NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Walka o zniesienie wiz dla Polaków do USA
Autor Wiadomość
Ewa P 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Czw Cze 25, 2009 1:20 pm   Walka o zniesienie wiz dla Polaków do USA

Polonia amerykańska walczy o to, aby system wizowy dla Polaków wyjezdzających do USA został zniesiony.

Pomysł osobiście uważam za genialny, mimo iż posiadam wizę i byłam w USA, to chętnie osobiście przyłączę sie do akcji i WAS również zachęcam.

Wystarczy tylko wypełnić na dole strony internetowej http://www.ny.pl/index.php?o=letter swoje dane i wysłać list do białego domu w USA. Zajmuje to dosłownie minutę, a możemy wspólnie zmienić naprawdę wiele.

Dlaczego mamy rezygnować z wyjazdu na wakacje czy zakupy do USA bo ogranicza nas wiza??

Przyłączcie się do akcji!!! Dla nas też walczą już nasi rodacy z USA

:038:

:039:

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Cze 28, 2009 12:56 pm   

Zrobmy akcje moze "wroc jak Ci sie wiza konczy i nie zostawaj na czarno" to problem sie rozwiaze...

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

tomaszxxx 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Cze 28, 2009 1:59 pm   

po co sie pchac gdzies gdzie nas nie chca

Misimovic 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Cze 28, 2009 4:26 pm   

m4rcin napisał/a:
Zrobmy akcje moze "wroc jak Ci sie wiza konczy i nie zostawaj na czarno" to problem sie rozwiaze...

Typowe podejście Polaka, nie mój problem , co mnie to obchodzi.
To może zrobimy akcje "Brak Ci Kwalifikacji? Nie znasz języka? A Twoja kultura osobista stoi pod wielkim znakiem zapytania - To nie przyjeżdżaj do Holandii” i problem postrzegania Polaków w Holandii tez się rozwiąże.

tomaszxxx napisał/a:
po co sie pchac gdzies gdzie nas nie chca

A tu w Holandii witają nas z otwartymi rękoma.

Jak najbardziej jestem za, jeżeli ma to komuś pomóc to, dlaczego nie?

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Cze 28, 2009 4:52 pm   

Misimovic,
Ja mam takie zdanie jak marcin zeby wielu naszych rodakow dostajac wizy wracalo jak trzeba w terminie nie bylo by tyle problemow dla innych z dstaniem wizy np na wakacje . Zobacz ilu polakow jest nielegalnie w US . myslisz ze oni wszyscy tam sa bo maja tak dlugi termin wizy i ze maja pozwolenie na prace , pobyt ??

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Cze 28, 2009 5:20 pm   

Misimovic napisał/a:
m4rcin napisał/a:

Typowe podejście Polaka, nie mój problem , co mnie to obchodzi.
To może zrobimy akcje "Brak Ci Kwalifikacji? Nie znasz języka? A Twoja kultura osobista stoi pod wielkim znakiem zapytania - To nie przyjeżdżaj do Holandii” i problem postrzegania Polaków w Holandii tez się rozwiąże.

Tylko sprawdz czemu Polska i USA nie maja ruchu bezwizowego. Wlasnie dlatego, ze duzo ludzi nie wraca w terminie/nie wraca wogole i jest na czarno.
Jak odsetek "zapominalskich" bedzie niewielki to bedziemy miec ruch bezwizowy... Administracja USA mocno obnizyla limity ludzi ktorzy musza wrocic w terminie zby miec ruch bezwizowy ale i tak polacy przekraczja te limity wiec mozemy narazie zapomniec.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

Ostatnio zmieniony przez m4rcin Nie Cze 28, 2009 5:22 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Misimovic 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Cze 28, 2009 5:42 pm   

Czasy tzw. ”Eldorado” w US już dawno minęły i nie jest to kraina mlekiem i miodem płynąca jak niektórzy do dzisiaj myślą. Ograniczenia wizowe US w stosunku do Polaków w dzisiejszych czasach są przesadnie stosowane. Nie neguje tutaj faktu, że pozostawanie w US po wygaśnięciu wizy jest czymś dobrym wręcz przeciwnie jest to jawne łamanie prawa. Tylko wskażcie, chociaż jeden kraj gdzie przebywają Polacy i nie są na bakier z prawem.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Cze 28, 2009 5:46 pm   

http://wiadomosci.gazeta....do_USA_dla.html

i zobacz jak daleko jestesmy od limitu... I starego i nowego...

