Zamknięty przez: Duuvelke Pią Maj 08, 2009 12:18 pm |
Zasiłek Dla Bezrobotnych...Komu ? Gdzie i jak załatwić ? |
Autor |
Wiadomość |
asus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 2:00 pm Zasiłek Dla Bezrobotnych...Komu ? Gdzie i jak załatwić ?
|
|
|
Bardzo proszę o wyjaśnienie mi kto ma prawo do zasiłku w Holandii i gdzie i na jakich zasadach mógłby tą pomoc finansową sobie zapewnić, zorganizować.
Aktualnie jestem bez pracy i każda pomoc finansowa mi się przyda, jeżeli ktoś aktualnie korzysta z zasiłku w NL bardzo proszę o te bezcenne informacje
Pozdrawiam i życzę pewnej i ciekawej pracy dla każdego polaka w NL |
|
|
|
|
krysiajarek8480
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 2:19 pm
|
|
|
Moze starac sie ten kto ma przepracowany rok w holandii musie sie zarejstrowac w UWV jest tam taka zasada ze przez pierwsze 3 miesiace musisz szukac pracy natomiast puzniej idziesz do nich pokazujesz kwitki ze byles i szukales pracy |
|
|
|
|
asus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 2:38 pm
|
|
|
krysiajarek8480 napisał/a: | Moze starac sie ten kto ma przepracowany rok w holandii musie sie zarejstrowac w UWV jest tam taka zasada ze przez pierwsze 3 miesiace musisz szukac pracy natomiast puzniej idziesz do nich pokazujesz kwitki ze byles i szukales pracy |
więc mam przepracowany rok, od 6 miesięcy nie pracuje i w tym szykalem pracy, byłem także w Polsce, czyli mam rozumieć że już teraz należy mi sie zasiłek po złożeniu odpowiednich dokumentów ? |
|
|
|
|
ania37
Nieśmiały użytkownik ania
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 2:39 pm
|
|
|
musisz mieć przepracowane 26 tygodni ,najpóżniej dzień przed pójściem na bezrobocie lub pierwszego dnia w którym jestes bez pracy mUsisz się zgłosić do UWV ,aby sie zapisać,tam dostaniesz formularz do wypełnienia ww uitkering.pierwsze 2 miesiace płacą 75% pensji,następne70% długość zależy ile tutaj przepracowałes.nie jest to jednak takie proste,musisz przynajmniej 6 razy w tygodniu sam szukać pracy i mieć to udokumentowane,oni tez ci szukaja pracy,i jeżeli znajda musisz ja przyjać,na każdym spotkaniu sprawdzaja czy sie wywiazujesz ze swoich obowiazków szukania pracy |
_________________ ania |
|
|
|
|
ELVIczek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 2:44 pm
|
|
|
ania37 napisał/a: | musisz mieć przepracowane 26 tygodni ,najpóżniej dzień przed pójściem na bezrobocie lub pierwszego dnia w którym jestes bez pracy mUsisz się zgłosić do UWV ,aby sie zapisać,tam dostaniesz formularz do wypełnienia ww uitkering.pierwsze 2 miesiace płacą 75% pensji,następne70% długość zależy ile tutaj przepracowałes.nie jest to jednak takie proste,musisz przynajmniej 6 razy w tygodniu sam szukać pracy i mieć to udokumentowane,oni tez ci szukaja pracy,i jeżeli znajda musisz ja przyjać,na każdym spotkaniu sprawdzaja czy sie wywiazujesz ze swoich obowiazków szukania pracy |
Muszę coś dodać do tego Mi właśnie się skończył zasiłek Kiedy go załatwiałam nie musiałam udokumentować że szukałam pracy Po sześciu tygodniach od zgłoszenia się w UWV dostałam decyzję o przyznaniu zasiłku na 3 miesiące. powodzenia |
|
|
|
|
ania37
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 2:51 pm
|
|
|
mi przyznano na półtora roku być moze dlatego muszę szukać i udokumentować |
_________________ ania |
|
|
|
|
asus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 3:20 pm
|
|
|
ania37 napisał/a: | mi przyznano na półtora roku być moze dlatego muszę szukać i udokumentować |
