| Przepisy kulinarne z wlasnego doswiadczenia :) | 
    
   
      | Autor | Wiadomość | 
            
      | Magda W   Gaduła nad gadułami :-)
 
 Pomogła: 3 razy
 Wiek: 46
 Dołączyła: 09 Lut 2007
 Posty: 553
 Skąd: Zoetermeer / Gdynia
 
 | 
            
               |  Wysłany: Pią Paź 12, 2007 2:21 pm   Przepisy kulinarne z wlasnego doswiadczenia :) |   
 |  
               | 
 |  
               | Zaczne wiec pierwsza   
 
 KREM DO TORTU
 
 Skladniki:
 0,5l mleka , 5 zoltek , szklanka cukru pudru ,3 lyzki maki , kostka masla
 
 
 Sposob przyrzadzenia:
 
 Z pol litra mleka odlac pol szklanki. W osobnym naczyniu utrzec zoltka z cukrem pudrem i maka dodac to mleko ze szklanki i ugotowac budyn caly czas mieszajac pogotowac i odstawic pod przykryciem poczekac do ostygniecia dodac kostke masla i wymieszac mikserem mozna dodac do masy kakao , wiorki kokosowe wedle gustu .
 
 Zycze smacznego
   |  
				| _________________ Życie jest za krótkie żeby pić marne wino
 Życie jest za krótkie by miłości dać zginąć
 Życie jest za krótkie żeby się nie spieszyć
 Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|   | 
   
         
      | Magda W   Gaduła nad gadułami :-)
 
 Pomogła: 3 razy
 Wiek: 46
 Dołączyła: 09 Lut 2007
 Posty: 553
 Skąd: Zoetermeer / Gdynia
 
 | 
            
               |  Wysłany: Pią Paź 12, 2007 2:26 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | CIATO NA PIEROGI 
 2 szklanki maki zalac 3/4 szklanki wrzacej wody wymieszac widelcem i poczekac z 15 min dolac 1/4 szkl zimnej wody 1 jajko szczypta soli i dobrze wyrobic (jesli ciasto jest za rzadkie dorzucic stopniowo maki) .Ale musze wam powiedziec ze pierozki po ugotowaniu rozplywaja sie w ustach, nawet na drugi dzien jak sie je odsmazy to sa przepyszne i mieciutkie .
 
 
 Pozdrawiam i sprobojcie nie bedziecie zalowac
 |  
				| _________________ Życie jest za krótkie żeby pić marne wino
 Życie jest za krótkie by miłości dać zginąć
 Życie jest za krótkie żeby się nie spieszyć
 Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|   | 
   
         
      | ao12   Poczatkujacy
 
 Dołączyła: 09 Paź 2007
 Posty: 11
 Skąd: Rotterdam
 
 | 
            
               |  Wysłany: Pią Paź 12, 2007 2:34 pm   biszkopt :) |   
 |  
               | 
 |  
               | Biszkopt Ja proponuje upiec biszkopt, zawsze taki lepiej smakuje, niż ze sklepu
   np. z 6 jaj, 6 łyżek cukru, 6 łyżek maki tortowej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
 Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie dodajemy po łyżce cukru, nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
 Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewniana łyżka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180st) i pieczemy 30-45 min. Mi zawsze wychodzi Pozdrawiam
   |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|   | 
   
         
      | MAARIT   Gaduła nad gadułami :-)
 
 Pomogła: 9 razy
 Wiek: 56
 Dołączyła: 12 Cze 2007
 Posty: 479
 
 | 
            
               |  Wysłany: Nie Paź 14, 2007 9:47 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | wy tutaj dobre przepisy podajecie ,az slinka leci ,a ja zaczelam sie odchudzac , chyba nie bede tutaj zagladala   |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|   | 
   
         
      | malgosiaxx Gaduła
 
 Dołączył: 10 Wrz 2007
 Posty: 138
 
 | 
            
               |  Wysłany: Nie Paź 14, 2007 9:52 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | Dziewczyny,a macie moze przepis na salatke z ryzu i z kurczaka?Moga byc tez inne salatki,jakies dobre wyprobowane przepisy. |  
				| _________________ "Zaba ze studni nie wie,co to ocean"
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|   | 
   
         
      | Magda W   Gaduła nad gadułami :-)
 
 Pomogła: 3 razy
 Wiek: 46
 Dołączyła: 09 Lut 2007
 Posty: 553
 Skąd: Zoetermeer / Gdynia
 
 | 
            
               |  Wysłany: Pon Paź 15, 2007 8:50 am |   
 |  
               | 
 |  
               | Na saltke z ryzu i kurczaka nie mam przepisu ale moge podac dobry przepis na salatke z tunczyka 
 
 Salatka z tunczyka
 
 skladniki
 
 2 male cebule , 5-7 szutk ogorkow korniszonow , majonez ,puszka kukurydzy, 2 puszeczki tunczyka w sosie wlasnym ,sol i pieprz do smaku
 
 Przygotowanie
 
 cebule pokroic w drobna kostke posolic i pozostawic na 10-15 min dodac drobno posiekane ogorki ,kukurydze, tunczyka  i majonez . Wszystko dokladnie wymieszac doprawic.
 
