Przesunięty przez: Gochna H Pią Paź 21, 2011 6:09 pm |
Branża hotelowo-gastronimiczna |
Autor |
Wiadomość |
Aasia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Paź 21, 2011 5:22 pm Branża hotelowo-gastronimiczna
|
|
|
Witam serdecznie
czesc postu edytowana takich informacji nie umieszczamy na forum, zachowaj je dla siebie ,lub umiesc w swoim CV
Nie mogłam znaleźć żadnego forum które opisuje zarobki, oraz cały zakres pracy w tym kierunku, potrzebuje zatem pomocy , może ktoś z Państwa napisze adres strony, lub wyrazi swoja opinie na temat pracy w hotelarstwie w Holandii.
Jakie są wymagania , czego można się spodziewać , czy jest możliwość dostania fast kontraktu?
Dziękuje z góry za odpowiedź
pozdrawiam. |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Paź 21, 2011 6:13 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pią Paź 21, 2011 5:57 pm
|
|
|
bez znajomosci jezyka to mozesz tu w hotelu co najwyzej sprzatac |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
Aasia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Paź 21, 2011 8:37 pm
|
|
|
Orientuje sie ktos jak wygląda sytułacja w Eindhoven- Tilburg jeżeli chodzi o branże hotelową.
[ Dodano: Pon Paź 24, 2011 9:16 pm ]
Potrzebuje pomocy , szukam jakiegos forum na ten temat, albo z proźbą aby kto ktoś z Państwa wypowiedział się na tematy pracy w hotelach. |
|
|
|
|
jw1987
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 25, 2011 6:21 pm
|
|
|
witaj
Od 3 lat jestem w Holandii i pracuję w ogromnym 4* hotelu jako kelnerka.
Praca jest dosyć ciężka, choć bywają różne dni, wiadomo- dużo gości dużo pracy.\Na kelnerstwie pracują tylko 3 polskie dziewczyny, i każda z nas jest uważam troche bardziej wykorzystywana niż holendrzy. My po prostu umiemy sobie zorganizować pracę i umiemy pracować i niestety pokazałyśmy to dlatego oczekują od nas więcej. Chyba czasem warto zwalić głupa i udawać że sie nie wie i nie umie , ale niestety z kolei takie osoby szczególnie z Polski są szybko wymieniane na nowy model. Jeśli chodzi o vast contract to jest ciężko, nie znam nikogo kto by takowy z miejsca dostał!
Pierwszy kontrakt dostałam na 700godzin na pół roku. Drugi i trzeci tak samo. Czwarty na 500 godzin na rok, ale sama sobie tak zażyczyłam, bo dostałam dodatkową pracę, lżejszą i lepiej płatną (niestety nie na full time) więc pracuję tylko 2 dni w tygodniu.
Problem z takimi kontraktami jest jednak taki, że w sezonie pracujesz więcej a w zimie czasem miesiąć, czy dwa siedzisz w domu, co powoduje ze nie masz wypłaty....
Wracając do pracy w hotelu najłatwiej załapać się przez biuro pracy. W moim hotelu jest 2óch polskich kucharzy i oboje pracują przez biuro, o kontrakcie nie ma mowy.
Jesli chciałabyś załapać się w restauracji to nie liczyłabym na kontrakt.
Kiedyś szukałam pracy od restauracji do restauracji, w końcu w któreś obiecali mi kontrakt itp. a jak przyszło to do czego to sie okazało że zapłaci mi 5 euro( chcieli płacic tylko 4) wywalczone a na moje zaptanie co z kontraktem odpowiedział że jest kryzys.... ręce opadają... jak masz jeszcze jakies pytania to chętnie odpowiem |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik

|
Wysłany: Śro Paź 26, 2011 6:41 pm
|
|
|
popatrz na http://www.sterrenzoekensterren.nl/ |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
Aasia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2011 9:04 pm
|
|
|
Witam
Dziękuje za odpowiedź.
Tak się zastanawiam, moi znajomi strasznie odradzają mi prace w hotelu, lecz pracowałam juz w tym zawodzie w Polsce i wiem ze praca nie jest łatwa, bo robiłam na początku wszystko od sprzątania do recepcji. A jak tutaj wygląda sytuacja z językami, czy starczą podstawy niemieckiego i angielskiego(no moze nie podstawy moze wiecej niz te podstawy ale nie władam nimi płynnie), czy holenderski jest strasznie wymagany? |
|
|
|
|
nastka
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2011 9:16 pm
|
|
|
z angielskim to możesz co najwyżej sprzątać. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Czw Paź 27, 2011 9:22 pm
|
|
|
Aasia,
Cytat: | A jak tutaj wygląda sytuacja z językami, |
jakis czas temu mozna bylo tylko z angielskim ,teraz poprzeczka poszla w gore i czesto wymagane sa podstawy niderlandzkiego |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Aasia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2011 9:57 pm
|
|
|
hm... właśnie coraz częściej spotykam się z opiniami ...co najwyżej sprzątać, tak jakby miało innych zrazić co do tej pracy, uważam że od sprzątania można owszem ale zacząć prace. Dostaje linki i nie tylko na tym forum głównie z Amsterdamu a co z Tilburgiem czy Eindhoven? może ktos ma jakies namiary? lub pracował tutaj w hotelach.
