Zamknięty przez: Gochna H Pon Lis 02, 2009 5:05 pm |
dlaczego tacy jestesmy ? |
Autor |
Wiadomość |
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 4:55 pm dlaczego tacy jestesmy ?
|
|
|
Mam taka mala refleksje dotyczaca naszych rodakow nie tylko w NL.
Moj maz w trakcie ostatnich wakacji w PL powiedzial kazdy nazeka ze mu tak zle ze polska to taki biedny kraj ze brak pracy i ze tak malo zarabiaja w "obczyznie" Ale popacz na te auta , na te domy ktore jak grzyby po deszczu rosna na ich ciuchy i to co maja w tych domach.Jak to mozliwe ze z tak kiepskiej pensji moga sobie na takie luxy pozwolic.
Teraz siedzac na forum zauwazylam jak ludzie tu lapia sie kazdej okazji zeby zarobic pare groszy. Ok z tym nie mam problemu zarabiasz odkladasz i masz.
Ale pytania typu "gdzie moge wzisac karte kredytowa bez stalego kontraktu ? "lub gdzie moge zaciagnac kredyt na auto / dom( w pl) przy zarobkach ponizej najnizszej krajowej ?? "
"czy naleza sie mojemu dziecku (co studjuje w PL ) pieniadze za nauke z NL " co by tu zrobic zeby tego nie placic .... A co moge jeszcze tu wyciagnac od panstwa ? to nic ze mi sie nalezy ale sprubuje . To mnie naprawde kur........... i biala goraczka strzela.
Wielu z rodakow tu przyjechalo bo : tu jest lepiej , standard zycia jest wyzszy, praca, kultura, ladny kraj itd.
Wszystko jest ok ale dlaczego chca to " obcokrajowcy " wszystko zniszczyc twozac panstwo w panstwie? Bo czyz nie jest tak ??
popaczcie na forum " szkam polskiego ......" i jak zobaczycie to jest tu juz polski sklep, fryzjer, dzielnica, szkola , mechanik .......... " Dlaczego sie nie przystosowac do kultury i obyczajow gosinnego panstwa ?
Teraz znow wroce 20- 30 lat wstecz.
Kiedys nie bylo polskich sklepow, fryzjerow itd . Polacy nie brali pozyczek i kredytow zeby sie postawic we wlasnym kraju. Nie kupowali rzeczy na ktore nie mieli odlozone. I jakims dziwnym trafem kazdy kto zaczynal 20- 30 lat temu przezyl bez dodatkow i zasilkow i dozyl sie naprawde wiele tu z wlasnych rak. Teraz ta nowa generacja mnie az przeraza.Maja wszystko podane jak na tacy ale i to jest za malo. Kultura jaka soba reprezentuja jest bardzo niska. Wielu takim rodakom nie przychodzi na mysl ze Holnedrzy to tez nie gesi i swoj rozum maja . Widza co sie dzieje i jak sie do nich podchodzi w ich wlasnym kraju.
" Starszyzna " wie jak Holendrzy udupili marokanow i turkow . jeszcze troche i przyjdzie pora na oostblok.
Opisalam ogolnikowo ale wiem ze sa wyjatki i te wyjatki szanuje . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
duYster
Super gaduła Uwaga Baba!

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 247 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 5:39 pm
|
|
|
W zupelnosci sie zgadzam
Mnie bardziej ciekawi, dlaczego tak jest, ze niektorzy tak genialnie potrafia wpakowac
sie w klopoty. Kombinuja az przekombinuja... i pozniej zakladaja topic na forum, prosza o pomoc bo ich z mieszkania chca wyrzucic/policja odwiedza/urzad podatkowy sciga... i ze im sie krzywda dzieje straszna. Albo ze dziecko sie rodzi a oni za male mieszkanie maja, ze nikt im pomoc nie chce
Brak polskiego fryzjera czy sklepow jakos nigdy mi nie przeszkadzal. Swoja droga, moj holenderski fryzjer tnie mnie za €12.50 (w Polsce ceny powoli dochodza do tej normy).
