Praca w Holandii a składki ZUS |
Autor |
Wiadomość |
marcus124
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 30, 2011 2:22 pm Praca w Holandii a składki ZUS
|
|
|
Witam wszystkich!
Mam okazję podjąć pracę w Holandii przez pośrednika z siedzibą w Polsce.
Chciałbym wiedzieć czy holenderski pracodawca będzie wpłacał moje składki do holenderskiego ZUSu czy będzie przekazywał składki pośrednikowi a on do polskiego ZUSu.
Pozdrawiam marcus124 |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Śro Lis 30, 2011 3:08 pm
|
|
|
ten posrednik to biuro, ktore ci zorganizuje tylko transport do nl? czy podpiszesz z nimi umowe i to oni (jako polska firma) beda ci wyplacac pieniadze?
jezeli to pierwsze, to nic do zusu nie wplynie. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
marcus124
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 30, 2011 3:25 pm
|
|
|
Z pośrednikiem podpisuje umowę. |
|
|
|
|
zaq

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Śro Lis 30, 2011 4:17 pm
|
|
|
a ten posrednik to polska czy holenderska firma?
jezeli holenderska, a tu jest tylko biuro, ktore rekrutuje i wysyla do holandii (czyli w umowie firma bedzie miala adres w nl), to nic do zusu nie wplynie.
jezeli to polska firma, ktora deleguje pracownikow do holandii, to podatek oraz zus zostanie zaplacony w pl.
teraz zauwazylem, ze pytasz o holenderskiego pracodawce. firma, dla ktorej bedziesz docelowo pracowal, bedzie placila posrednikowi za twoje uslugi. dla ciebie pracodawca bedzie posrednik z ktorym podpiszesz umowe. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
|
|
|
|
marcus124
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 30, 2011 4:42 pm
|
|
|
NL Jobs-wydaje mi się że holenderska, w Opolu ma oddział zarejestrowany jako spółka z o.o. |
Ostatnio zmieniony przez marcus124 Śro Lis 30, 2011 4:43 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Lis 30, 2011 5:06 pm
|
|
|
marcus124,
Cytat: | czy holenderski pracodawca będzie wpłacał moje składki do holenderskiego ZUSu |
wiele osob tu pracuje przez polskie biuro posrednictwa pracy ,jak do tej pory nie slyszalam by holenderski pracodawca wplacal skladki do polskiego ZUSu |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Śro Lis 30, 2011 5:16 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | wiele osob tu pracuje przez polskie biuro posrednictwa pracy ,jak do tej pory nie slyszalam by holenderski pracodawca wplacal skladki do polskiego ZUSu |
ale, ze jak to tak? jezeli masz umowe o prace z polska firma, to jak to mozliwe, ze nie odprowadzaja za ciebie wszystkich obowiazkowych skladek?
zawsze mi sie wydawalo, ze najczesciej jest tak, ze polska firma wysyla cie do np. holandii, gdzie podpisujesz umowe z holenderska firma. w takim przypadku, udzial polskiej firmy w calym tym procederze, mozna pominac (oni zajeli sie tylko rekrutacja). |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Śro Lis 30, 2011 5:28 pm
|
|
|
zaq,
zrozumialam ze kolega zalatwia sobie prace przez polskie biuro posrednictwa pracy
jesli to jego zaklad pracy deleguje go tu do roboty ... to wtedy jest tak jak piszesz
Cytat: | jezeli to polska firma, ktora deleguje pracownikow do holandii, to podatek oraz zus zostanie zaplacony w pl.
|
|
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Śro Lis 30, 2011 5:34 pm
|
|
|
Gochna H, no wlasnie ja nie do konca rozumiem jak to jest.
ale np. niech to bedzie Polska Firma Sp. z o.o.
- zatrudnia pracownika (spisuje z nim umowe o prace),
- wysyla go do pracy w Holandii na takich zasadach jak robia to uitzendbiura
kto wtedy placi zus? gdzie idzie zaliczka na podatek dochodowy? istnieja w ogole takie firmy?
z tego co widze na forum, to wiekszosc idzie do polskiej firmy, jedzie do holandii, a umowe o prace podpisuje z firma holenderska (czesto po holendersku i nic z niej nie rozumiejac). |
|
|
|
|
marcus124
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 30, 2011 5:38 pm
|
|
|
Ale to jest holenderska firma czy polska? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Śro Lis 30, 2011 5:47 pm
|
|
|
moze wypowie sie ktos, kto dla nich pracuje.
moim zdaniem biuro "NL Jobs Polska Sp. z o.o." (z siedziba w Opolu) ma za zadanie sprawdzic czy sie nadajesz i wyslac cie do holandii, gdzie podpiszesz umowe z holenderskim NL Jobs B.V. (z siedziba w Maasdijk). Te 2 firmy to odrebne podmioty gospodarcze (moze i zalezne, ale to nie ma nic do rzeczy).
[ Dodano: Sro Lis 30, 2011 5:50 pm ]
tak jeszcze raz zerknalem na strone, ktora podala gochna. wymagaja od ciebie bsn/sofi. pracujac w polskiej firmie, nie masz potrzeby posiadania tego numeru. |
Ostatnio zmieniony przez zaq Śro Lis 30, 2011 5:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
marcus124
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 30, 2011 5:54 pm
|
|
|
Dzwoniłem do ZUSu, rozmawiałem z czterema osobami i żadna z nich nie wiedziała gdzie pójdą moje składki, na koniec poradzono mi żebym spytał się kogoś kto pracował w Holandii.
Ręce opadają |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Śro Lis 30, 2011 5:55 pm
|
|
|
jezeli bedzie tak jak mysle, ze bedzie, to zus nie dostanie ani grosza z twojej wyplaty. |
|
|
|
|
marcus124
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 30, 2011 5:57 pm
|
|