czy warto się rozliczać w holandii? |
Autor |
Wiadomość |
Tomcio Paluch
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sty 07, 2009 1:23 pm czy warto się rozliczać w holandii?
|
|
|
Witam!
powiem krótko - byłem dzis w belastingu, zapytałem kobietę o rozliczenie podatku za 2008 (oczywiście jak dostanę jarograf)
kobieta widziała moje salarisy za cały rok i stwierdziła że skoro pracowałem prawie cały rok holandii to pewnie nie dostanę żadnego zwrotu (!?!)
O co w tym chodzi???
Powiedzcie mi czy to rawda?
Pracuję w holandii od początku lutego 2008, czyli pełne 11 miesięcy ( w tym około 10 tygodni bezpłatnego urlopu na zjazdy do polski) w tym czasie zarobiłem 20 000 euro brutto (tak wynika z salarisu)
To powiedzcie czy naprawde jestem tak bogaty że mi się nic nie należy?
Dodam że netto - czyli to co wpłyneło na moje konto to około 14 000euro.
Z góry dziekuję dobrym ludziom:-) |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Śro Sty 07, 2009 1:41 pm
|
|
|
zawsze warto jest sie rozliczyc
monika |
|
|
|
|
Tomcio Paluch
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sty 07, 2009 2:04 pm
|
|
|
dzięki Monika, a czy możesz mi powiedzieć jaki zwrot mi z tego wyjdzie? Jeśli nie dopłata |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Śro Sty 07, 2009 2:20 pm
|
|
|
Doplata raczej nie , niestety nie umiem ci powiedziec bez jaaropgave ,ale doplacac napewno nie bedziesz .
jak cos to pisz na priv
pozdrawiam
monika |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Sty 07, 2009 8:19 pm
|
|
|
jesli nie masz np hipoteki lub innych finance do odciagniecia to raczej nic nie dostaniesz .Twoj pracodawca oplacal twoj podatej raczej na pewno na czysto wiec nic do oplaty i nic do zwrotu. |
|
|
|
|
Alutka
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 06 Sty 2007 Posty: 324 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Śro Sty 07, 2009 8:44 pm
|
|
|
Oczywiście że otrzymasz zwrot .Pamiętaj żeby uwzględnić w rozliczeniu dzieci .Pozdrawiam |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Śro Sty 07, 2009 9:49 pm
|
|
|
Alutka jezeli nie masz zadnich mozliwosci na odcigniecie czegos od podatkow n.p hypoteki lub innych wydatkow umozliwjajacych zwrot to rozliczanie sie nie ma sensu. Kazdy pracodawca rozlicza wyplatu rzez biuro i oni wyliczaja podatki dokladnie. Wiec jak tu nie masz zadnych aftrekposten to nic nie dostaniesz jako zwrot( w kazdym badz razie zwrot nie pokryje kosztow rozliczenia. |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Czw Sty 08, 2009 8:49 am
|
|
|
Więc jakim sposobem baileys setki, a może i tysiące Polaków pracujących W Holandii otrzymuje co roku zwroty? Na jakiej podstawie? |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
Plat
Nieśmiały użytkownik Plat
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Wrz 2008 Posty: 50 Skąd: NL (Roosendaal)
|
Wysłany: Czw Sty 08, 2009 12:14 pm
|
|
|
Witam serdecznie
Trudno jest bez katy podatkowej ( jaaropgaaf) wypowiadac sie o wykosci nadwyzki podatkowej . Na wysokość zwrotu ma wpływ wiele faktorow nie tylko odliczenia pewnych kosztow ( renta od kredytu hipotecznego, , koszty kursow podnoszacych kwalifikacje zawodowe itp), ale także sytuacja rodzinna. Na przykład czy dana osoba rozlicza się z partnerem fiskalnym ( podatkowym)? W niektórych przypadkach rozliczając się z partnerem fiskalnym można skorzystac z ulgi podatkowej ( algemene heffingskorting). Ulga ta wynosi 2043 euro.
PS. Oferujemy mozliwosc rozliczenia z podatku zarówno w biurze jak i korespondencyjnie. Zwrot bezpośrednio na konto Klienta, 0% prowizji.
