NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przepisy kulinarne z wlasnego doswiadczenia :)
Autor Wiadomość
Magda W 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 3 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 09 Lut 2007
Posty: 553
Skąd: Zoetermeer / Gdynia
Wysłany: Pią Paź 12, 2007 3:21 pm   Przepisy kulinarne z wlasnego doswiadczenia :)

Zaczne wiec pierwsza :)


KREM DO TORTU

Skladniki:
0,5l mleka , 5 zoltek , szklanka cukru pudru ,3 lyzki maki , kostka masla


Sposob przyrzadzenia:

Z pol litra mleka odlac pol szklanki. W osobnym naczyniu utrzec zoltka z cukrem pudrem i maka dodac to mleko ze szklanki i ugotowac budyn caly czas mieszajac pogotowac i odstawic pod przykryciem poczekac do ostygniecia dodac kostke masla i wymieszac mikserem mozna dodac do masy kakao , wiorki kokosowe wedle gustu .

Zycze smacznego :wink:
_________________
Życie jest za krótkie żeby pić marne wino
Życie jest za krótkie by miłości dać zginąć
Życie jest za krótkie żeby się nie spieszyć
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć
 
 
Magda W 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 3 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 09 Lut 2007
Posty: 553
Skąd: Zoetermeer / Gdynia
Wysłany: Pią Paź 12, 2007 3:26 pm   

CIATO NA PIEROGI

2 szklanki maki zalac 3/4 szklanki wrzacej wody wymieszac widelcem i poczekac z 15 min dolac 1/4 szkl zimnej wody 1 jajko szczypta soli i dobrze wyrobic (jesli ciasto jest za rzadkie dorzucic stopniowo maki) .Ale musze wam powiedziec ze pierozki po ugotowaniu rozplywaja sie w ustach, nawet na drugi dzien jak sie je odsmazy to sa przepyszne i mieciutkie .


Pozdrawiam i sprobojcie nie bedziecie zalowac
_________________
Życie jest za krótkie żeby pić marne wino
Życie jest za krótkie by miłości dać zginąć
Życie jest za krótkie żeby się nie spieszyć
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć
 
 
ao12 
Poczatkujacy

Dołączyła: 09 Paź 2007
Posty: 11
Skąd: Rotterdam
Wysłany: Pią Paź 12, 2007 3:34 pm   biszkopt :)

Biszkopt
Ja proponuje upiec biszkopt, zawsze taki lepiej smakuje, niż ze sklepu :)
np. z 6 jaj, 6 łyżek cukru, 6 łyżek maki tortowej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie dodajemy po łyżce cukru, nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewniana łyżka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180st) i pieczemy 30-45 min. Mi zawsze wychodzi Pozdrawiam :D
 
 
 
MAARIT 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 9 razy
Wiek: 56
Dołączyła: 13 Cze 2007
Posty: 479
Wysłany: Nie Paź 14, 2007 10:47 pm   

wy tutaj dobre przepisy podajecie ,az slinka leci ,a ja zaczelam sie odchudzac , chyba nie bede tutaj zagladala :022:
 
 
 
malgosiaxx
Gaduła

Dołączył: 10 Wrz 2007
Posty: 138
Wysłany: Nie Paź 14, 2007 10:52 pm   

Dziewczyny,a macie moze przepis na salatke z ryzu i z kurczaka?Moga byc tez inne salatki,jakies dobre wyprobowane przepisy.
_________________
"Zaba ze studni nie wie,co to ocean"
 
 
Magda W 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 3 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 09 Lut 2007
Posty: 553
Skąd: Zoetermeer / Gdynia
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 9:50 am   

Na saltke z ryzu i kurczaka nie mam przepisu ale moge podac dobry przepis na salatke z tunczyka


Salatka z tunczyka

skladniki

2 male cebule , 5-7 szutk ogorkow korniszonow , majonez ,puszka kukurydzy, 2 puszeczki tunczyka w sosie wlasnym ,sol i pieprz do smaku

Przygotowanie

cebule pokroic w drobna kostke posolic i pozostawic na 10-15 min dodac drobno posiekane ogorki ,kukurydze, tunczyka i majonez . Wszystko dokladnie wymieszac doprawic.

Polecam i zycze smacznego
_________________
Życie jest za krótkie żeby pić marne wino
Życie jest za krótkie by miłości dać zginąć
Życie jest za krótkie żeby się nie spieszyć
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć
 
 
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 425
Skąd: Den Haag
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 11:22 am   

U mnie tunczyk lubi taka kombinacje:

tunczyk ale ten w oleju slonecznikowym
papryka czerwona,
kukurdza,
cebulka
siekana koleandra
pieprz
sol
odrobinaj majonezu

na kanapke z maselkiem przekladany z posiekana kapusta pekinska...
 
 
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 425
Skąd: Den Haag
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 11:27 am   

Mam wiecej ciekawych przepisow, troche orientalnych... napisze gdy bede miala wiecej czasu mam nadzieje ze posmakuja :)
 
 
nelly 
Super gaduła
Pani Viking :)

Dołączyła: 05 Mar 2007
Posty: 205
Skąd: Uppsala
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 12:42 pm   

Magda W napisał/a:

Salatka z tunczyka

skladniki

2 male cebule , 5-7 szutk ogorkow korniszonow , majonez ,puszka kukurydzy, 2 puszeczki tunczyka w sosie wlasnym ,sol i pieprz do smaku



zamiast kukurydzy ja uzywam czerwonej fasoli. rowniez super (nawet holendrzy sie zajadali) ;)
_________________
Nell
 
 
tilburgon28
Poczatkujacy

Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 6
Skąd: Holandia
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 1:56 pm   