Wydaje mi sie, ze poszukiwanie czegos "polskiego" ma zwiazek z pewnym strachem i bariera jezykowa. Argument ze "polskie jest lepsze" jakos do mnie nie przemawia.
Poki co ciesze sie jak diabli, ze mieszkam w takiej czesci Holandii, gdzie marudzacych
i kombinatorow polakow jest malutko; zdecydowana ich wiekszosc jest normalna. |
_________________ Racja jest jak dupa, kazdy ma swoja... |
|
|
|
|
Mariola101
Super gaduła Strasznie uparta...

Pomogła: 7 razy Wiek: 39 Dołączyła: 08 Lip 2009 Posty: 343 Skąd: Nl
|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 5:41 pm
|
|
|
Ja uwazam ze,to jest kwestia wyboru i ZAUFANIA kazdeqo czlowieka.Nikt Ci nie karze isc do polskieqo lekarza , sklepu czy fryzjera, skoro nie masz takiej potrzeby.Ale jezeli mozna z teqo korzystac dlaczeqo nie. Swiat nie stoi w miejscu i nie bedzie tak jak 20 lat temu.
Ja dla przykladu lubie kuchnie wloska.Czy to ,ze mieszkam w Holandii a jestem polka ,musze jesc ich produkty?!Kosmobzdura. |
_________________ Im kto wyższy, tym łatwiej i niżej spaść może.
— Adam Mickiewicz |
|
|
|
|
agata21229
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 02 Gru 2008 Posty: 125
|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 5:51 pm
|
|
|
Bardzo ciekawy wątek. Ja ostatnio brałam udział w wykładach gdzie na jaw wyszła bardzo ciekawa i istotna sprawa: Holendrzy nienawidza obcokrajowcow ktorzy ''wywoza'' pieniadze, tzn. zarabiaja tutaj inwestuja w swoim kraju tak samo jest ze wszystkimi ulgami dodatkami kredytami itp. Jak sie okazuje Holandia jest krajem w top3 gdzie taka sytuacja ma miejsce. Ja osobiscie mam tylko nadzieje,ze te przepisy ulegna zmianie, bo Europa Europą,ale granice przyzwoitosci sa bardzo czesto przekraczane. |
|
|
|
|
Mariola101

|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 6:03 pm
|
|
|
Holendrzy nienawidza obcokrajowcow ktorzy ''wywoza'' pieniadze, tzn. zarabiaja tutaj inwestuja w swoim kraju
To rzecz jasna -To nie tylko tu tak jest.Panstwo strasznie na tym traci. |
— Adam Mickiewicz |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 6:12 pm Re: dlaczego tacy jestesmy ?
|
|
|
baileys napisał/a: | Polacy nie brali pozyczek i kredytow zeby sie postawic we wlasnym kraju. Nie kupowali rzeczy na ktore nie mieli odlozone. I jakims dziwnym trafem kazdy kto zaczynal 20- 30 lat temu przezyl bez dodatkow i zasilkow i dozyl sie naprawde wiele tu z wlasnych rak. Teraz ta nowa generacja mnie az przeraza. Maja wszystko podane jak na tacy ale i to jest za malo. |
Mysle dokladnie tak samo... czytam niektore tematy i nasuwa mi sie jedno: jak wyscig szczurow ! bo tylko do tego mozna to przyrownac.