 Polecam i zycze smacznego
 |  
				| _________________ Życie jest za krótkie żeby pić marne wino
 Życie jest za krótkie by miłości dać zginąć
 Życie jest za krótkie żeby się nie spieszyć
 Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|   | 
   
         
      | Renata_H PRZYJACIEL FORUM
 
  
 Pomógł: 2 razy
 Dołączył: 22 Lut 2007
 Posty: 425
 Skąd: Den Haag
 
 | 
            
               |  Wysłany: Pon Paź 15, 2007 10:22 am |   
 |  
               | 
 |  
               | U mnie tunczyk lubi taka kombinacje: 
 tunczyk ale ten w oleju slonecznikowym
 papryka czerwona,
 kukurdza,
 cebulka
 siekana koleandra
 pieprz
 sol
 odrobinaj majonezu
 
 na kanapke z maselkiem przekladany z posiekana kapusta pekinska...
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|   | 
   
         
      | Renata_H PRZYJACIEL FORUM
 
  
 Pomógł: 2 razy
 Dołączył: 22 Lut 2007
 Posty: 425
 Skąd: Den Haag
 
 | 
            
               |  Wysłany: Pon Paź 15, 2007 10:27 am |   
 |  
               | 
 |  
               | Mam wiecej ciekawych przepisow, troche orientalnych... napisze gdy bede miala wiecej czasu mam nadzieje ze posmakuja   |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|   | 
   
         
      | nelly   Super gaduła
 Pani Viking :)
 
 Dołączyła: 05 Mar 2007
 Posty: 205
 Skąd: Uppsala
 
 | 
            
               |  Wysłany: Pon Paź 15, 2007 11:42 am |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Magda W napisał/a: |  	  | Salatka z tunczyka
 
 skladniki
 
 2 male cebule , 5-7 szutk ogorkow korniszonow , majonez ,puszka kukurydzy, 2 puszeczki tunczyka w sosie wlasnym ,sol i pieprz do smaku
 
 
 | 
 
 zamiast kukurydzy ja uzywam czerwonej fasoli. rowniez super (nawet holendrzy sie zajadali)
   |  
				| _________________ Nell
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|   | 
   
         
      | tilburgon28 Poczatkujacy
 
 Dołączył: 02 Paź 2007
 Posty: 6
 Skąd: Holandia
 
 | 
            
               |  Wysłany: Pon Paź 15, 2007 12:56 pm |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Cytat: |  	  | Dziewczyny,a macie moze przepis na salatke z ryzu i z kurczaka?Moga byc tez inne salatki,jakies dobre wyprobowane przepisy. | 
 moja mama robi najlepsza!
   |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|   | 
   
         
      | malgosiaxx Gaduła
 
 Dołączył: 10 Wrz 2007
 Posty: 138
 
 | 
            
               |  Wysłany: Pon Paź 15, 2007 2:02 pm |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | tilburgon28 napisał/a: |  	  |  	  | Cytat: |  	  | Dziewczyny,a macie moze przepis na salatke z ryzu i z kurczaka?Moga byc tez inne salatki,jakies dobre wyprobowane przepisy. | 
 moja mama robi najlepsza!
   | 
 
 Tak?...i co jeszcze Mama robi dla ciebie???
 .gif)  |  
				| _________________ "Zaba ze studni nie wie,co to ocean"
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|   | 
   
         
      | malgosiaxx Gaduła
 
 Dołączył: 10 Wrz 2007
 Posty: 138
 
 | 
            
               |  Wysłany: Pon Paź 15, 2007 3:46 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | Dziekuje Wam za przepisy na salatki.W zamian przesylam recepte na Golabki dla leniwych
     
 
 Mielone,ugotowany ryz,podsmazona cebulka,sol,pieprz
 Wymieszac (tak jak farsz na golabki)
 
 Kapuste poszatkowac na kwadraty ok 2cm x 2cm
 
 Brytfanne lub naczynie zaroodporne lub inne.wysmarowac tluszczem(grubo)Kapuste i farsz wykladac na przemian zaczynajac od kapusty i konczac na kapuscie.Podlac woda.Piec w piekarniku lub dusic na kuchence..
 Dobre z sosem pomidorowym lub grzybowym.Smacznego.
   |  
				| _________________ "Zaba ze studni nie wie,co to ocean"
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|   | 
   
         
      | Dida Poczatkujacy
 
 Dołączył: 05 Mar 2007
 Posty: 23
 Skąd: Amsterdam
 
 | 
            
               |  Wysłany: Pon Paź 15, 2007 6:27 pm   potrawy |   
 |  
               | 
 |  
               | A teraz czas na cos z mongolskiej kuchni   
 Potrawa nazywa sie Tsujwan, i nie jest komplikowana, a wrecz przeciwnie, prosta w przygotowaniu.
 
