obywatelstwo |
Autor |
Wiadomość |
azi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 25, 2006 7:21 pm obywatelstwo
|
|
|
witam interesuje mnie jak mozna otrzymac obywatelstwo holenderskie jezeli ktos jest w tym temacie to prosze o wiadomosc azi pa |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Śro Paź 25, 2006 7:33 pm
|
|
|
jest wiele mozliwosci zeby dostac obywatelstwo... to zalezy na jakich warunkach tu jestes... jesli pracujesz.. to musisz przynajmniej 5 lat legalnie pracowac i mniec umowe na stale...
jesli masz wize pobyt u partnera holenderskiego... to po trzech latach mozna sie starac... w obu wypadkach trzeba znac holenderski... |
|
|
|
|
azi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 25, 2006 9:04 pm
|
|
|
mam zalozona firme holenderska i mam dowod holenderski na 5 lat ale chce obywatelstwo |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Śro Paź 25, 2006 9:05 pm
|
|
|
Duuvelke napisał/a: | jest wiele mozliwosci zeby dostac obywatelstwo... to zalezy na jakich warunkach tu jestes... jesli pracujesz.. to musisz przynajmniej 5 lat legalnie pracowac i mniec umowe na stale...
jesli masz wize pobyt u partnera holenderskiego... to po trzech latach mozna sie starac... w obu wypadkach trzeba znac holenderski... |
tu sie z toba nie zgadzam nie musisz miec umowy na stale - wystarczy ze udokumentujesz ze pracowalas tu przez 5 lat i placilas podatki. |
|
|
|
|
azi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 25, 2006 9:05 pm
|
|
|
jak mam to zalatwic doradz |
|
|
|
|
azi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 25, 2006 9:08 pm
|
|
|
place podatki rozlicza mnie ksiegowy |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Śro Paź 25, 2006 9:36 pm obywatelstwo
|
|
|
wiec domyslam sie ze firme masz max 2 lata - zreszta jak i ja. wiec musisz jeszcze niestety poczekac 3 lata zdac egzamin z jezyka i dopiero mozesz ubiegac sie o poaszport holenderski. jak sie domyslam teraz masz pasie na 5 lat. wiec po tym okresie bedziesz mogla ubiegac sie wlasnie albo o paszport albo znowu o pasie .bedzisz mila wybor. |
|
|
|
|
azi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 26, 2006 7:20 pm
|
|
|
dzieki a czy historie holandii musze znac ? |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Czw Paź 26, 2006 10:34 pm
|
|
|
azi napisał/a: | dzieki a czy historie holandii musze znac ? |
nie... wystarczy ze zdasz egzamin z holenderskiego... albo okazez certyfikat lub swiadectwo ukonczenia holenderskiej szkoly... |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Czw Paź 26, 2006 10:38 pm
|
|
|
agata napisał/a: | tu sie z toba nie zgadzam nie musisz miec umowy na stale - wystarczy ze udokumentujesz ze pracowalas tu przez 5 lat i placilas podatki. |
ok... pomylilam sie... ale musisz miec wize na nie okreslony czas... jesli ma sie wize na okreslony czas... to sie nie dostanie obywatelstwa... |
|
|
|
|
AnnaW
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 22 Paź 2006 Posty: 551 Skąd: Delft
|
Wysłany: Czw Paź 26, 2006 10:41 pm
|
|
|
a mam kolezanke ktora dostala paszport holenderski bez egzaminu z holenderskiego, poszla sobie n akurs ale zrezygnowala bo sie nic nie nauczyla. oczywiscie mowi jako tako po holendersku, ale nauczyla sie jakos bez szkoly i kiedy miala rozmowe o paszport kobieta stweirdzila ze ma wystarczajaco dobry holenderski i dostala paszport. Sama sie przyznawala ze miala szczescie, wiec to tez chyba od osoby zalezy.
Od innej znajomej wiem ze odkad jestesmy w uni, nie musimy zdawac egzaminu z holnderksigo, juz nie....
ale niestety nie wiem tego ze swojego doswiadczenia, tylko co slyszalam |
|
|
|
|
marcin_zet
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Paź 26, 2006 10:47 pm dziwne
|
|
|
miala farta |
|
|
|
|
martynka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 4:53 pm
|
|
|
[quote="Duuvelke"]witam mamtakie pytanko niewiesz po jakim czasie mozna tu w holandi dostac staly pobyt jusz rok czasu minol jak bralam slub a jeszcze nie doatalam stalego pobytu chcialam isc do szkoly w Den Bosch to powiedzieli ze nie moga mie przyjac na nauke holenderskiego bo nie mam pobytu a jak IND sie dowie to mie odesle do polski pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 5:43 pm
|
|
|
martynka... najpierw dostaje sie wize na rok... pozniej na max 5 lat... i kolejna wiza jest rowniez max na piec lat ale na nieokreslony czas... ale jesli twoj maz ma obywatelstwo holenderskie... to po 3 latach mozesz ubiegac sie o holenderskie obywatelstwo...
moglabys cos wiecej napisac na jakich warunkach tu jestes??? jestes zameldowana w gminie... jestes tu na prawie holenderskim czy uni europejskiej???
jesli chodzi o szkole... hmm... kazda szkola ma swoje przepisy... i maja prawa rzadac zameldowania... ale co do IND i odeslania cie do Polski... to nie maja takiego prawa... a wogole to osoba, ktora to powiedziala, to chyba nie wiedziala, ze Polska nalezy do UE... wiec...
w mojej poprzedniej szkole tez sie caly czas czepiali papierow... itp... a w obecnej to nawet mojej wizy nie chcieli zobaczyc... tak wiec jak juz mowilam... co szkola to inaczej... |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 5:44 pm
|
|
|
martynka... podaj namiary do szkoly... to z checia tam zadzwonie... i uswiadomie ich, ze IND nie odsyla polakow do polski... |
|
|
|
|
|