Jezeli dla kogos zycie jest koszmarem, bo moze zaoszczedzic "tylko "300 euro miesiecznie? " Bo oszczedzam na jedzeniu, jezdze na polskich blachach..." to czym stanie sie to zycie, jesli straci sie prace...albo zachoruje na dlugi czas? Wtedy chyba tylko przyjdzie sie...
duYster napisał/a: |
dlaczego tak jest, ze niektorzy tak genialnie potrafia wpakowac
sie w klopoty. Kombinuja az przekombinuja... i pozniej zakladaja topic na forum, prosza o pomoc bo ich z mieszkania chca wyrzucic/policja odwiedza/urzad podatkowy sciga... i ze im sie krzywda dzieje straszna. Albo ze dziecko sie rodzi a oni za male mieszkanie maja, ze nikt im pomoc nie chce
|
Wszystko to ma sie na wlasne zyczenie, ale sprobuj w takim watku napisac szczera prawde... jestes najwiekszy wrog ! Mile widziane sa komentarze " jak bardzo Ci wspolczuje, nie martw sie, na pewno dostaniesz to i tamto...ble ble ble" A ciebie Wszyscy opluwaja bos szczery... |
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 29 Lis 2008 Posty: 261
|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 6:27 pm
|
|
|
ja nie powinnam chyba sie tu wypowiadac bo stazem do poprzednikow jestem tu chwilke ale zgadzam sie z wczesniejszymi opiniami przykre ale prawdziwe przeciez kazdy z nas podejmujac decyzje o wyjezdzie bral pod uwage ze poczatki sa trudne ,przynajmniej ja tak zalozylam i jest mi chyba latwiej tu teraz bo mam tak samo problemow co nie miara no i jezyk /niby sie ucze ale potrzeba czasu /ale ifde do przodu i moze to wyda sie dziwne ale nie mam jak narazie zadnych dodatkow .Jednak trafiaja czlowieka niektore prosby ale tez te komentarze pod postami/ nie pomoze a ublizy / |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 6:36 pm
|
|
|
duYster napisał/a: | Wydaje mi sie, ze poszukiwanie czegos "polskiego" ma zwiazek z pewnym strachem i bariera jezykowa. |
A jak myslisz ja czy witch czy gochna duvelke i inni z starej emigracji zaczynali ???
to powiem bardzo brutlnie do nowej emig.to uczyc sie jezyka a nie jak Kali jesc kali nie wiedziec. Ja takich "jestem tu tylko 3 lata i prosze o przetlumaczenie bo ja nie kumaty w tym jezyku "to bym . Wiecie mnie az cholera lapie jak patrze na marokancow polakow czu turkow ktorzy tu zaczynaja gwalcic caly system , kulture panstwa do ktorego przyjechali. Babcia mi zawsze mowila wlazlas miedzy wrony kracz jak one. Wiec nie rubmy parodji jak zrobili polacy w US . Przystosujmy sie do naszych gospodarzy. ZAakceptujmy ich kulture i kraj . Nie tworzcie panstwa w panstwie . agata21229 napisał/a: | Ja osobiscie mam tylko nadzieje,ze te przepisy ulegna zmianie, |
Z doswiadczenia wiem ze tak bedzie. Jak znasz na tyle jezyk posledz dluzszy czas polityke i nowosci w NL a zauwazysz ze oni juz robia powoli przymiarki do zmiany przepisow.
Kilka lat temu Pim ruszyl to i od tej pory naprawde wiele sie zmienilo. Pan wilders tez ma coraz wiecej mocy . A jak wiekrzosc bedzie takim egoistami jak do tej pory kazdy bedzie za niego rozliczony . Witch01 napisał/a: | Bo oszczedzam na jedzeniu, jezdze na polskich blachach..." to czym stanie sie to zycie, jesli straci sie prace...albo zachoruje na dlugi czas? Wtedy chyba tylko przyjdzie sie... |
Wlasnie trafilas w sedno .
Ludzie tu na chama biora hipoteki kredyty abonamenty ale nie mysla co sie stanie jak ......... Nie mysla Hmm ja nie mam stalego dochodu , nie mam rezydencji ani obywatelstwa . Co bedzie jak ..........
