Zamknięty przez: Gochna H Nie Sty 15, 2012 11:40 pm |
Praca w NL i Rozliczenie sie z urzedem skarbowym w PL (help) |
Autor |
Wiadomość |
adik12
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 15, 2012 10:25 pm Praca w NL i Rozliczenie sie z urzedem skarbowym w PL (help)
|
|
|
Witam. Chcialbym prosic o pomoc. Mam na imie Adrian i mam 20 lat I prosze o pomoc bo nie wiem co mam zrobic z ta sytuacja. Opowiem wam cala historie moja. Gdy chodzilem do szkoly do technikum to w wakacje jedzilem dorobic sobie do holandi, wszystko legalnie ale nie rozliczalem sie z urzedem skarbowym w polsce. Pierwszy raz pojechalem jak mialem 18 lat pozniej znowu za rok i w tym roku kiedy skonczylem szkole pojechalem tez a gdzy przyjechalem poszedlem sie zarejstrowac do urzedu pracy zeby miec ubezpieczenie zdrowotne. no i po jakich 3-4 tygodniach napisali do mnie z holandi z tej firmy gdzie pracowalem czy nie przyjade do pracy.. no a ja odpisalem im ze przyjade, no i poszedlem sie wyrejstrowac z urzedu pracy i pojechalem na drugi dzien do holandi i zostalem tam do 22 grudnia 2011 i kiedy wrocilem do polski to poszedlem sie zarejstrowac znow do urzedu i przypadkiem sie wygadalem ze bylem w holandii i tam tez pracowalem.. i wtedy babka zarzadala odemnie zeby przyniesc jej umowe z holandi. No to napisalem do mojego szefa do holandi i mi wyslal ksero tej umowy.. I teraz gdy to juz mam to chcialem isc tam i dac ta umowe ale boje sie ze jak dam ja urzedowi pracy to urzad ten powiadomi urzad skarbowy i bede mial z tego powodu jakies nieprzyjemnosci i co mam zrobic z tym teraz? A ubezpieczenie musze miec a z robota u nas to nie bardzo teraz jest w okresie zimowym
Prosze pomozcie mi z gory dziekuje za pomoc |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Sty 15, 2012 11:07 pm
|
|
|
Witam,
Na poczatku zacznij od poczytania tego tematu :
http://www.niedziela.nl/f...?t=8298&start=0
[ Dodano: Nie Sty 15, 2012 11:11 pm ]
adik12 napisał/a: | I teraz gdy to juz mam to chcialem isc tam i dac ta umowe ale boje sie ze jak dam ja urzedowi pracy to urzad ten powiadomi urzad skarbowy i bede mial z tego powodu jakies nieprzyjemnosci i co mam zrobic z tym teraz? |
Jesli nie miales dochodow w Pl a tylko w NL to od razu idz do jakiegos radcy podatkowego i niech Ci zrobi zalegle pity - chyba Pit 36 / Pit ZG/PIT 0 ( ktore ujawnia twoje dochody z Nl w PL US - radca napisze CI jeszcze "czynny zal " i wyjaśni czemu nie zgłosiłeś dochodow z NL w PL US i powino obejsc sie bez wiekszych strat materialnych i psychicznych ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
|