NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Holandia => Dania <=> Norwegia
Autor Wiadomość
m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Maj 30, 2009 11:09 pm   Holandia => Dania <=> Norwegia

Witam,

Korzystal ktos z przeprawy promowej Dania <=> Norwegia ? Jesli tak to moze ktos polecic miejsce gdzie mozna tanio zarezerwoac przeprawe? Bo narazie najtaniej co znalazlem to €375-400 ;/
Inna opcja to jazda przez Szwecje przez most w Kopenchadze...

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

meg 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Nie Maj 31, 2009 10:09 am   

Sprawdz polaczenie Stenaline na trasie Frederikshavn-Göteborg
krotka przeprawa okolo 3h promem. Jechalam z nimi kilka lat temu, o ile dobrze pamietam to najtaniej bylo jak sie placi za caly samochod. Pojedyncze bilety zawsze drozsze. Taniej tez bylo w srodku dnia niz rano i wieczorem. Ceny zalezne od terminow i godzin odjazdu.
Most do Kopenhagi tez nie jest tani, a do tego masz chyba trochę okrezna droge.

http://www.stenaline.pl/promy/

pozdr
m

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Maj 31, 2009 11:03 am   

Z tego co na viamichelin pisze, to most kosztuje kolo €30 co jest dosc tanio w porownaniu z promami.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

filnec 
Gaduła

Wysłany: Nie Maj 31, 2009 2:18 pm   

cześć. Chciałbym tego lata objechać Norwegię (aż po nordkap) Orientujecie się może ile kosztują przeprawy promowe w Norweskich fiordach (gdy brak mostów). Zależy to pewnie od długości połączenia (ktoś mi kiedyś mówił że nic nie kosztują). Jeśli już tu jestem to spytam o coś jeszcze; wracając przez Finlandię i Polskę można popłynąć promem z Helsinek do Talina, wiecie jaki to koszt? Jest też opcja przejazdu przez Sankt-Peterburg. Pytanie jest więc takie, co się bardziej opłaca?
pozdrowionka

Reed 
Gaduła
Szuflandia

Wysłany: Nie Cze 07, 2009 9:57 am   

@M4rcin: tu byles:
http://www.aferry.to/ferry-to-denmark-ferries.htm
?
@filnec: o oplaty w Norwegii popytaj na http://www.forum-norwegia.pl/
Co do promu z Helsinek to tu poszperaj: http://www.tallinksilja.com/
Jezeli chodzi o przejazd przez Rosje, to najprawdobniej musisz doplacic za ubezpieczenie auta. No i slyszalem rozne mity n/t rosyjskiej milicji. Ale St.Petersbug piekny...

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Cze 07, 2009 10:45 am   

Super - dzieki za linka. W tej chwili rozwazam w 1 strone jechac przez most w Danii w a wracac promem.

Mucha_75 
Gaduła nad gadułami :-)
Mucha

Wysłany: Nie Cze 07, 2009 12:14 pm   

Pracowałem w paru miejscach w Norwegii, więc mam jako takie rozeznanie. Przeprawy promowe przez fiordy, oczywiście zależnie od długości, kształtują się w granicach do 100 NOK, czyli około 50 złotych. Mowa oczywiście o samochodzie, plus kierowca, za każdego pasażera sie dopłaca, czasami jest to samochód + 4 osoby. Promy z Dani do Norwegii są dosyć drogie, ja ze względów turystycznych, wybrałbym jednak opcję jazdy przez Kopenhagę do Malmoe, dalej przez Goeteborg do Norwegii, droga jest dobra do samego Oslo, później zalezy od tego gdzie jedziesz, jeżeli na północ, to do Lillehamer jest ok, dalej na północ zaczyna się już jazda extremalna, wąska jezdnia, czasami jest miejsce na półtora samochodu, w lecie jest ok, ale w zimie lepiej tam się nie zapuszczać, raz kwitliśmy 24 godziny, bo była zasypana droga. Co jeszcze... Uważajcie na prędkość, bo przy przekroczeniu bodajże o 30 km/h zabierają prawko, do tego wysoki mandat, a są przypadki, że zabierają samochód do aresztu na jakiś czas. Nie pamiętam jak trzeba na to sobie "zasłużyć". Generalnie Norwegia jest krajem pięknym, ale cholernie drogim, zakupy weekendowe na sobotę i niedzielę, tj coś na dwa obiady, śniadania, kolacja i jakiś browar, wychodziły około 1500 NOK, czyli 750 złociszy, czy jak kto woli około 160 euro.
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Nie Cze 07, 2009 12:18 pm, w całości zmieniany 1 raz  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Czw Cze 18, 2009 9:35 pm   

