Długi okres wypowiedzenia przy umowie na 6 miesięcy |
Autor |
Wiadomość |
Norinho
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Kwi 03, 2013 10:04 am Długi okres wypowiedzenia przy umowie na 6 miesięcy
|
|
|
Witam,
Mam mały problem z aktualnym pracodawcą, może nie bede tutaj wymieniał nazwy. Mogą znaleźć mój post i wstrzymać mi wypłatę. Napiszę, iż jest to firma logistyczna.
Ale o co chodzi...
Chcę zmienić miejsce zamieszkania i pracę, dlatego wczoraj zadzwoniłem do biura i zapytałem o okres wypowiedzenia.
Powiedziano mi, iż okres wypowiedzenia wynosi w moim przypadku do końca periody czyli 21.04.2013 plus 4 tygodnie. Czyli razem prawie 7 tygodniu.
Chciałbym się was zapytać, czy to jest zgodne z prawem?
Przeszukałem całą umowę i nie ma nic na ten temat, w regulaminie pracodawcy i CAO, które otrzymałem także nic.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Dawid
Edit.
A Jeżeli porzucę prace to kara od 250 do 1500 euro. |
Ostatnio zmieniony przez Norinho Śro Kwi 03, 2013 10:05 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Kwi 03, 2013 1:38 pm
|
|
|
W CAO musi cos byc o "opzegtermijn". |
|
|
|
|
Norinho
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 07, 2013 12:34 pm
|
|
|
Udało mi sie w miare przyjaźnie rozstać z tym pracodawcą, a był nim Stuwadoorsbedrijf van Rooij BV. W miare przyjaźnie to znaczy... na prośbę pracownika.
Wg CAO tj. takiej książeczki, którą od nich otrzymałem pisze, iż przysługuje im prawo do odszkodowania z tego tytułu. Z biura tej że firmy dowiedziałem się, iż kwota opiewa w granicach 250-1500 Euro, a że dostałem wypłatę w czwartek, to mój czas przepracowany od początku nowego okresu rozliczeniowego wynosi 7 dni ~ 320 Euro zarobione.
To myśle, że wezmą mi wszystko.
Jeśli chodzi o czas wypowiedzenia to wygląda to w ten sposób...
W umowie o prace jest termin 4 tygodnie od końca okresu rozliczeniowego, troche pogmatwane.
W CAO jest przeniesienie do art 7:672 ust. 2 i 3. a tam jest napisane.
Jeżeli praca trwa mniej niż 5 lat to okres wypowiedzenia wynosi 1 miesiąc.
Pozdrawiam
Dawid |
|
|
|
|
|
|