Wielu tu takich patriotow co wlasnie oj bedzie dobrze bedzie ok . Ale pojakiego granata takie farmazony nawijac. Powiedzmy prawde jaka jest. Ludzie pobudka tu mieszkacie ok szczesc wam boze . Chcecie sie osiedlic jeszcze lepiej .
Tylko sprobujcie to w normalny sposob.Nie w jeden dzien zbudowano Rome . I sprubujcie sie dostosowac do zycia tu.
lena930, kazdy moze sie wypowiedziec ale nie kazdy ma ta odwage . Bo zwroc uwage ze 80 % z naszych forumowiczo mozna podciagnac pod moj pierwszy post i z tego powodu boja sie wypowiadac.
Z tych pozostalych 20 % to polowa jest "starszyzna "a polowa normalni ludzie . I wlasnie dla nic szacun i respekt. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Lis 01, 2009 9:12 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mariola101

|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 7:11 pm
|
|
|
bayleis skad Ty bierzesz te procenty .Wydaje mi sie , ze ludzie iqnoruja to co piszesz bo w tym momencie ,obrazasz tych ktorzy tu nie siedza 20 lat.Zalozylas ten post po to by zobaczyc-kto Ci przyzna racje,a nie po to by posluchac opini innych.
czytajac Twoje posty,odnosze wrazenie ze jestes 150 % holenderka.Jesli istotnie za taka sie uwazasz ,to nie rozumiem ,skad Twoja obecnosc na portalu ,ktory zostal stworzony dla Polakow mieszkajacych tutaj. |
— Adam Mickiewicz |
Ostatnio zmieniony przez Mariola101 Nie Lis 01, 2009 7:24 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 7:45 pm
|
|
|
Mariola101, nie to byla moja refleksja ale chyba bardzo tu w tym momecie pasuje przyslowie "uderz w stol nozyce sie odezwa "
baileys napisał/a: | Opisalam ogolnikowo ale wiem ze sa wyjatki i te wyjatki szanuje . | a ty sie zaliczasz do tych 80 % ?????
[ Dodano: Nie Lis 01, 2009 7:47 pm ]
Mariola101 napisał/a: | to nie rozumiem ,skad Twoja obecnosc na portalu ,ktory zostal stworzony dla Polakow mieszkajacych tutaj. | pozatym nie tylko dla polakow a dla kazdego .
I nie prowokuj klotni jak to juz kilka razy bylo w innych tematach. |
|
|
|
|
agata21229
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 02 Gru 2008 Posty: 125
|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 8:16 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | Z doswiadczenia wiem ze tak bedzie. Jak znasz na tyle jezyk posledz dluzszy czas polityke i nowosci w NL a zauwazysz ze oni juz robia powoli przymiarki do zmiany przepisow.
Kilka lat temu Pim ruszyl to i od tej pory naprawde wiele sie zmienilo. Pan wilders tez ma coraz wiecej mocy . A jak wiekrzosc bedzie takim egoistami jak do tej pory kazdy bedzie za niego rozliczony . |
Tak znam na tyle jezyk, i tak sledze polityke,rowniez ja studiuje w wydaniu miedzynarodowym,dlatego tez wspomnialam o zmianie przepisow.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
AdG
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 10 razy Wiek: 42 Dołączyła: 04 Paź 2009 Posty: 85
|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 8:21 pm
|
|
|
Mariola101 napisał/a: | bayleis skad Ty bierzesz te procenty .Wydaje mi sie , ze ludzie iqnoruja to co piszesz bo w tym momencie ,obrazasz tych ktorzy tu nie siedza 20 lat.Zalozylas ten post po to by zobaczyc-kto Ci przyzna racje,a nie po to by posluchac opini innych.
czytajac Twoje posty,odnosze wrazenie ze jestes 150 % holenderka.Jesli istotnie za taka sie uwazasz ,to nie rozumiem ,skad Twoja obecnosc na portalu ,ktory zostal stworzony dla Polakow mieszkajacych tutaj. |
Ja nie mam 20-letniego stazu i nie czuje sie urazona przez Bayleis.