I kupilem... Promocja jest w 2 strony €149... W jedna strone €177 LOL

Reed 
Gaduła
Szuflandia

Wysłany: Sob Cze 20, 2009 9:07 pm   

Farciarz. Milych Wakacji!

filnec 
Gaduła

Wysłany: Sob Cze 20, 2009 11:16 pm   

Dzięki Mucha_75 za te informacje; wiesz może jak sytuacja wygląda gdy ma się ochotę rozbić namiot na dziko (w tym również spanie w aucie) i przenocować / czy wolno? chodzi mi oczywiście o Norwegię ale również Finlandię. W przypadku tak spędzonej nocy, są jakieś groźne zwierzęta, które mogą obudzić i zaszkodzić ?
pozdrowionka :028:

Mucha_75 
Gaduła nad gadułami :-)
Mucha

Wysłany: Nie Cze 21, 2009 7:26 pm   

Nie ma za co :) Co do spania na dziko, to raczej niewskazane, są mandaty za takie rzeczy, nawet w którymś wydaniu Travellera z Nationale Geographic, było o tym pisane. Są specjalne miejsca i kempingi dla karawanów. Oczywiście jak gdzieś przymulisz po drodze w prywatnym aucie to raczej nikt Ci nic nie powie. Co do zwierząt, to ewentualnie łoś albo renifer (na północy) może zastukać Ci w szybę :037:

filnec 
Gaduła

Wysłany: Wto Cze 23, 2009 7:01 pm   

ooo, łoś mówisz.. to w takim razie warto się zaopatrzyć w jakiś paralizator (w zeszłym roku na wakacjach ktoś wybił szybę w aucie). dzięki, wspaniale że są prawdziwi podróżnicy, którzy nie boją się wypuszczać na skraj kontynentu. pozdrowionka :072:

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Czw Lip 23, 2009 9:51 pm   

Wrocilem zyje ;)

Z tego co wyczytalem to w Norwegii namioty na dziko sa dozwolone. Ja korzystalem pol namiotowych - cena za namiot + auto od 120NOK do 255NOK za dobe. Prysznice zasadniczo po 10NOK za 5min z wyjatkiem kampingu w Kristiansand gdzie bylo 20NOK za 5min (i ten kamping odradzam, baardzo drogo, w lazienkach brudno)

Najwazniejsza rzecz ktroej nie bylo w zadnym przewodniku to oplaty za drogi. Drogi sa drogie (od 10 do 180NOK za odcinek), promy wewnatrz Norwegii rowniez (od 100 do 270NOK) a parkingi jeszcze drozsze (np. w Oslo 66NOK (~€7) za 1h).
Na drogach duzo jest bramek automatycznych gdzie placisz na stacji benzynowej (musisz szukac odpowiedniej i jeszcze wiedziec o ktorej przejechales przez ktore bamki) lub rejestrujesz sie na http://www.autopass.no/ i wtedy przejezdzasz przez automatyczne (tutaj mozesz sie zarejestrowac 14 dni po piewszym przejechaniu bramke).

Duzo stresow mnie kosztowalo dojscie do oplat, bo dopiero w Osolo na campingu mieli jakis informacje jak za to gowno sie placi (bo bylo np. Toll plaza 1.2km a tam zadnych bramek do placenia "reczenego"). Nie oplacenie przejazdu to kara 300NOK

Troche to chaotyczne, wiec jutro napisze cos wiecej. Za rok - znow Norwegia, tylko tym razem pozycze kampera ;)

Ostatnio zmieniony przez m4rcin Czw Lip 23, 2009 9:58 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Reed 
Gaduła
Szuflandia

Wysłany: Sob Lip 25, 2009 7:48 pm   

Czyli, jezeli w przyszlym roku znowu jedziesz, to bylo warto?
Ile taki kamper w sezonie kosztuje?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Lip 25, 2009 7:52 pm   

Uwazam, ze bylo warto ;)
Cen za wypozyczenie kampera nie sprawdzalem, ale spodziewam sie okolo 1k za tydzien. Inna alternatywa to po holendersku - przyczepa kempingowa ;) Ale chyba kamper wygodniejszy/latwiejszy w prowadzeniu i obsludze

Odpowiedz do tematu