Bruksela |
Autor |
Wiadomość |
AnnaW
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 22 Paź 2006 Posty: 551 Skąd: Delft
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2007 10:03 pm Bruksela
|
|
|
Poleam goraco wybrac sie na weekend do Brukseli. Ja pojechalam tam tylko na jeden dzien- sobote, wyjechalismy sobie z rana i wrocilismy wieczorkiem. Bardzo milo wspominam ten wypad. Widzielismy wiele fajnych rzeczy ktore chcilismy zobaczyc a takze w drodze powrotnej zobaczylismy nagle z dala atoma (ta wilka budowle co wyglada jak atom) i probowalismy sie do niej dostac. Jakos nam sie udalo, ale po drodze znalezlismy swietne miejsce - budowle chinski, cos pieknego, pieknie oswetlone wieczorkiem.
Bylismy w katedrze, bazylice, noramalie cudne budowle.
Uwazam takze, moj chlopak takze, ze rynke Brukseli jest jeden z najpeikniejszych jakie kiedykowlwiek widzielismy. Naprawde cudo.Polecam Bruksele, mnie znowu tam ciagnie na przejazdzke |
|
|
|
|
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 425 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2007 12:33 am
|
|
|
A ja bardzo polecam Brugge, sliczne miasteczko choc 80% mijanych ludzi to turysci
Romantyczne nocne zycie.... tzn mam na mysli kolacje, spacery i caly ten nastroj he he he |
|
|
|
|
shemoo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2007 12:02 pm
|
|
|
wlasnie zamierzam sie wybrac do brukseli na weekend:) |
|
|
|
|
EwazHolandii
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lis 2006 Posty: 630
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 4:07 pm
|
|
|
też będę musiała się kiedyś wybrać.Ode mnie nie jest tak daleko.Około 1,5 godziny autostradą.A jak na razie to byłam blisko Brukseli w Antwerpii,gdzie jest również wielu Polaków.To tylko około 40 km od Brukseli. |
|
|
|
|
EwazHolandii
|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 9:11 am
|
|
|
a do Brugge mam jeszcze bliżej... |
|
|
|
|
Koza
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 11:02 am
|
|
|
Uważajcie na Brukselę (i Belgię w ogóle) jeśli jedziecie autem na gaz. Każdy parking podziemny w Belgii ma zakaz wjazdu aut z LPG.
Jakeiś dwa miesiące temu pojechaliśmy sobie na krótki weekend (sobota i niedziela) do Brukseli. Po długim poszukiwaniu miejsca do zaparkowania wjechałem na "City Parking". Godziny otwarcia (jak byk) przy wjeździe - pn-pt 6.30-23.00, weekend 7.00-22.30.
Jakież było moje zdziwienie, gdy w niedzielę po południu przyszedłszy po samochód zastałem parking zamknięty na cztery spusty. Poszukiwania wykazały, że "City parking" to nie jest bynajmniej parking miejski, a prywatny o wielce mylącej nazwie, że parking jest faktycznie "gesloten op zondag en feestdagen" (napisane niezwykle małymi literami, niewidoczne przy wjeździe) i nie ma żadnego kontaktu do zarządcy parkingu. Służby miejskie nie mogą nijak pomóc (z policją nie można się dogadać po angielsku zupełnie, a ich śmieszny holenderski jest niezrozumiały - coś jak Francuz próbujący mówić w obcym dla siebie języku).
Brzmi to trochę jak horror, ale to właśnie przydarzyło się nam w stolicy państwa wysoko rozwiniętego i poniękąd stolicy Wspólnoty Europejskiej.
Nie pozostało nam nic innego jak znaleźć hotel na tą przymusową noc i zgłosić nieobecność u pracodawców.
Jedynym plusem tej przymusowej nocy w Brukseli było znalezienie wspaniałej crepiarni - La Maison Des Crepes, Rue Du Midi 13, 1000 Bruxelles - polecam.
Jeśli wybieracie się do Bruggi, skorzystajcie z parkingów P+R - opłata 2 euro za dzień i darmowe bilety powrotne na autobus do centrum.
W Gencie parkingi P+R są za daleko od centrum - zupełnie darmowe w weekendy, ale też nie można dostać tych gratisowych biletów na środki komunikacji miejskiej. W centrum są dwie strefy parkowania - droższa (10E za dzień) na południe od torów kolejowych i na wschód od Sint Peterstraat, oraz tańsza (2E za dzień), np. na Sint Amandsplein. Dla pewności opłatę należy sprawdzić na parkometrze.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w zwiedzaniu Belgii!
Koza |
_________________ Koza
www.BYKOM-STOP.avx.pl |
|
|
|
|
EwazHolandii
|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 1:05 pm
|
|
|
ja właśnie jutro wybieram się do Brukseli. |
|
|
|
|
AnnaW
|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 8:05 pm
|
|
|
A ja moge kogos zabrac do Brukseli (2 osoby) 18 lipca (do Brukseli) lub/i 29 lipca (z Brukseli do Holandii) niestety tylko w jedna strone poniewaz musze kogos odebrac z lotniska a 10 dni pozniej zawiezc z powrotem wiec jak ktos sobie zalatwi druga strone, lub pojedzie pociagiem, druga moze jechac ze mna......
a warto zobaczyc |
|
|
|
|
AnnaW
|
|
|
|
|
EwazHolandii
|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 8:44 pm
|
|
|
postaram się to zobaczyć,a zwłaszcza stary rynek. dzięki za info.pozdrawiam. |
|
|
|
|
EwazHolandii
|
Wysłany: Nie Maj 06, 2007 12:18 am
|
|
|
no i właśnie byłam w Brukseli.Jestem pod wrażeniem,polecam wszystkim to miasto.Obok przepięknych zabytków,nowoczesne budynki.Spędziłam cały dzień na zwiedzaniu ale zamierzam tam jeszcze wrócić bo nie widziałam wszystkiego.Rynek jest przepiękny,te gotyckie katedry,bazyliki;synagogi.Atom widziałam tylko z daleka,poza tym te cudowne chińskie budowle...Dużo by tu pisać... |
|
|
|
|
AnnaW
|
Wysłany: Śro Lip 04, 2007 2:46 pm
|
|
|
Kto byl w Brukseli w Mini Europe??
Wybieram sie tam za dwa tygodnie, ale chcialabym wiedziec ile musze liczyc czasu aby wszystko sobie tam poogladac.
Tak jak na Madurodam powiedzialabym dwie godzinki starcza, czy Mini Europe jest wiekszy czy mniejszy od Madurodamu???
Kto tam byl?? |
|
|
|
|
meetdziura
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sie 03, 2009 3:09 pm
|
|
|
Gdzie najlepiej zaparkowac samochod w Brukseli? Czy sa tam parkingi typu P+R?
Nie koniecznie musi to byc parking bezplatny ale w rozsadnej cenie. Moze zaparkowac pod miastem i do centrum dojechac autobusem/metrem ? |
|
|
|
|
perejra
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 14 Lip 2008 Posty: 57 Skąd: haga
|
Wysłany: Pon Sie 03, 2009 6:20 pm mini europa
|
|
|
mini europa jest mniejsza niz madurodam. dwie godziny to razem z odpoczynkiem na laweczce |
|
|
|
|
AnnaW
|
Wysłany: Pon Sie 03, 2009 7:16 pm
|
|
|
Najlepiej pojechac do Brukseli w niedziele, wtedy mozna zaparkowac prawie w samym centrum bezplatnie, a mini europe jest fajne, szczegolnie ze ladnie widac Atomium na tle wiezy Eiffla... |
|
|
|
|
|