a co było powodem przyznania Ci zasiłku aż na 1.5tora roku ? Standardowo jest chyba 3 miesiące w ciągu roku tak ? |
|
|
|
|
krysiajarek8480
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 3:27 pm
|
|
|
nie wiem aniu kto ci dal na 1,5 roku ja tez jestem zarejstrowana to przwda ze trzeba udokumentowac wszystko ale mi powiedziano ze 2 razy w tydodniu minimum a nie 6 i dostane moze na 3 miechy i zadnych terz pieniedzy mi nie placa
[ Dodano: Czw Maj 07, 2009 3:28 pm ]
pierwsze dostane za 3 miesiace
[ Dodano: Czw Maj 07, 2009 3:29 pm ]
nastepny termin mam za 3 miechy u nich i wtedy wylicza mi ile i na ile dostane
[ Dodano: Czw Maj 07, 2009 3:29 pm ]
watpir zeby inne rejony mialy inaczej
[ Dodano: Czw Maj 07, 2009 3:32 pm ]
http://www.niedziela.nl/f.../smiles/119.gif
[ Dodano: Czw Maj 07, 2009 3:34 pm ]
juz sama nie wiem jak to jest ale ja bylam tam w poniedzialek |
|
|
|
|
ania37
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 3:36 pm
|
|
|
trochę dziwne to co piszesz,no ale może co region to obyczaj,w ciagu 4 tygodni od zarejestrowania dostałam decyzję tak jak wyżej napisałam,że o ile moja sytuacja sie nie zmieni zasiłek bede dostawała przez najblizsze półtora roku po przepracowanych tutaj 8 latach.nie rozumiem dlaczego pierwsze pieniadze masz dostać za 3 miesiace,a z czego niby przez ten czas masz zyć? pierwsza kasę od zarejestrowania dostałam po 4 tygodniach |
_________________ ania |
|
|
|
|
krysiajarek8480
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 3:38 pm
|
|
|
musze chyba tam jechac bo sama nie wiem z czego mam zyc tez dla mnie jest to dziwne ale tak mi powiedziala ja jestem z okolic venlo a ty
[ Dodano: Czw Maj 07, 2009 3:39 pm ]
jest to dla mnie wazne to co piszesz bo nie mam pracy za bardzo nie znam jezyja i ciezko mi z robota |
|
|
|
|
ania37
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 3:56 pm
|
|
|
myślę że coś tam żle zrozumiałaś,za 3 miesiace pewnie sie z toba umówili aby zobaczyć co robisz w sprawie pracy?a pieniążki na pewno dostaniesz po miesiacu,ale przed tym decyzję,jeżeli im nie dostarczyłas to bedą jeszcze chcieli miesięczne wyciagi kontrakt i zwolnienie,ale o to sie upomną tak że czekaj.
jestem z Tilburga |
_________________ ania |
|
|
|
|
krysiajarek8480
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 4:04 pm
|
|
|
ja juz im dostarczylam zwolnienie wszystkie papierki jakie chcieli nastepny termin mam na 19 sierpnia ale poczeka troche tak jak mowisz dzielki wielkie to juz jakas nadzieja |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 5:29 pm
|
|
|
ania37, mogls dostac przyznany zasilek na 18 m-cy jesli masz ciaglosc pracy 5-cio letni lub dluzszy .
Ktos kto przepracowal tylko 25 tyg dostanie zasilek na 3 m-cy. |
|
|
|
|
krysiajarek8480
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 8:26 pm
|
|
|
aniu czy ty jestes na nimiecki paszporcie bo ja nie tak ja tylko mam 1rok przepracowany
[ Dodano: Czw Maj 07, 2009 8:32 pm ]
jestem zameldowana w niemczech a staram sie o zasilek w holandii bo w niemczech mi nie przysluguje moze tyle ztego tyle problemow |
|
|
|
|
siemej
Gaduła
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 9:44 pm
|
|
|
krysiajarek8480 nie ma znaczenia czy na niemieckim paszporcie czy nie. Nawet jak przyjechala 10 lat temu na pozwoleniu o prace, byla zameldowana itp. itd. to mogla dostac zasilek na tak dlugi czas skoro przepracowala 8 lat. |
_________________ niewazne ile mamy....zawsze chcemy wiecej.... |
|
|
|
|
|