Kryzys w Polsce ?? |
Autor |
Wiadomość |
aknairam
Gaduła nad gadułami :-) mari(an)ka

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Wrz 2008 Posty: 409 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 7:37 pm Kryzys w Polsce ??
|
|
|
Własnie tu jestem !Polska to piekna kraj! i za cholere nie dostrzegam tego co ostatnio tak szumnie sie zwie ,,kryzys,,Wieś tańczy i śpiewa i kryzys olewa ! I to wcale nie przenośnia !!Naprawde nie ma gdzie zaparkowac auta od sklepu począwszy na kosciele skonczywszy ! W sklepach - SZAŁ zakupowy nie widziałam zeby kto zbytnio liczył grosze (no oczywiscie oprocz mnie (ja dodawanie cen w sklepach wyssałam zmlekiem )A tak,, poza ,,to fajnie bo to tylko tydzien -pozdrawiam wszystkich i wszystkie. |
|
|
|
|
piotrm
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 8:07 pm kryzys w polsce
|
|
|
oczywiscie ze kryzysu specjalnego nie widac-oczywscie uogolnienie do stwierdzenia "w polsce" to jest problem,bo gdzie nie bylo pracy i nie bedzie jeszcze wiele lat niezaleznie kto bedzie rzadzil.w duzych miastach i okolicach o kryzysie tylko slyszy sie i widzi w tv,tak jak na przyklad informacje o yeti,podobno jest a nietorzy nawt widzieli...moj ponad tygodniowy pobyt w trojmiescie spozytkowalem m.in na rozmowach ze znajomymi,czy ktos stracil prace lub ma takich znajomych-niestety nie znalazlem takich.osobna sprawa ze nietorzy wciaz bardzo malo zarabiaja a ciagle gadanie o kryzysie ma na celu wyszukanie powodu dla ktorego nie przyznaje sie podwyzek plac.na ta chwile nawet na odleglosc latwiej mi znalezc prace w polsce niz ja zmienic w holandii |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 8:31 pm Re: Kryzys w Polsce ??
|
|
|
aknairam napisał/a: | Własnie tu jestem !Polska to piekna kraj! i za cholere nie dostrzegam tego co ostatnio tak szumnie sie zwie ,,kryzys,,Wieś tańczy i śpiewa i kryzys olewa ! I to wcale nie przenośnia !!Naprawde nie ma gdzie zaparkowac auta od sklepu począwszy na kosciele skonczywszy ! W sklepach - SZAŁ zakupowy nie widziałam zeby kto zbytnio liczył grosze (no oczywiscie oprocz mnie (ja dodawanie cen w sklepach wyssałam zmlekiem )A tak,, poza ,,to fajnie bo to tylko tydzien -pozdrawiam wszystkich i wszystkie. |
Witam,
Kryzys odczujesz w momencie kiedy stracisz prace i nie będziesz mógł znaleść innej ...
Pamietaj ze jeść trzeba zawsze wiec popyt na żywność jest duży i będzie duży ...
Kryzys byś odczuł jakbyś stracił ok 50-70% kapitału na GPW lub Nc lub opcjach walutowych ...
Kryzys odczujesz jak bedziesz musiał zwolnić połowe pracowników i zakończyć swoją działalność gospodarcza ...
Tych opcji moge mnożyć i mnożyć ...
Wiec ciesz sie że jak na razie nie odczuwasz kryzysu bo znam dużo osób które przez ten "kryzys" straciły swoje oszczędności i musiały zakończyć swoje działalności ...
Pozdrawiam serdecznie |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
mariola.slimak
Poczatkujacy mariola.s
|
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 11:04 pm Re: Kryzys w Polsce ??
|
|
|
aknairam napisał/a: | Własnie tu jestem !Polska to piekna kraj! i za cholere nie dostrzegam tego co ostatnio tak szumnie sie zwie ,,kryzys,,Wieś tańczy i śpiewa i kryzys olewa ! I to wcale nie przenośnia !!Naprawde nie ma gdzie zaparkowac auta od sklepu począwszy na kosciele skonczywszy ! W sklepach - SZAŁ zakupowy nie widziałam zeby kto zbytnio liczył grosze (no oczywiscie oprocz mnie (ja dodawanie cen w sklepach wyssałam zmlekiem )A tak,, poza ,,to fajnie bo to tylko tydzien -pozdrawiam wszystkich i wszystkie. |
przepraszam cie bardzo ale co ty możesz wiedziec o kryzysie tu w PL skoro pracujesz i mieszkasz w NL a przyjechałes tu na tydzien i to ten swiateczny, to nic dziwnego ze widzisz "szał zakupów".
