PORTFOLIO |
Autor |
Wiadomość |
monia77i7
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 4:27 pm PORTFOLIO
|
|
|
Witam wszystkich. Niedawno zaczęłam szkolę (Capabel Taal) i muszę zrobić portfolio. Czy ktoś z was posiada wiedzę jak to zrobić i o co tu tak naprawdę chodzi? Z góry dziękuję i pozdrawiam. |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 5:04 pm
|
|
|
W szkole Ci wszystko wytlumacza Ale generalnie musisz miec 20 roznych sytuacji dot. codziennego zycia, szukania pracy, pracowania. Czesc sytuacji musi byc pisemnych, czesc ustnych - wtedy musisz miec potwierdzenia od osob, z ktorymi rozmawialas. Co do pisemnych, to czesc musisz sama napisac, np, zaproszenie sasiadow na impreze, a czesc to np, jakis regulamin z pracy czy kopia przelewu bankowego. A na egzaminie pytaja o niektore z tych sytuacji, musisz umiec o nich opowiedziec, a takze cos napisac na pytania. Na poczatku wydaje sie straszne, potem okazuje sie spoko do zrobienia. Powodzenia ! |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
monia77i7
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 5:28 pm
|
|
|
Wielkie dzięki za podpowiedż. Wiem, że w szkole mi wszystko powiedzą, ale niekoniecznie to zrozumiem:) Ale do rzeczy. Jeśli chodzi o bugerschap to muszę mieć tego 8, OGO-8 i werk zoeken 4. Czyli co np.? Przepraszam, ale nie umiem tego pojąć:( |
|
|
|
|
bagniaczka
|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 6:15 pm
|
|
|
Co do OGO Ci nie powiem, bo ja robiĹam werk hebben, a moje portfolio jest w tej chwili u znajomych. Burgerschap - np. wypĹata kasy w bakomacie, przelew bankowy, rozumienie kalendarza, kiedy wystawiaÄ kubĹy z jakimiĹ smieciami, wysĹanie do brata kartki z Ĺźyczeniami urodzinowymi, zaproszenie znajomych na imprezÄ, zapoznanie z sÄ
siadami albo uprzedzenie ich, Ĺźe robisz remont i bedzie gĹoĹno. W sumie pierdoĹy Werk zoeken - czytanie ogĹoszeĹ w prasie, rozmowa w uitzendbureau o poszukiwaniu pracy, o warunkach pracy itp. W jakim mieĹcie chodzisz do Capabel Taal? |
|
|
|
|
monia77i7
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 6:52 pm
|
|
|
Do szkoły chodzę w Hadze. Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję, co prawda jeszcze nie wiem jak to ogarnę, ale mam jeszcze sporo czasu:) Pozdrawiam serdecznie:) |
|
|
|
|
bagniaczka
|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 11:07 pm
|
|
|
Glowa do gory, bedzie dobrze |
|
|
|
|
rohan
Gaduła rohan
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Lis 2011 Posty: 149 Skąd: Helmond
|
Wysłany: Pon Sty 30, 2012 9:30 am
|
|
|
nie jest to trudne, mam ta sama sytuacje. Czasem w jakiejs instytucji ktos przyjmie Cie z usmiechem i ze szczera ciekawoscia a w innym miejscu bedzie szukac wymowki, aby Cie zbyc a na tym "zadaniu" Ci zalezy i np. nauczyciel kladzie na to duzy nacisk.
najwieksze wrazenie robi to na sasiadach, przelozonych w pracy - oczywscie pozytywne wrazenie. w dwoch przypadkach mialem wrazenie, ze bylo to kluczowe dla rozpoczecia jakichkolwiek relacji
ogolnie mam nadzieje, ze na przyszlosc zaprocentuje
jak bedziesz potrzebowac pomocy to daj znac, ok ? |
_________________ polak polakowi polakiem |
|
|
|
|
|