Pozdrawiam |
_________________ Plat
Polen Consulting BV
www.polenconsulting.nl
www.zwrotpodatku.net |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Czw Sty 08, 2009 7:26 pm
|
|
|
agastepa13,
Wlasnie na takiej to podstawie . JAk juz zostalo ci wyzej wytlumaczone. ALe dzieci nie maja zadnego wplywu na zwrot lub doplate podatku. |
|
|
|
|
asiunik
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sty 08, 2009 8:30 pm
|
|
|
Jeżel twoje miesięczne wynagrodzenie przekracza minimalne zarobki w holandii jest to 1356,60 E bij full time i na dodatek nie masz zadnech konkretnych obciązających Cię finansowo wydatkow , to zwrotu nie dostaniesz. |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Czw Sty 08, 2009 9:33 pm
|
|
|
Moje poprzedniczki/poprzednicy piszą jakieś ....Prawie każdy Polak który tu pracuje ma kazdego roku pokazny zwrot podatku.W moim przypadku sa to kwoty ok.1200-1600 rocznie.Wynika to z dość niskiej stawki za jaka pracujemy w Holandii,a przez to niskich dochodów rocznych.Gdyby nie było zwrotów podatkowych,to nie byłoby takij konkurencji w biurach trudniacych się rozliczaniem podatku.Przy stawce 8-9 euro na godz.,oraz nie przepracowanym calym roku zwrot jest PEWNY.w biurze przez które pracowałem wszyscy pracownicy z Polski rozliczali sie kazdego roku i zawsze był zwrot podatku.Podstawa dla pracujących poprzez biura pracy nie są ulgi z tytułu hipoteki,kursów,partnera fiskalnego itp,ale po prostu NISKIE dochody.Polecam rozliczenie sie w polskim czy holenderskim biurze.Koszt to 25-40 euro.Wtedy wiadomo jakiego zwrotu sie spodziewać,zawsze można zrezygnować z zeznania rocznego.Ewentualny wydatek 25 -40 euro nie jest aż taki duży.Pozdrawiam
[ Dodano: Czw Sty 08, 2009 10:29 pm ]
baileys napisał/a: | agastepa13,
Wlasnie na takiej to podstawie . JAk juz zostalo ci wyzej wytlumaczone. ALe dzieci nie maja zadnego wplywu na zwrot lub doplate podatku. | Jeżeli ma sie dzieci do 18-go roku zycia,obojętnie w Holandii czy w Polsce przysługuje ulga podatkowa z tego tytułu,gdyz z takiej korzystałem |
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Czw Sty 08, 2009 10:30 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
dizzy83
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sty 09, 2009 9:18 pm
|
|
|
Ja przy dochodzie 20500 euro w 2007 roku (przepracowany cały rok) miałam 120 euro dopłaty. Jeśli nie ma się dzieci (wtedy ma się bodajże kinderkorting), hipoteki, niepracującego partnera itp to o zwrotu raczej się nie dostanie... Może jeśli policzysz że pracowałeś w sumie ok 9 m-cy i w tym czasie osiągnąłeś ten dochód, to wyjdzie inaczej - z tego co wiem im większy dochód w krótszym czasie, tym większy zwrot.
Jak już będziesz miał jaaropgave to wejdź na stronę Belastingu, ściągnij program, wpisz dane i program sam ci wyliczy co ci się należy.
Jeśli dostaniesz wezwanie z Belastingu (uitnodiging) do rozliczenia, to MUSISZ się rozliczyć, nawet jeśli wychodzi ci dopłata. |
|
|
|
|
Tomcio Paluch
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 11, 2009 1:28 pm
|
|
|
na razie dostałem z belastingu jakieś pismo o tytule verzendbon i nie wiem co to jest i do czego wykorzystać |
|
|
|
|
tomkod
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Sty 15, 2009 12:33 pm
|
|
|
Witam.
Jestem w Holandii od wrzesnia '08. Dzis dostalem Jaaropgave. Jestem kawalerem, nie mam dzieci ani innych hipotek itp. Przez ten okres na moje konto wplynelo 4.463 €. Czy jest potrzeba rozliczania sie i szansa na zwrot jakiegos podatku. Czy lepiej tego nie ruszać. Nie mam pojecia o prawie podatkowym w holandii.
Z gory dzieki za odp. |
|
|
|
|
|