mojego meza zwolnili z pracy w połowie stycznia pracował jako operator cnc, miał stała umowe, i doswiadczenie, zwolnili go wraz z 30 innymi pracownikami firmy, od tamtej pory szuka pracy i tu w PL i w NL bo pracował w NL przez 1,5 roku, jego holenderski pośrednik powiedział ze pracy na razie nie ma i nie wiadomo kiedy bedzie, a w PL z praca jest totalna porazka, a zyc z czegos trzeba.
wybaczcie ale co o kryzysie wiedza osoby których ten kryzys nie dotknoł?
a jak tak wam źle w NL a tu jest tak łatwo z pracą, to czemu nie wracacie do PL na stałe tylko na tydzien tu jestescie???
pozdrawiam i wesołego jajka zycze |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 8:27 am
|
|
|
Ale kto powiedział że źle? Wiesz ja też byłem w Polsce i to nie w czasie świąt i było identycznie w sklepach wózki na maxa wyładowane i tak dzień w dzień i często te same osoby. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
piotrm
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 9:59 am kryzys
|
|
|
tak sie szczesliwie sklada ze w czerwcu wlasnie wracam do polski z tej holenderskiej super dobroci.w sumie to troche rozczarowalem sie tym krajem.wole w kraju wsrod przyjaciol zarabiac 2,5 raza mniej niz tu miec poczucie ze na kazdym kroku pracodawcy robia rodakow na szaro.moze zle trafilem.wszystkim zycze wesolych swiat |
|
|
|
|
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 11:20 am
|
|
|
[quote="aknairam"]Własnie tu jestem !Polska to piekna kraj! i za cholere nie dostrzegam tego co ostatnio tak szumnie sie zwie ,,kryzys,,Wieś tańczy i śpiewa i kryzys olewa ! I to wcale nie przenośnia !!Naprawde nie ma gdzie zaparkowac auta od sklepu począwszy na kosciele skonczywszy ! W sklepach - SZAŁ zakupowy nie widziałam zeby kto zbytnio liczył grosze (no oczywiscie oprocz mnie (ja dodawanie cen w sklepach wyssałam zmlekiem )A tak,, poza ,,to fajnie bo to tylko tydzien -pozdrawiam wszystkich i wszystkie.[/quote]
Wiesz moi znajomi w Polsce maja firme,ktora udziela pozyczek,cos na zasadzie Providenta tylko oczywiscie na mala lokalna skale.Nawet nie wiesz ile ludzie sa w stanie pozyczyc w okresie swiat,niewazne czy Bozego Narodzenia czy Wielkiej Nocy,zeby wystawnie je urzadzic aby przez te krotka chwile zapomniec o problemach i tym ze nie maja tak na codzien kasy na nic praktycznie oprocz rachunkow.Oczywiscie dochodzi jeszcze aspekt-zastaw sie a postaw sie.
Takie ocenianie sytuacji po pojemnosci koszyka na zakupy jest chyba jednak troche pochopne.
Tylko,ze potem maja mega problemy z oddawaniem i to jest zloty okres dla windykatorow |
_________________ nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radze... |
|
|
|
|
mariola.slimak
Poczatkujacy mariola.s
|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 11:52 am Re: kryzys
|
|
|
piotrm napisał/a: | tak sie szczesliwie sklada ze w czerwcu wlasnie wracam do polski z tej holenderskiej super dobroci.w sumie to troche rozczarowalem sie tym krajem.wole w kraju wsrod przyjaciol zarabiac 2,5 raza mniej niz tu miec poczucie ze na kazdym kroku pracodawcy robia rodakow na szaro.moze zle trafilem.wszystkim zycze wesolych swiat |
gdyby mojego meza nie zwolnili i gdyby znalazł szybko nowa prace, to pewnie tez bym powiedziała ze kryzysu nie ma, nie wiem jak jest w trójmiescie z praca ale wiem jak jest na slasku - beznadziejnie, gdybysmy nie musieli stawac wobec dylematów czy kupic dziecku nowe buty (bo ze starych wyrosło) czy kupic kilo jakiegos miesa zeby miec na 3 obiady, tez bym twierdziła ze kryzysu nie ma, z reszta nie tylko nas dotkneła ta sytuacja bo mamy paru znajomych którzy tez stracili w ostatnich miesiacach prace uwiez mi ze gdybys był w naszej sytuacji wolałbys zostac w holandii nawet u beznadziejnego pracodawcy byle by tylko twoja rodzina miała co jesc
pozdrawiam i mokrego poniedziałku zycze
PS. nasz wózek na swieta wygladał skromnie, bo kupilismy tylko najpotrzebniejsze rzeczy i nawet nie pozwolilismy sobie na to zeby kupic dzieciom po jednej czekoladzie od zajaczka |
|
|
|
|
murzynisko
Poczatkujacy
Wiek: 47 Dołączył: 05 Kwi 2008 Posty: 19 Skąd: już Polska
|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 1:29 pm
|
|
|
a ja chce wrócić do Polski w lipcu..jestem w Holandii 2 lata i chyba starczy...sam jak paluch..trzeba poznać dziewczyne...zalozyć rodzine...życie przez paluchy ucieka...