[ Dodano: Czw Paź 27, 2011 9:59 pm ]
nastka napisał/a: | z angielskim to możesz co najwyżej sprzątać. |
Przepraszam , ze tak zapytam , ale pracujesz w tej branży?
moze masz jakies doświadczenie , no nie wiem . Skoro tak piszerz to moze doradzisz mi coś?
[ Dodano: Czw Paź 27, 2011 10:01 pm ]
nastka napisał/a: | z angielskim to możesz co najwyżej sprzątać. |
Przepraszam , ze tak zapytam , ale pracujesz w tej branży?
może masz jakies doświadczenie , no nie wiem . Skoro tak piszesz to może doradzisz mi coś? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
|
|
|
|
Damianos
Gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 20 Cze 2009 Posty: 173
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2011 10:23 pm
|
|
|
Aasia, zobacz TUTAJ
Co do języka to w hotelach wymaganym językiem jest przeważnie angielski i\lub niemiecki na poziomie dobrym. Co do holenderskiego to jeżeli chodzi o branżę hotelarską nie zawsze jest wymagany, jednak dobrze jest go znać. Uważam, że do odważnych świat należy, także nie ma co się zastanawiać tylko próbuj swych sił! |
|
|
|
|
Aasia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2011 10:34 pm
|
|
|
Dziękuje za odpowiedź:-) |
|
|
|
|
nastka
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Paź 28, 2011 11:17 am
|
|
|
Aasia napisał/a: | Przepraszam , ze tak zapytam , ale pracujesz w tej branży?
moze masz jakies doświadczenie , no nie wiem . Skoro tak piszerz to moze doradzisz mi coś? |
no właśnie już jakiś czas pracuję w hotelu,w sumie przez kilka się przewinęłam i widzę jak jest.Tak,ja właśnie sprzątam i tylko w tym departamencie mówi się po angielsku,już nawet do bufetu (nawet kiedy właściwie nie musisz wymienić słowa z gośćmi wymagany jest holenderski),no ewentualnie na zmywak nie potrzeba jego znajomości.
Następna sprawa to z pracą jest różnie poza sezonem,np możesz pracować tylko 3 dni w tygodniu bo pracy brakuje,tym bardziej w rejonach o które pytasz.Hotelarstwo najprężniej się rozwija w okolicach Amsterdamu. |
|
|
|
|
Aasia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Paź 28, 2011 9:45 pm
|
|
|
nastka napisał/a: | Aasia napisał/a: | Przepraszam , ze tak zapytam , ale pracujesz w tej branży?
moze masz jakies doświadczenie , no nie wiem . Skoro tak piszerz to moze doradzisz mi coś? |
no właśnie już jakiś czas pracuję w hotelu,w sumie przez kilka się przewinęłam i widzę jak jest.Tak,ja właśnie sprzątam i tylko w tym departamencie mówi się po angielsku,już nawet do bufetu (nawet kiedy właściwie nie musisz wymienić słowa z gośćmi wymagany jest holenderski),no ewentualnie na zmywak nie potrzeba jego znajomości.
Następna sprawa to z pracą jest różnie poza sezonem,np możesz pracować tylko 3 dni w tygodniu bo pracy brakuje,tym bardziej w rejonach o które pytasz.Hotelarstwo najprężniej się rozwija w okolicach Amsterdamu. |
Dzięki za odpowiedź
Myślę , że zacząć od spszątania nie jest źle a jak się później sprawy potoczą się okaże, skoro masz doświadczenie tutaj może doradź mi coś czego mam się wystrzegać,na razie jeszcze pracuje w innej firmie ale od grudnia idę na zasiłek, a wiem- znając siebie że miesiąc i szlag mnie trafi w domu, więc już myślę o innej pracy, z tym że może być problem bo to koniec roku będzie i pewnie trudno z pracą w tym czasie. Bardzo mi jednak zależy akurat na tym kierunku, gdyż będę pracować w zawodzie. Napisz mi proszę czy kwalifikacje florysty tam też są mile widziane? i czy każdy dokument związany z tego typy kwalifikacjami jak studia skończone w tym kierunku też będą brane przez nich pod uwagę? czy każdy dokument muszę mieć przetłumaczony ?
Dziękuję z góry za odpowiedź. |
|
|
|
|
|