Wyjechalam z Polski w lipcu 2003 roku znajac tylko niemiecki i angielski. Wyjechalam z 1 walizka do obcego kraju z wszelkimi konsekwencjami. Jezyka uczylam sie sama, przez internet bo chcialam zalatwic sobie wszystko sama, nikomu niczego nie zawdzieczac.
Po 3 miesiacach umialam jezyk na tyle, by moc prowadzic "prosta" rozmowe, umiec zrobic zakupy, isc do banku itp.
Przygladam sie czesto postom umieszczanym nie tylko na tym forum, co zaobserwowalam? Wiekszasc osob uwaza, ze pomoc ze strony drugiego polaka po prostu mu sie "nalezy" a o zwyklym prosze czy dziekuje mozna pomarzyc. Chca pomocy na "juz" a kiedy ktos nie chce poprowadzic za raczke i wszystkiego pozalatwiac zostanie obrzucony wizwyskami.
Przeraza mnie podejscie niektorych osob, przyjezdzaja do kraju i chca wprowadzac swoje "prawa" i swoje "przyzwyczajenia" oczekujac ze cala Holandia to wchlonie i sie przystosuje.
Ja sobie nie wyobrazam sytuacji kiedy musialabym kazdego prosic o pomoc tylko dlatego ze z jakiegos tam powodu "bo mi sie nieche" " bo i tak nie jestem tu na stale" itp nie umiem jezyka.
Jestesmy wszyscy w obcym kraju i to my musimy sie przystosowac, przyjac obcy jezyk i szanowac ich obyczaje. Nie ma nic zlego w czytaniu polskich gazet, chodzeniu do polskich sklepow itp.
Ale czy zycie nie byloby latwiejsze gdybyscie nie musieli szukac specjalnie polskiego lekarza, fryzjera, szkoly itp tylko dlatego ze nie znacie jezyka?
Jakby nie bylo, nie bez powodu istnieje w tym (i nie tylko) kraju cos takiego jak INBURGERING. |
|
|
|
|
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 8:27 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | Teraz znow wroce 20- 30 lat wstecz.
Kiedys nie bylo polskich sklepow, fryzjerow itd . Polacy nie brali pozyczek i kredytow zeby sie postawic we wlasnym kraju. Nie kupowali rzeczy na ktore nie mieli odlozone. I jakims dziwnym trafem kazdy kto zaczynal 20- 30 lat temu przezyl bez dodatkow i zasilkow i dozyl sie naprawde wiele tu z wlasnych rak. Teraz ta nowa generacja mnie az przeraza.Maja wszystko podane jak na tacy ale i to jest za malo. Kultura jaka soba reprezentuja jest bardzo niska. Wielu takim rodakom nie przychodzi na mysl ze Holnedrzy to tez nie gesi i swoj rozum maja . Widza co sie dzieje i jak sie do nich podchodzi w ich wlasnym kraju.
" Starszyzna " wie jak Holendrzy udupili marokanow i turkow . jeszcze troche i przyjdzie pora na oostblok.
Opisalam ogolnikowo ale wiem ze sa wyjatki i te wyjatki szanuje . |
to ja dorzuce swoje 5 groszy. to tylko moje wrazenia. ja osobiscieznampare osob ktore tu przyjechaly 15,20,30lat temu i dziwnym zbiegiem okolicznosci sa to same polki(1 polak,ktorego mozna do tych pn w pewiem sposob zaliczyc) otorz te osoby nie staly po zasilki,kredyty i inne pieniazki, bo jakims cudem dostaly sie do nl(ktoras kolezanka zaprosila, kogos tam wuja walczyl tu w nl i sie osidlil miejsza z tym) te osoby przyjechaly tu na ciepla posadke, zlapaly meza, na dzien dzisiejszy wiekszosc rozwodek, pozostala czesc czeka az ,,stary" kopnie w kalendarz. im nie potrzeba bylokredytow i telewizora w media markt bo maz mial juz wszystko! sorry, wiem dosadnie,ale stara emigracja tez ma swoja ,,ciemna stronke". mimo to od starej emigracji wyciagnelam wiele pozytecznych nauk. nie zrazaja mnie te pojedyncze przypadki zloto-kopaczek bo wierze jest tu wiecej dobrych ludzi(rodakow) jak te kilkaosobekktore znam osobiscie.
