Firma bankrutuje i co dalej? |
Autor |
Wiadomość |
zuza-anna
Nieśmiały użytkownik zuzanna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 17 Lis 2008 Posty: 66
|
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 8:55 pm Firma bankrutuje i co dalej?
|
|
|
Witam
Mam taka sytuacje ze firma w ktorej pracuje prawdopodobnie za chwile oglosi bankruta
tyle ze zalega mi sporo pieniezkow z wyplat... sa to wyplaty z wczesniejszego okresu jak rowniez kilka ... nascie ostatnich tygodniowek! Zastanawiam sie czy lepiej dac teraz wypowiedzenie czy poczekac do konca az faktycznie oglosi bankructwo? boje sie ze to moze sie jeszcze przedluzyc a zaskurniakow zacznie brakowac wkrotce....
niewiem ktora opcja jest korzystniejsza ... czy w ogole mam szanse odzyskac te pieniadze i kiedy taka szansa jest wieksza -> jak dam teraz wypowiedzenie czy jak firma upadnie?
i co dalej? .... jak mam odzyskac te pieniadze? gdzie sie zglosic?
a moze mam prawo w miedzyczasie do jakiegos zasilku? i wtedy tez gdzie sie zglosic?
nieznam holenderskiego prawa i daltego nie wiem w ktora strone isc z tym problemem...
prosze o pomoc jezeli ktos orientuje sie w takim temacie i moze pomoc, doradzic! |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
zuza-anna
Nieśmiały użytkownik zuzanna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 17 Lis 2008 Posty: 66
|
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 9:02 pm
|
|
|
Dzieki Gochna -> widzialam ale to nie zaspokaja moich oczekiwan na odpowiedz wzgledem mojego pytania/tematu. |
|
|
|
|
kajko
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 11:00 pm
|
|
|
Witam, może to ci pomoże, w tym roku moja firma też ogłosiła bankructwo, każdy pracownik otrzymał list od adwokata firmy z potwierdzeniem upadłości, w liście była zawarta informacja jaki urzędnik z UWV będzie nas obsługiwał. Miałam 2 spotkania z urzędnikami z UWV na terenie firmy.
1. Otrzymałam papiery do wypełnienia oraz jaki komplet dokumentów jest mi potrzebny do prawidłowego złożenia papierów: kontrakt o pracę, loonsdruki z ostanich 3m-c, paszport, sofii, numer konta, potwierdzenie z urzędu dla bezrobotnych że się zapisałam.
2. na drugim spotkaniu Urzednicy z UWV sprawdzili mi wypełnione papiery oraz udzielili mi pomocy w pytaniach na które nie umiałam odpowiedzieć.
Dokumenty złożyłam, czekałam parę tygodni, zaległe pieniądze otrzymałam mimo braku kontraktu o pracę bo jak urzędnicy stwierdzili że w tym zakładzie przepracowałam kilkanaście miesięcy i miałam wycinki wypłat, więc potraktowali mnuie jakbym miała umowę na czas nieokreślony.
Otrzymałam zaległa wypłatę i 2 miesiące płatnej ochrony, dopiero po upływie tych 2 miesięcy stałam się oficjalnym bezrobotnym.
życzę powodzenia oraz pamięci by skompletować wszystkie wymagane dokumenty na czas. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 11:06 pm
|
|
|
kajko napisał/a: | (...) 2 miesiące płatnej ochrony, dopiero po upływie tych 2 miesięcy stałam się oficjalnym bezrobotnym. (...) |
to nie jest ochrona tylko okres, w ktorym firme przejmuje kurator/syndyk. pewnie jezeli sprawa jest prosta to ten okres moze byc krotszy. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x

|
Wysłany: Wto Paź 18, 2011 9:07 am
|
|
|
Tak jak napisala kajko. Zalatwia wam pewnie ludzi z uwv do pomocy w wypelnianiu papierow. Najwazniejsze i to wam powiedza abys zaraz po tym jak faktycznie oglasza upadlosc poszla do uwv i zapisala sie jako bezrobotna. Zalegle pieniadze odzyszkasz z uwv. Zalegle wyplaty dostaniesz dosc szybko. Reszte jak urlopowe i nadgodziny moze potrwac do 3 miechow. |
|
|
|
|
|