tylko troche sie boje....czy znajde prace w Polsce.
pomóżcie...doradzcie...bede wdzieczny |
|
|
|
|
kindzal
Super gaduła

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 4:51 pm Re: Kryzys w Polsce ??
|
|
|
mariola.slimak napisał/a: |
mojego meza zwolnili z pracy w połowie stycznia pracował jako operator cnc |
Akurat w tej branży jest masa pracy w Holandii i to dobrze platnej pracy ! Ale trzeba znać język... |
_________________ " Kto nie szanuje i nie ceni swej przeszlości, nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani prawa do przyszlości. " Józef Piłsudski. |
|
|
|
|
mariola.slimak
Poczatkujacy mariola.s
|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 6:42 pm Re: Kryzys w Polsce ??
|
|
|
kindzal napisał/a: |
Akurat w tej branży jest masa pracy w Holandii i to dobrze platnej pracy ! Ale trzeba znać język... |
dzieki za informacje, ale niestety jezyk jest problemem, bo maz zna co nie co angielski, ale watpie ze z jego znajomoscia angielskiego umiałby sie dobrze dogadac w pracy na podobnym stanowisku (operator cnc).
ciągle jednak mamy nadzieje ze uda nam sie dosc szybko wybrnac z tego dołka, i ze maz znajdzie prace.
wesołego kurczaka |
|
|
|
|
Natalia1989
Poczatkujacy Natalia

Wiek: 36 Dołączyła: 02 Gru 2008 Posty: 12 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 10:49 am
|
|
|
Polska jest pieknym krajem i na tym to sie konczy.Ja jestem dumna z tego ,ze jestem Polka ale trzeba spojrzec prawdzie w oczy i powiedziec kiedy kryzysu nie bylo w Polsce?Kryzys byl ,jest i zawsze bedzie dopoki caly rzad nie upadnie i ludzie sie nie zmienia w Polsce a to co sie dzieje w Polsce to jest bagno ,tak samo za granica zeby rodak okradal,zabijal rodaka.
A jesli chodzi o wozki w sklepach to co widzicie tylko Ci ludzie ktorych na to stac ,a tych biedniejszych jest masa a jesli nie widzicie biedy w Polsce to przestancie patrzyc przez rozowe okulary |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 11:03 am
|
|
|
Tak... A w Holandii nie ma biednych ludzi - wystarczy wejsc w niektore turecko-polskie osiedla (przez niektorych nazywane wrecz gettami) i juz jest obraz zupelnie zmienia.
Holandia jest "ogata bo obciazenia fiskalne tutaj sa duzo, duzo wieksze bo panstwo socjalne trzeba utrzymac. O ile osoby slabo zarabiajace nie odczuwaja tego, to jak zarabiasz lepiej i musisz oddac 52% pensji na sam podatek dochodowy to sie noz w kieszeni otwiera (w polsce masz 19 i chyba 33%) |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Natalia1989
Poczatkujacy Natalia

Wiek: 36 Dołączyła: 02 Gru 2008 Posty: 12 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 11:27 am
|
|
|
ale ja wiem o tym ale widzisz mimo wszystko Polacy wola wyjezdzac do Holandii niz zostawac w Polsce,i pracuja potem ja na to mowie Oswiecim za 5 ,6euro od switu do nocy.Bo w Polsce pracy niema a jak jest to ile zarobia 1000zl 1500zl i to ludzie po studiach |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 12:04 pm
|
|
|
Praca w Polsce jest.
Pracowalem dla firmy ktora miala mini market - przez ponad 8 miesiecy szukalismy kogos do pracy na kasie. Ludzie nie chcieli pracowac za 2k pln. Przychodzili, poprawcowali 2-3 dni i sie wiecej nei pokazywali... W Holandii polacy potrafia pracowac po 14h/dzien a w PL ? |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Czw Kwi 16, 2009 12:06 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|