ja przyjechalam wyszlam za maz w wieku 20lat za mojego meza holendra-nieholendra kredyt wzielismy w 2003 roku mial bkr ale jakos sie udalo chodz nie liczylismy na to. kupilismy sobie za ten kredyt nowe BANKI haha mam je do teraz (tak na marginesie).mnie tez zaszokowalo ten koszmar w oszczedzaniu 300 euro! nie wiem czy sie smiac czy plakac.
ciekawy watek zaczelas. tak to tez zauwazylam, mnie tak nie boli to narzekanie, kto chce niech sobie bierze pozyczki(nawet jak go na nie nie stac),mnie boli jakslysze,czytam= BO MI SIE NALEZY. przykre. |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
Ostatnio zmieniony przez lusia0101 Nie Lis 01, 2009 8:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 8:29 pm
|
|
|
bayiles, ten caly temat to jedna wielka prowokacja wiec moze nie wypominaj innym "rozpoczynania klotni". Glos swoje wielkie przemyslenia, ale nie obrazaj przy tym innych i nie mysl, ze jestes jakas wyjatkowa bo uwiez mi- nie jestes. Jestes jedna z tych wielu gadul, ktore same pieprza farmazony na forum, nie mogac zniesc frustracji, ktora Cie zrzera od srodka. Sama mowisz o tym, zeby zyc normalnie- co jest normalnego w kilkudziesiecio letniej babie zalacej sie anonimowo na forum ?
To co napisalas ma jakis sens, ale nie widze sensu w rozgrzebywaniu tego na forum, nie wiem co chcesz tym osiagnac.
PS jak juz tak bardzo lubisz polskie przyslowia to Ci podam jeden, ktory warto zebys sobie wziela do serca:
"DRZAZGĘ W OKU BLIŹNIEGO WIDZISZ, A NIE WIDZISZ KŁODY W OKU SWOIM."
I tym pieknym akcentem zakoncze. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 9:06 pm
|
|
|
suska, sama obrazasz a przygarniasz innym.Co do klotni to moze ci przypomne ostatnie tygodne gdzie w kazdym temacie wywolalas jakis spor lub klotnie . pozatym zadam tobie tez to pytanie zaliczasz sie do tych 80 % ze az tak sie bulwersujesz ??
suska napisał/a: | To co napisalas ma jakis sens, ale nie widze sensu w rozgrzebywaniu tego na forum, nie wiem co chcesz tym osiagnac. | forum jest do dyskusji.
A sens jest taki ze jest wielu takich ktorzy sie wlasnie w takim zachowaniu irytuja. Bo tacy "sezonowi ""nowo przybyli" robia taka a nie inna opinje za to co teraz sie dzieje beda odpowiadac ci ktorzy tu zostana . Pozatym esencja jest przekazanie takim osobom krodkowzrocznym jak np. ty ze jest / bylo inaczej. Moze niektorzy sie zorpoznaja w tych sytuacjach i przemysla swoje zachowanie.
Bo wyobras sobie ty za 5 lat idziesz po kredyt hipoteczny ale go nie dostaniesz bo tacy jak ci w/w przerabali to bo nie pomysleli co bedzie za jakis czas . nabrali hipotek nie mogli splacac bo potracili prace a teraz inni nie maja szansy na wlasny dom bo sa wlasnie Polakami ktorzy musza ponosic konsekwencje za czyny innych . |
|
|
|
|
|
|