 Skladniki: glowka kapusty, kilka ziemniakow, kilka marchewek, miesko (w zaleznosci od upodoban), cebula, sol, pieprz, maka.
 
 W duzym garnku, podsmazamy wczesniej pociete miesko w kostke, wraz z cebula. Doprawiamy sola, pieprzem. Kiedy mieso i cebula nabieraja juz ladnego koloru dorzucamy pokrojona kapuste, ziemniaki i marchewke.
 Nastepnie dodajemy szklanke wody i gotoujemy to na parze, na nieduzym ogniu. Jesli woda wyparowuje, dolewamy systematycznie nieco wiecej.
 Teraz zajmujemy sie makaronem. Ugniatamy ciasto z maki i wody, ja zawsze robie to na oko. Kiedy jest juz gotowe, przekrajamy je na dwie rowne polowki. Rozwalkowujemy jedno czesc, na plaski placek, i na sam srodek wlewamy nieco oleju. Rozprowadzamy olej na cale ciasto, i zwijamy je w rulonik. Ktory nastepnie kroimy w plasterki. Wychodza wtedy ladne slimaczki. To samo robimy z druga polowka ciasta.
 Kiedy w garnku wszytko bedzie juz miekkie, dodajmy "slimaczki", ktore szybko dochodza do siebie na parze. Nastepnie mieszamy wszytko.
 
 Potrawe je sie z magi, zycze smaczengo!
   |  
				| _________________ "Swiatlo jest nietrwale, gasnie na wietrze, zapala sie od blyskawicy, trudno je uchwycic, niczym promien slonca- a jednak warto o nie walczyc..."
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|   | 
   
         
      | AnnaW   Gaduła nad gadułami :-)
 
 Pomogła: 6 razy
 Dołączyła: 22 Paź 2006
 Posty: 551
 Skąd: Delft
 
 | 
            
               |  Wysłany: Pon Paź 15, 2007 8:47 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | Jak pozno przychodze z pracy i zawsze trzeba wykombinowac cos na szybko uwielbiam TAGLIATELLE Z LOSOSIEM, PESTO I BROKULAMI. 
 Czas przygotowania: ok. 15 minut
 
 1) Ugotowac tagliatelle, brokul podzilic w rozyczki i ugotowac (wode tagliatelle i brokulow troche posolic).
 2) Wedzonego lososia pociac w male kawalki (w kostke).
 3) Do ugotowanego tagliatelle dodac dwie lyzeczki pesto (nie ma znaczenia ktore, ja zazwyczaj uzywam zielone Genovese) dodac takze lososia  wszystko wymieszac.
 4) Nakladac na talerze przyrzadzone tagliatelle, razem z ugotowanym brokolem...
 
 Smacznego
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|   | 
   
         
      | ao12   Poczatkujacy
 
 Dołączyła: 09 Paź 2007
 Posty: 11
 Skąd: Rotterdam
 
 | 
            
               |  Wysłany: Pon Paź 15, 2007 10:09 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | A ja proponuje Fałszywe gołąbki, szybciej sie je robi od tych zwykłych   1/2 kg mięsa mielonego,
 1 szkl.suchego ryżu,
 1 szkl.kaszy manny,
 3 jajka
 1 kg białej kapusty,
 sól,pieprz do smaku.
 
 Kapustę poszatkować, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do dużego naczynia, dodać mielone mięso, kaszę mannę, surowy ryż, jajka i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić.
 Formować owalne "gołąbki". Smażyć na rozgrzanym oleju, aż "gołąbki" nabiorą złotego koloru. Do rondla wlać około 2 litry wody, dodać przecier pomidorowy rozmieszany w wodzie. Wszystko zagotować. Do gotującego się sosu włożyć "gołąbki" i dusić około 45 minut.
 Gotowe gołąbki wyjąć z rondla. Gdy sosu zostanie zbyt mało należy dodać wodę. Sos zagęścić 4 łyżkami mąki rozmieszanej z niewielką ilością wody. Zagotować i doprawić do smaku.
 "Gołąbki" podawać z ziemniakami polane sosem.
 |  | 
	
		|   |  | 
	  
      
		|   | 
   
         
      |  |