Cytat:
Dziewczyny,a macie moze przepis na salatke z ryzu i z kurczaka?Moga byc tez inne salatki,jakies dobre wyprobowane przepisy.

moja mama robi najlepsza! :P
 
 
malgosiaxx
Gaduła

Dołączył: 10 Wrz 2007
Posty: 138
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 3:02 pm   

tilburgon28 napisał/a:
Cytat:
Dziewczyny,a macie moze przepis na salatke z ryzu i z kurczaka?Moga byc tez inne salatki,jakies dobre wyprobowane przepisy.

moja mama robi najlepsza! :P


Tak?...i co jeszcze Mama robi dla ciebie??? :smile2me:
_________________
"Zaba ze studni nie wie,co to ocean"
 
 
malgosiaxx
Gaduła

Dołączył: 10 Wrz 2007
Posty: 138
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 4:46 pm   

Dziekuje Wam za przepisy na salatki.W zamian przesylam recepte na
Golabki dla leniwych :oops: :P


Mielone,ugotowany ryz,podsmazona cebulka,sol,pieprz
Wymieszac (tak jak farsz na golabki)

Kapuste poszatkowac na kwadraty ok 2cm x 2cm

Brytfanne lub naczynie zaroodporne lub inne.wysmarowac tluszczem(grubo)Kapuste i farsz wykladac na przemian zaczynajac od kapusty i konczac na kapuscie.Podlac woda.Piec w piekarniku lub dusic na kuchence..
Dobre z sosem pomidorowym lub grzybowym.Smacznego. :)
_________________
"Zaba ze studni nie wie,co to ocean"
 
 
Dida
Poczatkujacy

Dołączył: 05 Mar 2007
Posty: 23
Skąd: Amsterdam
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 7:27 pm   potrawy

A teraz czas na cos z mongolskiej kuchni :041:

Potrawa nazywa sie Tsujwan, i nie jest komplikowana, a wrecz przeciwnie, prosta w przygotowaniu.

Skladniki: glowka kapusty, kilka ziemniakow, kilka marchewek, miesko (w zaleznosci od upodoban), cebula, sol, pieprz, maka.

W duzym garnku, podsmazamy wczesniej pociete miesko w kostke, wraz z cebula. Doprawiamy sola, pieprzem. Kiedy mieso i cebula nabieraja juz ladnego koloru dorzucamy pokrojona kapuste, ziemniaki i marchewke.
Nastepnie dodajemy szklanke wody i gotoujemy to na parze, na nieduzym ogniu. Jesli woda wyparowuje, dolewamy systematycznie nieco wiecej.
Teraz zajmujemy sie makaronem. Ugniatamy ciasto z maki i wody, ja zawsze robie to na oko. Kiedy jest juz gotowe, przekrajamy je na dwie rowne polowki. Rozwalkowujemy jedno czesc, na plaski placek, i na sam srodek wlewamy nieco oleju. Rozprowadzamy olej na cale ciasto, i zwijamy je w rulonik. Ktory nastepnie kroimy w plasterki. Wychodza wtedy ladne slimaczki. To samo robimy z druga polowka ciasta.
Kiedy w garnku wszytko bedzie juz miekkie, dodajmy "slimaczki", ktore szybko dochodza do siebie na parze. Nastepnie mieszamy wszytko.

Potrawe je sie z magi, zycze smaczengo! :)
_________________
"Swiatlo jest nietrwale, gasnie na wietrze, zapala sie od blyskawicy, trudno je uchwycic, niczym promien slonca- a jednak warto o nie walczyc..."
 
 
AnnaW 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 22 Paź 2006
Posty: 551
Skąd: Delft
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 9:47 pm   

Jak pozno przychodze z pracy i zawsze trzeba wykombinowac cos na szybko uwielbiam TAGLIATELLE Z LOSOSIEM, PESTO I BROKULAMI.

Czas przygotowania: ok. 15 minut

1) Ugotowac tagliatelle, brokul podzilic w rozyczki i ugotowac (wode tagliatelle i brokulow troche posolic).
2) Wedzonego lososia pociac w male kawalki (w kostke).
3) Do ugotowanego tagliatelle dodac dwie lyzeczki pesto (nie ma znaczenia ktore, ja zazwyczaj uzywam zielone Genovese) dodac takze lososia wszystko wymieszac.
4) Nakladac na talerze przyrzadzone tagliatelle, razem z ugotowanym brokolem...

Smacznego
 
 
ao12 
Poczatkujacy

Dołączyła: 09 Paź 2007
Posty: 11
Skąd: Rotterdam
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 11:09 pm   

A ja proponuje Fałszywe gołąbki, szybciej sie je robi od tych zwykłych :)
1/2 kg mięsa mielonego,
1 szkl.suchego ryżu,
1 szkl.kaszy manny,
3 jajka
1 kg białej kapusty,
sól,pieprz do smaku.

Kapustę poszatkować, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do dużego naczynia, dodać mielone mięso, kaszę mannę, surowy ryż, jajka i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić.
Formować owalne "gołąbki". Smażyć na rozgrzanym oleju, aż "gołąbki" nabiorą złotego koloru. Do rondla wlać około 2 litry wody, dodać przecier pomidorowy rozmieszany w wodzie. Wszystko zagotować. Do gotującego się sosu włożyć "gołąbki" i dusić około 45 minut.
Gotowe gołąbki wyjąć z rondla. Gdy sosu zostanie zbyt mało należy dodać wodę. Sos zagęścić 4 łyżkami mąki rozmieszanej z niewielką ilością wody. Zagotować i doprawić do smaku.
"Gołąbki" podawać z ziemniakami polane sosem.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group