa pojecia.
Jeśli PZU wypłaciło jakiekolwiek pieniądze, to zanczy ze Twoj ś.p Tato miał tam polisę na życie. Jeśli tak to należy polisę odnaleść i zobaczyć uposażonych - oni i tylko oni są uprawnieni do otrzymania pieniędzy z polisy (pieniądze z tej polisy nie wchodzą w skład masy spadkowej)
Chyba, że mówisz o zasiłku pogrzebowym wypłacanym przez ZUS http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=439 Obecnie wysokość tego zasiłku to 5902,72zł i przeznaczona jest na pokrycie kosztów pogrzebu. |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Śro Lis 05, 2008 8:24 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|