Sam bym chetnie pojechal sobie do USA na tydzien, dwa.. Ale nie chce mi uzerac z ambasada...

Ostatnio zmieniony przez m4rcin Nie Cze 28, 2009 5:47 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Misimovic 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Cze 28, 2009 6:50 pm   

Tak tylko, co to jest ten ”magiczny limit odmów”? Wizy przyznają, w oparciu o niejasne do końca kryteria, amerykańscy pracownicy konsularni. To tylko suma ich decyzji określa procent odrzuconych podań. US przez wiele dziesięcioleci nie miało granicznej kontroli wyjazdowej i do końca nikt nie jest w sanie określić ile osób wróciło a ile przebywa na terenie US bez stosownych pozwoleń i stwierdzenie, że dlatego są jeszcze wizy, bo Polacy nie wracają nie jest do końca prawdą. Mówiąc prosto, urzędnicy konsularni odmawiają wiz, bo brak im wiary i nie chcą wierzyć we wszystko, co im polski interesant do wierzenia podaje.
Również chciałbym kiedyś polecieć do US bez żadnych problemów i miejmy nadzieję, że nadejdzie taki dzień.

filnec 
Gaduła

Wysłany: Pon Cze 29, 2009 5:47 pm   

czołem rodacy :039: . Mam wyznaczoną rozmowę z konsulem na za 2 miesiące i na 4 przed wylotem do L.A. Wiecie czy są jakiekolwiek reguły którymi rządzą się linie podwyższając sukcesywnie ceny biletów? Mam między innymi na myśli jakiś deadline parę miesięcy przed lotem, a do którego bilety są w miarę tanie (np 500€). Zastanawiam się czy teraz kupować (z ubezpieczeniem) czy poczekać (radzą czekać, ale gdy ma się pewność ....).
miłego dnia :073:

Ewa P 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 6:22 pm   

filnec :)

Jesli chodzi o bilety do USA to polecam kupic z www.expedia.de lub www.aerlingus.com .To sa najtansze jakie znam. Ja bylam w USA Aerlingusem i bylo ok.

Ubezpieczenie mozesz sobie wykupic przeciez na sam wyjazd, ktore bedzie wazne w dniu wyjazdu do powrotu- turystyczne.

Chyba ze chodzi o ubezpieczenie na bilet, to musisz poczytac czy zawiera sie w cenie czy nie. Zazwyczaj na loty dlugie jest, ale nie zawsze.

Powodzenia w Konsulacie :)

A reguly ktorymi rzadza sie linie to jedna glówna, czym blizej wyjazdu kupujesz bilet tym drozej bedzie...chyba ze nagle zrobia promocje co sie rzadko zdarza.
Bilet najlepiej kupic jak dostaniesz juz wize
Ostatnio zmieniony przez Ewa P Pon Cze 29, 2009 6:23 pm, w całości zmieniany 1 raz  

filnec 
Gaduła

Wysłany: Pią Lip 03, 2009 10:43 am   

dzięki Ewa. szukałem biletu na www.cheaptickets.nl i www.vliegtickets.nl. Ceny są podobne do aerlingusa. Rozważam jeszcze airberlin ale tam nie sprzedają z dużym wyprzedzeniem.zobaczę jak będzie po rozmowie. Ubezpieczenie dot biletu na wypadek anulowania itp jest doliczane do ceny, około 5% wartości plus stałe 50e. Chyba sobię daruję. miłego dnia :039:

Odpowiedz do tematu